Poslechněte si Ebury FX Talk kliknutím zde!

Americký dolar se vyprodává, chuť riskovat roste

( 3 )

  • Vrátit se zpět na blog
  • Blog
    Blog|Press
    Currency Updates
    In The News
  • Latest

31 května 2022

Autor
Roman Ziruk

Strategy Analyst ve společnosti Ebury. Jeho hlavní oblastí zájmu jsou rozvíjející se trhy ve střední a východní Evropě.

Akciové trhy a riziková aktiva se minulý týden výrazně odrazily ode dna. Americké sazby nikoli.

V
ýsledkem byl předvídatelný výprodej dolaru, z něhož těžily především evropské a latinskoamerické měny. Euro těžilo především ze zmenšujících se rozdílů v úrokových sazbách mezi ním a dolarem. Latinskoamerické měny naproti tomu těžili z návratu chuti k riziku obecně a také díky prudkému zvýšení cen komodit. Zvláštní zmínku si zaslouží polský zlotý, který týden završil hvězdným výkonem. Trh si uvědomil, že polská ekonomika je zatím odolná vůči dopadům války, a zároveň se země přiblížila k uvolnění prostředků z pandemického ozdravného balíčku EU.

Tento týden nás čekají důležité makroekonomické údaje. V úterý bude zveřejněna předběžná zpráva o květnové inflaci v eurozóně a v pátek uzavře týden klíčová zpráva o nezaměstnanosti v USA. Trhy očekávají další zvýšení celkové i jádrové inflace, což by mělo zpečetit zvýšení sazeb ECB nejpozději v červenci. S tím, jak se do očekávání začlení další a rychlejší zvyšování sazeb ECB, by euro mělo dostat výrazný impuls a podpořit jeho nedávné oživení.

CZK

Česká koruna minulý týden navzdory příznivým vnějším podmínkám lehce oslabila. Do zasedání ČNB zbývá ještě několik týdnů, ale signály od členů České národní banky naznačují, že se dočkáme výrazného zvýšení sazeb. V neděli Tomáš Holub (jeden z jestřábů ČNB), uvedl, že pravděpodobně podpoří červnové zvýšení o 75 bazických bodů.

Tento týden přinese revizi údajů o růstu HDP za první čtvrtletí (úterý) a čísla PMI z průmyslu (středa). Mimo to budeme sledovat zprávy a náznaky z ČNB a to i ohledně jmenování nových členů od července tohoto roku.

EUR

Květnové indexy PMI v eurozóně minulý týden vypadaly mnohem lépe než ve Spojeném království nebo v USA, což svědčí o tom, že tamní ekonomika je odolnější, než se jí přisuzuje. Jednoznačně expanzivní čísla rozptýlila noční můry o recesi a zůstala nám pouze měnové politika, která neodpovídá inflační a ekonomické situaci.

Údaje o inflaci tento týden pravděpodobně ukáží další rekordní úroveň. Toto číslo bude klíčové pro rozhodnutí o nadcházejícím červencovém zvýšení sazeb, které prezidentka ECB Lagardeová v minulém týdnu potvrdila. Nepříjemné proinflační překvapení by pravděpodobně potvrdilo zvýšení sazeb o 50 bazických bodů a podpořilo euro.

USD

Minulý týden vyšlo mnoho méně důležitých údajů, které většinou zaostaly za očekáváním. Oslabení na realitním trhu pomohlo americkému dluhopisovému trhu pokračovat v posílení a dvanáctiměsíční rozdíl mezi sazbami v USA a eurem je nyní nižší než na konci března. To nepochybně vysvětluje velkou část nedávného oživení eura. Vzhledem k tomu, že inflace je stále vysoko nad cílem Fedu, neočekáváme, že by zůstal klidným.

Tento týden dostaneme poslední klíčový údaj před červnovým zasedáním Federálního rezervního systému – květnovou zprávu o stavu trhu práce. Trhy očekávají zpomalení růstu mezd, které stále zaostávají za inflací. Pozitivní překvapení může vyvolat fakt, že trhy začnou naceňovat tři zvýšení sazeb o 50 bazických bodů za sebou.

📩  Klikněte zde a přihlaste se k odběru našich nejnovějších informací o trhu, které Vám pomohou orientovat se na neustále se měnících světových měnových trzích. Nebo se podívejte na náš blog a přečtěte si nejnovější přehledy trhu i speciální reporty.

🎙  Můžete také poslouchat náš podcast FX Talk na Spotify nebo Google Podcast.

SDÍLEJTE