Poslechněte si Ebury FX Talk kliknutím zde!

Americký dolar posiluje hlavně díky obratu FEDu v boji vůči inflaci

( 3 )

  • Vrátit se zpět na blog
  • Blog
    Blog|Press
    Currency Updates
    In The News
  • Latest

21 prosince 2021

Autor
Roman Ziruk

Strategy Analyst ve společnosti Ebury. Jeho hlavní oblastí zájmu jsou rozvíjející se trhy ve střední a východní Evropě.

Federální rezervní systém dal na svém prosincovém zasedání jasně najevo, že se stále více obává inflačních tlaků, a dolar na to reagoval.

D
olar minulý týden vzrostl vůči všem ostatním měnám skupiny G10 spolu s librou, která se připojila k dolarovému výletu nahoru, protože Bank of England opětovně překvapila trhy nečekaným zvýšením sazeb. Měny rozvíjejících se trhů většinou byly schopny s dolarem udržet krok lépe než měny zemí G10, což je zajímavý vývoj, který je třeba pozorně sledovat. Výjimkou byla opět turecká lira, která se propadla o více než 15 %, protože Erdoganova politika hrozí rozvrátit turecký finanční systém.

V posledních několika týdnech došlo k masivnímu obratu v prioritách centrálních bank, jak ukazuje jestřábí postoj Fedu, nečekané zvýšení sazeb Bank of England a počínající nesouhlas v Radě ECB. Vzhledem k tomu, že do svátků nepřijde již mnoho nových zpráv, budou obchodníci věnovat velkou pozornost zprávám ohledně nové variantě coronaviru omikron. Do nového roku bude rozdílné tempo zpřísňování sazeb centrálních bank nadále hlavním hybatelem na měnových trzích.

CZK

Česká koruna má za sebou dobrý týden, kdy se jí dařilo lépe než ostatním regionálním měnám a posilovala vůči euru.

Ekonomické údaje z Česka jsou v poslední době omezené, ale stojí za zmínku, že zprávy ohledně koronaviru se nadále zlepšují a sedmidenní klouzavý průměr nových případů klesl na přibližně 10 000 z téměř dvojnásobku na konci listopadu.

Tento týden bude v centru pozornosti zasedání České národní banky. Všeobecně se očekává, že banka ve středu zvýší referenční úrokovou sazbu, přičemž konsenzus počítá se zvýšením o 75 b.b. (0,75 %), což by základní 2T repo sazbu dostalo na úroveň 3,5 %. K tomuto zvýšení se přikláníme i my, i když nelze vyloučit ani o něco menší či o něco větší krok.

EUR

ECB bude v tomto cyklu zpřísňování sazeb zjevně zaostávat za svými globálními kolegy. Domníváme se však, že se objevily nenápadné, ale jasné známky toho, že tato instituce mění svůj pohled na inflaci a zaujímá více jestřábí postoj.

Prognózy inflace byly revidovány výrazně výše. Jako potenciální příčina další inflace byla uvedena také varianta omikron. Nakonec předsedkyně Lagardeová naznačila existenci jestřábí frakce v Radě a připustila, že rozhodnutí nebylo jednomyslné. Prozatím však Lagardeová trvá na tom, že zvýšení sazeb v roce 2022 zůstává „velmi nepravděpodobné“, a euro se celý týden snažilo najít oporu.

USD

Federální rezervní systém (FED) podle očekávání zdvojnásobil rychlost snižování měsíčního objemu odkupů a ukončí nákupy dluhopisů nejpozději v březnu. Komunikace Fedu, zejména tzv. graf „dot plot“, však byly více jestřábí, než většina analytiků očekávala. Členové FEDu nyní očekávají, že se v roce 2022 zvýší sazby třikrát, a je jasné, že vyloučit možnost zvýšení sazeb na březnovém zasedání nelze. Předseda Powell naznačil, že centrální banka se obává inflace mnohem více než na předchozím zasedání a že trh práce vidí blízko plné zaměstnanosti.

Zatímco náš obecně pozitivní výhled na americkou ekonomiku zachováváme, jednou z klíčových nejistot je, co se stane se sazbami v USA, až Fed přestane masivně podporovat trh se státními dluhopisy, protože nákupy dluhopisů skončí v březnu příštího roku nebo dříve.

📩 Klikněte zde a přihlaste se k odběru našich nejnovějších informací o trhu, které Vám pomohou orientovat se na neustále se měnících světových měnových trzích. Nebo se podívejte na náš blog a přečtěte si nejnovější přehledy trhu i speciální reporty.

🎙 Můžete také poslouchat náš podcast FX Talk na Spotify nebo Google Podcast.

SDÍLEJTE