Poslechněte si Ebury FX Talk kliknutím zde!

Další týden, další vakcína, další posilování

  • Vrátit se zpět na blog
  • Blog
    Blog|Press
    Currency Updates
    In The News
  • Latest

18 listopadu 2020

Autor
Roman Ziruk

Strategy Analyst ve společnosti Ebury. Jeho hlavní oblastí zájmu jsou rozvíjející se trhy ve střední a východní Evropě.

Minulý týden přinesl na trh další vlnu optimismu, vyvolanou oznámením 90% účinnosti vakcíny COVID od Pfizer / BioNTech. Začátek tohoto týdne dal investorům pocit deja vu, protože další společnost – Moderna – oznámila vysokou účinnost vakcíny v posledních fázích testování. S 94,5% účinností tak přináší ještě větší optimismus, protože zvyšuje pravděpodobnost úplného vymýcení nemoci COVID-19.

Okamžitá reakce trhu tentokrát nebyla tak silná jako v předchozím týdnu, ale stále pozitivní, když se měnám rozvíjejících se trhů dařilo. EUR/USD aktuálně směřuje nahoru a získává zpět malé ztráty z minulého týdne. Celková volatilita hlavního měnového páru zůstává nicméně velmi omezená. Kurz USD/CZK se stabilizuje.

Ne všechny zprávy o pandemii jsou však pozitivní. Jsme svědky prudkého nárůstu počtu případů koronaviru po celém světě, přičemž USA byly v posledních týdnech obzvláště tvrdě zasaženy druhou vlnou. Týdenní průměr nově potvrzených případů se v současné době pohybuje kolem 160 tisíc, přičemž rovněž roste počet úmrtí souvisejících s COVID-19.

Makroekonomické zprávy z minulého týdne z obou stran Atlantiku byly poněkud smíšené, ale neměly na trh větší vliv. Zářijová data průmyslové výroby z eurozóny zklamala, což dále potvrzuje potřebu dalšího uvolňování měnové politiky. Nejnovější projevy představitelů ECB, včetně prezidentky Lagardové, poukazují na ochotu banky v prosinci dále rozšiřovat uvolňovací opatření.

Ekonomický kalendář tohoto týdne je poměrně prázdný, kromě několika výstupů ze Spojených států a sdělení úředníků ECB. Včera zklamalo číslo maloobchodních tržeb, což ukazuje na slabé spotřebitelské výdaje na začátku čtvrtého čtvrtletí v USA.

S globálním nárůstem počtu nakažených by pandemie měla zůstat klíčovým tématem, na které se trhy zaměří.

 

Koruna se po nedávném posilování stabilizuje

 

Od konce října se česká koruna vzpamatovala, podporována optimistickými zprávami ohledně vítězství Bidena ve volbách v USA a vývoje vakcín. Měna získala přibližně 4%, přičemž pár EUR/CZK klesl z necelých 27,50 na přibližně 26,50.

Ačkoliv vypadá pandemická situace na celém světě čím dál tím hůř, Česká republika je ve skutečnosti jednou z mála zemí Evropy, kde jsme svědky jasného zlepšení. Nové případy v posledních několika týdnech klesají, přičemž týdenní průměr je nyní zhruba na polovině vrcholu z konci října. Částečně za to může nižší počet testů, ale i když vezmeme v úvahu tuto skutečnost, je zlepšení zřejmé. Protože se snižuje pravděpodobnost dlouhodobého udržování přísných opatření, což je dobrá zpráva pro korunu.

Ekonomický kalendář pro Českou republiku je tento týden téměř prázdný, proto by se pozornost měla zaměřit zejména na vnější zprávy.

SDÍLEJTE