Poslechněte si Ebury FX Talk kliknutím zde!

Libra i přes významné odmítnutí dohody o Brexitu posílila

  • Vrátit se zpět na blog
  • Blog
    Blog|Press
    Currency Updates
    In The News
  • Latest

21 ledna 2019

Autor
Enrique Díaz-Álvarez

Chief Risk Officer at Ebury. Committed to mitigating FX risk through tailored strategies, detailed market insight, and FXFC forecasting for Bloomberg.

Libra posílila v úterý večer o více než jedno procento proti americkému dolaru a to navzdory tomu, že dohoda o vystoupení z EU předložená Theresou Mayovou byla drtivou většinou odmítnuta během velmi očekávaného hlasování britského parlamentu.

D
ohoda o vystoupení z EU byla zřetelně odmítnuta 432 hlasy ku 202, což je výrazný rozdíl 230 hlasů, největší prohra ve vládní historii Spojeného království. Zatímco porážka premiérky Mayové byla široce očekávána a již naceněná v kurzu libry, takto výrazná porážka byla mnohem větší než jaký byl očekáván na trhu.

V hodinách předcházejících hlasování libra oslabovala téměř po celou dobu otevření londýnské burzy, protože investoři navyšovali sázky, že Theresa May výrazně prohraje hlasování významným rozdílem. Libra včera odpoledne testovala své dvouměsíční minima proti americkému dolaru a v okamžiku oznámení v poslanecké sněmovně (Obrázek 1) se krátce podívala pod úroveň 1,27.

Obrázek 1: GBP/USD & GBP/EUR (15.01.2019 – 16.01.2019)

Tento skok byl však mimořádně krátký, kurz GBP/USD rychle ztráty zvrátil a překročil úroveň 1,28. Paradoxně se domníváme, že investoři považují velikost porážky jako dobrou zprávou pro libru v krátkém čase. Menší porážka pro Theresu Mayovou by velmi pravděpodobně zapříčinila další neúspěšné kolo střetů mezi Spojeným královstvím a Evropskou unií, který by mohl vyvrcholit dalším váhavým a nakonec marným druhým hlasováním za několik týdnů.

V současné době vidíme jen velmi malou šanci, že dohoda by mohla být parlamentem schválena včas tak, aby 29. března došlo k vystoupení z EU. Jelikož vedoucí představitelé Toryů, vedoucí představitelé EU a dokonce i labouristická strana vystupují proti scénáři „bez dohody“, domníváme se, že nejméně tříměsíční prodloužení článku 50 je nyní velmi pravděpodobné. Nejen, že by prodloužení lhůty článku 50 dalo EU a Spojenému království více času uzavřít průchodnější dohodu, ale také zvyšuje možnost druhého referenda, scénář takzvaného „lidového hlasování“. Jak jsme opakovaně zmiňovali, bylo by to pro libru jednoznačně pozitivní vzhledem k tomu, že by to představovalo přibližně šanci 50 na 50 na zachování členství Spojeného království v Evropské unii.

Co se bude dít dál?

Není překvapením, že vůdce opozice Jeremy Corbyn předložil návrh na hlasování o nedůvěře vládě hned po porážce návrhu dohody premiérky Mayové, je to první takový návrh od března 1979. Debata se uskuteční ve středu, s tím, že poslanci budou hlasovat o nedůvěře v 19:00 hodin londýnského času. Pokud by sněmovna hlasovala ve prospěch takového návrhu, otevírá se možnost všeobecných voleb v řádů několika týdnů, i když my předpokládáme, že současná vláda hlasování přežije.

Podle Grievova pozměňovacího návrhu a rozhodnutí sněmovny z minulého týdne má Theresa Mayová tři pracovní dny na to, aby se vrátila do parlamentu s akčním plánem. Mayová oznámila, že se v pondělí vrátí s alternativním plánem, ale zatímco před úterním hlasováním opakovaně tuto možnost vylučovala, považujeme za velmi pravděpodobné prodloužení článku 50.

Podle našeho názoru, by prodloužení lhůty článku 50 bylo pozitivní zprávou pro libru vzhledem k tomu, že zvyšuje šance na uzavření smírné dohody a nechává otevřené dveře dalšímu referendu. Z tohoto důvodu neměníme naše krátkodobé prognózy pro GBP a myslíme si, že bude mít tendenci posilovat. Z dlouhodobého hlediska zůstáváme také optimističtí a domníváme se, že poněkud nedbalý a zpožděný odchod z EU, který odstraní významné rizika představující alternativu „žádné dohody“, zajistí, že libra může být jednou z nejvýkonnějších hlavních světových měn tento rok.

SDÍLEJTE