Poslechněte si Ebury FX Talk kliknutím zde!

Biden míří k vítězství, volby však stále zůstávají vyhrocené

  • Vrátit se zpět na blog
  • Blog
    Blog|Press
    Currency Updates
    In The News
  • Latest

6 listopadu 2020

Autor
Matthew Ryan

Senior Market Analyst at Ebury. Providing expert currency analysis so small and mid-sized businesses can effectively navigate international markets.

Nastala velká nejistota investorů vstupujících do letošních prezidentských voleb v USA – velmi těsné hlasování, kdy oznámení vítěze bude zpožděno a výsledek bude téměř jistě zpochybněn.

Evropské finanční trhy se ve středu ráno otevřely o nic moudřejší, kdo vyhrál volby do Bílého domu, po napjaté noci sčítání hlasů. V době psaní tohoto článku demokrat Joe Biden vypadá, že si zajistil dostatečnou podporu v klíčových nerozhodných státech, aby získal 270 volebních hlasů, které pro vítězství potřebuje. Hrstka klíčových států, zejména těch v oblasti Rust Belt, však stále nebyla oficiálně spočtena konečný výsledek hlasování nemusí být znám až několik dalších dní.

Obrázek 1: Mapa výsledků voleb prezidenta USA do roku 2020 (od 11:30 SEČ, 5.11.20)

Zdroj: Ebury / BBC; Datum: 05.11.2020

Další komplikací oproti předchozím rokům je vysoká míra poštovního hlasování způsobená pandemií COVID-19. Přibližně 100 milionů Američanů prý v letošním roce hlasovalo poštou z rekordních 160 milionů voličů – o více než 20% více než před čtyřmi lety. Zatímco mnoho států dokázalo zpracovat tyto hlasovací lístky předem, jiné, včetně některých klíčových států, jako je Michigan a Pensylvánie, nebyly schopny začít sčítat tyto hlasy několik dní před volbami nebo v den voleb.

Které nerozhodné státy zůstávají v rovnováze?

Trhy vstoupily ve středu přes noc do stavu deja vu, protože první výsledky ukázaly, že Trump opět překonal průzkumy veřejného mínění – jako tomu bylo ve volbách v roce 2016. Pokud jde o volby, měl v průzkumech veřejného mínění před volbami Biden náskok kolem 7 bodů. Vzhledem k vysokému procentu hlasů ve většině států to však v současné době činí jen něco málo přes 2 body. To se pravděpodobně rozšíří, jakmile budou všechny hlasy zpracovány v mnoha demokratických baštách, i když to je stále mnohem těsnější, než trh očekával.

Americký dolar jakožto bezpečný přístav zpočátku posílil při vyhlídce na těsný souboj poté, co prezident Trump vyhrál v několika státech. Klíčový nerozhodný stát Florida se ve středu ráno kolem 00:30 (06:30 SEČ) opět přidal k republikánům, přičemž Trump nedlouho poté vyhlásil v Texasu velké vítězství. Ohio a Iowa také vyhrál Trump. Naopak se zdá, že Biden je na cestě k získání Arizony zpět pro demokraty.

V době psaní zprávy (ve čtvrtek 11:30 SEČ) byly známy výsledky 43 z 50 států (podle BBC), přičemž Biden vedl s 243 voliteli ku 214. Republikánská pevnost – Aljaška – připadne Trumpovi [4 hlasy]. Ze zbývajících 6 má Biden v současné době těsné vedení ve 3 z nich: Wisconsin [10], Arizona [11] a Nevada [6], přičemž Trump je v čele v Pensylvánii [20], Severní Karolíně [15] a Georgii [16]. Za současného stavu by Biden byl cestě k získání akorát tolika hlasů, aby mohl být zvolen (270).

Navzdory tomu, že si tři státy jsou velmi blízké, přičemž je třeba ještě započítat více než 10% hlasů, trhy vysoce věří ve vítězství Bidena. Implikované kurzy založené na PredictIt, které ve středu přes noc prokázaly 70% šanci na výhru Trumpa, nyní představují 86% pravděpodobnost Bidenova vítězství (obr. 2). To do značné míry souvisí se skutečností, že většinu dosud nepočítaných hlasů v těchto státech tvoří ty, které byly zaslány předem, přičemž u vysokého procenta se očekává, že budou volit Bidena. Rysem letošních voleb je, že většina hlasů zasílaných poštou je od demokratů, přičemž republikáni se voleb zúčastnili mnohem častěji osobně.

Obrázek 2: Pravděpodobnost PredictIt vítězství amerických voleb (hodiny od 12:00 SEČ 05.11.20)

Zdroj: PredictIt; Datum: 05.11.2020

Jak reagují finanční trhy?

Měnový trh zatím reaguje relativně klidně, což je poněkud překvapením vzhledem k tomu, že trh spíše počítal s pohodlným vítězstvím Bidena. Dolar prošel výprodejem, protože se průzkumy veřejného mínění začaly v očekávání přiklánět k vítězství Bidena, což se rychle obrátilo jakmile bylo jasné, že Trump překonal očekávání, ačkoli riziková aktiva se za posledních 24 hodin dostala opět do popředí, s tím jak se jeví Bidenova cesta k vítězství stále jasnější.

Pár EUR/USD se nyní obchoduje na vyšší úrovni, než tomu bylo před výsledky z prvních několika států (obr. 3), podporován rostoucí pravděpodobností výhry Bidena, která jak jsme zmínili v naší zprávě o volbách, je pozitivní pro riziková aktiva. Měny rozvíjejících se trhů také oživly, zejména měny, jako je mexické peso a čínský jüan, což jsou dvě ze zemí u kterých investoři předpokládali nejpravděpodobnější negativní dopady při pokračování Trumpovy protekcionistické politiky.

Obrázek 3: Kurz EUR / USD (02.11.20 – 05.11.20)

Zdroj: Refinitiv; Datum: 05.11.2020

Na akciových trzích jsme zaznamenali prudký posun výše, přičemž index S&P 500 vzrostl na nejsilnější úroveň od poloviny října (obr. 4). Výnosy státních dluhopisů poklesly, protože investoři se vzdali nízkorizikových aktiv (desetileté dluhopisy USA poklesly o 15 bazických bodů na 0,75%).

Obrázek 4: Index S&P 500 (02.11.20 – 05.11.20)

Zdroj: Refinitiv; Datum: 05.11.2020

Co by se mohlo dít dál?

Myslíme si, že tento pohyb u aktiv s vyšším rizikem se může ukázat pouze jako krátkodobý. Výsledky v některých zbývajících klíčových státech nemusí být k dispozici až do pátku, zejména výsledek v Pensylvánii nemusí být znám několik dní, takže konečné výsledky voleb můžeme znát až za několik dní. Trump již několikrát sdělil svůj názor, že došlo ve volbách k podvodům, prezident by tak určitě zpochybnil Bidenovu výhru a že zahájí právní kroky, aby mohl výsledky voleb napadnout. Trumpův štáb napadá výsledky sčítání hlasů ve Wisconsinu, Georgii, Pensylvánii a Michiganu na státní úrovni, které by pak mohly být postoupeny k Nejvyššímu soudu. Jedná se o podobný scénář jako volby Bush vs. Gore v roce 2000, kdy týdny právních bitev zpozdily výsledek voleb o více než měsíc.

Myslíme si, že to tak tentokrát může opět dopadnout a že definitivní výsledek nemusí být znám až za několik dní či týdnů. Čím více se tento proces bude prodlužovat, tím větší podporu mohou získat “safe-haven” měny (včetně amerického dolaru) na úkor téměř každé jiné měny.

 

SDÍLEJTE