Poslechněte si Ebury FX Talk kliknutím zde!

Dolar částečně ztrácí výrazné zisky z minulého týdne

  • Vrátit se zpět na blog
  • Blog
    Blog|Press
    Currency Updates
    In The News
  • Latest

7 dubna 2020

Autor
Roman Ziruk

Strategy Analyst ve společnosti Ebury. Jeho hlavní oblastí zájmu jsou rozvíjející se trhy ve střední a východní Evropě.

Česká koruna zakončila minulý týden prudkým poklesem vůči výrazně silnějšímu dolaru. Kurz USD/CZK vzrostl o 4,8%, zejména díky posilujícímu dolaru, ale také v důsledku oslabení koruny. Tento týden česká měna vůči americkému dolaru posilovala, podpořena posuny na páru EUR/USD a EUR/CZK (obr. 1).

Obrázek 1: Kurzy USD/CZK a USD/EUR (30.03.20 – 07.04.20)

Zdroj: Bloomberg; Datum: 07.04.20

Zprávy z minulého týdne nebyly nijak zvlášť pozitivní. Revidované březnové údaje indexů PMI pro eurozónu, Spojené království a USA poukázaly na prudké zhoršení hospodářské situace na obou stranách Atlantiku na konci prvního čtvrtletí. Údaje o trhu práce v USA (jak ve formě údajů o týdenním počtu nárůstu žádostí o podporu v nezaměstnanosti, tak ve zprávě o mzdách) se ukázaly být výrazně horší, než se očekávalo na základě ekonomického konsensu, i když vzhledem k tržní reakci se zdá, že údaje zastihly investory nepřipravené. Březnové údaje o nezaměstnanosti zaznamenaly vzestup z 3,5% na 4,4% za pouhý měsíc, což je nejrychlejší tempo růstu nezaměstnanosti od roku 1975. Jedná se však o podhodnocený údaj, protože průzkumy nezahrnují poslední prudké nárůsty, kde podle prvotních čísel žádostí o podporu v nezaměstnanosti během prvních dvou týdnů března, zůstalo v USA bez práce 10 milionů lidí (obr. 2).

Obrázek 2: Přehled týdenních nárůstů žádostí o podporu v nezaměstnanosti v USA (1967 – 2020)

Zdroj: Bloomberg; Datum: 07.04.20

Na všem zlém se však dá najít i něco dobrého. Přestože minulý týden překročil počet nakažených koronavirem milion potvrzených případů a celkem si již vyžádal více než 75 tisíc životů, dochází v evropských zemích ke zpomalení nárůstu nových případů a počtu úmrtí (konkrétně v Itálii a Španělsku). Ukazuje se, že přijatá opatření zafungovala a relativně brzy bychom se se stejným modelem mohli setkat v dalších zemích.

Tento týden nepřinese příliš mnoho makroekonomických údajů z klíčových ekonomik, kromě informací k vývoji koronaviru. Vyjímkou budou čtvrteční data o počtu žádostí o podporu v nezaměstnanosti, kde se očekávají další nepříznivé zprávy.

Koruna po propadu z minulého týdne posiluje

Česká koruna minulý týden zakončila oslabením vůči euru přibližně o 1,7%, zejména kvůli zhoršujícímu se sentimentu, který ovlivnil všechny klíčové regionální měny. Od začátku tohoto týdne však česká měna posiluje, v době vzniku tohoto reportu česká koruna maže všechny ztráty z minulého týdne (obr. 3).

Obrázek 3: Kurz EUR/CZK (30.03.20 – 07.04.20)

Zdroj: Bloomberg; Datum: 07.04.20

Výrobní index PMI pro Českou republiku, který vyšel minulý týden, byl prvním z klíčových ekonomických údajů, které částečně ukazují jak dopady pandemie Covid-19, tak dopady zavedených omezení na hospodářství země. Index, který byl již v minulých měsících na minimech dále klesal a v březnu spadl na hodnotu 41,3, což je nejnižší úroveň od roku 2009. Přestože je index jen jednou z mnoha částí ekonomické skládačky, z nichž další dostaneme v nadcházejícím týdnu, ekonomická data nepřinesou optimistické vyhlídky pro výrobní odvětví v zemi.

Obrázek 4: Výrobní index PMI v České republice (2017 – 2020)

Zdroj: Bloomberg; Datum: 07.04.20

Jediným makroekonomickým údajem z České republiky tento týden, který nebude zastaralý, budou středeční údaje o devizových rezervách za březen. V uplynulých několika týdnech ČNB prohlásila, že je připravena zasáhnout, pokud posoudí pohyby na devizovém trhu jako nadměrné. Výrazný pokles rezerv by tedy mohl naznačovat, že ČNB proměnila slova v činy.

SDÍLEJTE