Poslechněte si Ebury FX Talk kliknutím zde!

Posílení latinskoamerických měn navzdory výprodeji akcií

( 3 )

  • Vrátit se zpět na blog
  • Blog
    Blog|Press
    Currency Updates
    In The News
  • Latest

24 května 2022

Autor
Roman Ziruk

Strategy Analyst ve společnosti Ebury. Jeho hlavní oblastí zájmu jsou rozvíjející se trhy ve střední a východní Evropě.

Minulý týden se na trhu odehrálo několik podivných událostí. Titulkům finančních médií dominoval neúprosný výprodej na světových akciových trzích, v jehož důsledku index S&P 500 koketoval s polooficiální hranicí medvědího trhu, která se nachází 20 % pod rekordním maximem.

Mezi měnami G10 zvítězil švýcarský frank. V kombinaci se snahou o bezpečné obchodování a jestřábím nastavení centrální banky vzrostl jeho kurz vůči americkému dolaru o více než 2 %. Překvapivější bylo celkové oslabení amerického dolaru, který nedokázal těžit ze své role bezpečného přístavu. Ve skutečnosti ale byly vítězi týdne latinskoamerické měny, což je v současném prostředí averze k riziku obzvláště působivé.

Tento týden se budeme soustředit na přelévání volatility akciových trhů do trhů devizových a na ukazatele PMI obchodní aktivity. Očekává se, že indexy v eurozóně a ve Spojeném království budou výrazně nad úrovní 55. Domníváme se, že tyto úrovně popírají obavy z recese, které zřejmě zachvátily trhy s aktivy. Je obtížné sladit záporné reálné sazby, obrovské vládní deficity a ekonomiky s plnou zaměstnaností s jakýmkoli trvalým hospodářským útlumem.

CZK

Česká koruna si v minulém týdnu vedle ostatních měn dokázala připsat zisky. Slabší americký dolar a silnější euro vytvářejí příznivé prostředí pro regionální měny. Jejich odolnost vůči turbulencím na světových kapitálových trzích je působivá.

Minulý týden bylo zpráv z Česka velmi málo. Tento týden bude obdobný. Pozornost trhu se pomalu začne přesouvat k dalšímu zasedání ČNB, i když do něj zbývá ještě měsíc. Guvernér ČNB Rusnok včera naznačil, že by se mohly v červnu zvýšit sazby nad 6 %, pokud se data budou vyvíjet v souladu s poslední prognózou banky. To se nám i trhu zdá pravděpodobné. Trh se podle toho začíná naceňovat a očekává, že příští měsíc dojde ke zvýšení sazeb minimálně o 50 bazických bodů.

EUR

Ústup holubic z ECB kvůli inflační realitě se minulý týden zrychlil, když jestřábí nizozemský člen rady naznačil, že červencové zvýšení sazeb je nejen téměř jisté, ale že by mohlo dojít i ke zvýšení o 50 b. b. Děje se tak ve stejné době, kdy se krátkodobé sazby v USA jen obtížně tlačí vzhůru. V důsledku toho se úrokové diferenciály na druhé straně Atlantiku zmenšily a nyní nejsou vyšší než v březnu. Tento trend by měl být pro euro podpůrný a je možné, že se euro odrazí ode dna. Po dnes zveřejněném příspěvku na blogu ECB se to zdá být o to pravděpodobnější. Christine Lagardeová v něm naznačila, že sazby se v červenci zvýší a do konce třetího čtvrtletí se pravděpodobně dostanou ze záporného teritoria. Jedná se o neobvyklý – formou i obsahem – zvrat v rétorice prezidenta ECB a velmi důležité sdělení, na které trhy silně reagují.

Indexy PMI by tento týden měly vyjít silné a částečně uklidnit obavy z recese, což ECB umožní pokračovat v obratu v politice a zaměřit se přímo na omezování inflace.

USD

Silné maloobchodní tržby v minulém týdnu nepotvrdily, že by vyšší ceny měli odradit americké spotřebitele. Jedná se však o volatilní ukazatel a z jednoho čísla nelze vyčíst mnoho informací. Americké výnosy klesly v součinnosti s akciemi a prozatím se zdá, že americký dolar se znovu napojil na diferenciál sazeb se zbytkem světa a také klesl.

Tento týden je na programu zveřejnění zápisu z posledního zasedání Federálního rezervního systému, od kterého očekáváme stálou rétoriku, tedy že další dvě zvýšení sazeb budou pravděpodobně „dvojí“, tj. o 50 b. b. To vše již trhy nacenily a pro americké krátkodobé sazby bude obtížné oceňovat ještě výše. Domníváme se, že dolar je zde zranitelný vůči trvalému poklesu.

📩 Klikněte zde a přihlaste se k odběru našich nejnovějších informací o trhu, které Vám pomohou orientovat se na neustále se měnících světových měnových trzích. Nebo se podívejte na náš blog a přečtěte si nejnovější přehledy trhu i speciální reporty.

🎙 Můžete také poslouchat náš podcast FX Talk na Spotify nebo Google Podcast.

SDÍLEJTE