Poslechněte si Ebury FX Talk kliknutím zde!

Česká koruna minulý týden posílila vůči všeobecně oslabujícímu euru

  • Vrátit se zpět na blog
  • Blog
    Blog|Press
    Currency Updates
    In The News
  • Latest

15 srpna 2022

Autor
Matthew Ryan

Senior Market Analyst at Ebury. Providing expert currency analysis so small and mid-sized businesses can effectively navigate international markets.

Česká koruna minulý týden posílila vůči všeobecně oslabujícímu euru a krátce se dostala na nejsilnější pozici od února. Dnes ráno však část svých zisků odevzdala. Tento pohyb do značné míry přisuzujeme zlepšení rizikového sentimentu po středečním zveřejnění mírnější inflace v USA, což zmírnilo obavy z možnosti globální recese a posílilo měny rozvíjejících se trhů.

D
omácí ekonomické zprávy z České republiky byly spíše neuspokojivé. Údaje o průmyslové výrobě dopadly výrazně pod očekávání (+1,7 % meziměsíčně v červnu, oproti konsenzu +2,4 %). Údaje o české inflaci z minulé středy naopak nedopadly špatně (+1,3 % meziměsíčně v červenci oproti 1,6 % v červnu), a to navzdory rekordnímu nárůstu cen energií pro domácnosti. Bude zajímavé sledovat, zda se tento nárůst projeví v srpnové inflační zprávě. Před zářijovým zasedáním České národní banky vyjde inflační číslo ještě jednou. Domníváme se také, že holubice v nové bankovní radě pravděpodobně uvítají přívětivější inflační zprávy z minulého týdne. Pokud nás srpnová inflace výrazně nepřekvapí směrem nahoru, můžeme očekávat konec cyklu zvyšování sazeb.

📩  Klikněte zde a přihlaste se k odběru našich nejnovějších informací o trhu, které Vám pomohou orientovat se na neustále se měnících světových měnových trzích. Nebo se podívejte na náš blog a přečtěte si nejnovější přehledy trhu i speciální reporty.

🎙  Můžete také poslouchat náš podcast FX Talk na Spotify nebo Google Podcast.

SDÍLEJTE