Poslechněte si Ebury FX Talk kliknutím zde!

Co je to SCA a co to pro mě znamená?

  • Vrátit se zpět na blog
  • Blog
    Blog|Press
    Currency Updates
    In The News
  • Latest

5 srpna 2019

Autor
Rosie Sanderson

Content Marketing Executive

Co je to SCA?

Strong Customer Authentication (SCA) je požadavek PSD2 *, který vyžaduje, aby klienti používaly k ověření elektronických plateb alespoň dva autentizační prvky. Smyslem je omezit podvody a zvýšit bezpečnost online plateb.

SCA se bude vztahovat na online platby „iniciované zákazníky“. To znamená, že všechny bankovní převody a většina plateb kartou bude vyžadovat SCA. Opakované inkaso se naproti tomu považuje za „iniciované obchodníkem“ a nebude vyžadovat silnou autentizaci.

*PSD2 vysvětlení

Druhá směrnice o platebních službách (PSD2) se bude zavádět ve všech členských státech EU v září 2019.

PSD2 je nová evropská legislativa týkající se plateb a vyžaduje, aby poskytovatelé platebních služeb, jako je například Ebury, provedli řadu změn, aby zajistili lepší služby, zvýšení bezpečnosti a snížení nákladů.

Proč je třeba aktualizovat?

Původní směrnice o platebních službách (PSD) byla vytvořena v roce 2007 s cílem zaměřit se na zlepšování plateb – zejména na úhrady, inkaso a karty.

Vzhledem k tomu, že digitalizace evropské ekonomiky v posledních několika letech značně pokročila, musí se PSD aktualizovat, aby zahrnovala nové hráče – například fintech společnosti jako Ebury.

PSD2 vstupuje v platnost, aby platby byly bezpečnější, zvýšila se ochrana klientů, podpořila inovace a hospodářskou soutěž a zajistily se rovné podmínky pro banky i jiné poskytovatele platebních služeb.

Co to pro vás znamená?

V příštích několika týdnech budete muset aktivovat dvoufaktorové ověřování (2FA), protože to bude povinné při přihlášení k Vašemu účtu Ebury Online a při zadávání pokynů k novým platbám. 2FA je již nyní k dispozici při přihlášení do Ebury Online a brzy se stane povinné i při zadávání plateb.

2FA bude vyžadovat:

  1. Něco, co znáte (např. Heslo)
  2. Něco, co vlastníte (např. Mobilní zařízení)

Poté, co nové nařízení vstoupí v platnost, začnou banky a platební instituce odmítat platby, které nesplňují kritéria SCA, takže je důležité nyní aktivovat dvoufázové ověření na Ebury Online.

Pokud máte zájem přečíst si původní požadavky SCA, jsou stanoveny v Regulatory Technical Standards (RTS).

Máte-li jakékoli dotazy ohledně toho, jak implementujeme systém PSD2, promluvte si se svým poradcem Ebury nebo nás kontaktujte e-mailem na adresu [email protected].

SDÍLEJTE