Poslechněte si Ebury FX Talk kliknutím zde!

Dolar i koruna po zasedání centrálních bank posiluje

  • Vrátit se zpět na blog
  • Blog
    Blog|Press
    Currency Updates
    In The News
  • Latest

10 listopadu 2021

Autor
Matthew Ryan

Senior Market Analyst at Ebury. Providing expert currency analysis so small and mid-sized businesses can effectively navigate international markets.

Měny G10 se nadále pohybují synchronizovaně s relativně jestřábím chováním jejich příslušných centrálních bank – zmiňujeme “relativně jestřábí“, protože se na ně díváme ve vztahu k extrémně holubičímu konsenzu, v němž měnové politiky ve vyspělých zemích zůstávají mimořádně dlouho.

L
ibra utrpěla po překvapivém rozhodnutí Bank of England nezvýšit sazby, zatímco dolar byl stabilní poté, co Federální rezervní systém oznámil snížení měsíčního nákupů dluhopisů. To bylo do značné míry v souladu s očekáváním trhu. Dolar zakončil týden pozitivně po páteční zprávě o silných mzdách. Euro nadále bojuje, protože prezidentka Lagardeová zdůrazňuje, že ji neznepokojuje inflace a staví se do opozice proti očekávanému zvýšení sazeb.

Klíčová data v dohledné době budou vázána na inflaci. Tento týden dostaneme inflaci cen výrobců PPI (úterý) a spotřebitelské CPI (středa) z USA. U obou se předpokládá další nárůst z již tak velmi zvýšených úrovní. Projevy představitelů Federálního rezervního systému budou v průběhu týdne také důležité a stále očekáváme narůstající neshody ohledně vhodnosti ultrauvolněné měnové politiky, protože inflace zůstává déle nad cílem.

 

CZK

 

Česká koruna minulý týden prudce posílila poté, co Česká národní banka šokovala investory oznámením nečekaně razantním zvýšením sazeb o 125 bazických bodů. Jestřábí byla i komunikace guvernéra Jiřího Rusnoka na doprovodné tiskové konferenci. Podle Rusnoka se nyní očekává, že inflace v příštích měsících vyvrcholí na téměř 7 %, než příští rok ustoupí (z velké části kvůli dlouhotrvajícím poruchám dodavatelského řetězce a prudkému nárůstu cen energií).

Uvedl také, že na nadcházejících politických schůzkách se chystá další zvýšení úrokových sazeb, i když zmínil, že dnešní krok přinesl významnou část růstu sazeb v prognózách úrokových sazeb banky. Futures trhy nyní na prosincovém zasedání ČNB naceňují zhruba 50/50 šanci na další zvýšení o 25 bazických bodů.

 

EUR

 

Neúprosná holubičí rétorika a lhostejnost vůči rostoucím inflačním indikátorům hovoří pro oslabování společné měny, a proto jsme zrevidovali naše prognózy ohledně eura níže.

Myslíme si, že inflační tlaky trvající déle, než se očekávalo, jsou jednoznačně globálním jevem. Nejprve se objevily v USA a v poslední době narážejí na eurozónu se zpožděním, jak tomu často u makroekonomických trendů bývá. Toto zpoždění však může ECB umožnit, aby se ještě nějakou dobu spoléhala na své prognózy přechodné inflace. V tomto prostředí je každopádně obtížné predikovat oživení eura.

 

USD

 

Listopadové rozhodnutí Fedu snížovat nákupy státních dluhopisů a hypotečních zástavních listů bylo zhruba v souladu s naším i tržním očekáváním. Očekávali jsme poněkud více jestřábí komunikaci, ale předseda Powell si jasně zůstává jistý ve svém názoru, že inflace je dočasná, a to i přes to, že Fed v první řadě nedokázal předvídat nadcházející rozsah a trvání inflačního vrcholu. Dolar po tomto „holubičím poklesu“ poněkud zakolísal, ale po silné zprávě o trhu práce zveřejněné následující den se vrátil zpět.

Pozornost se nyní zaměří na středeční zprávu o inflaci. Prognóza počítá s dalším silným nárůstem jak hlavního, tak i jádrového indexu. Neočekáváme žádné okamžité politické reakce, ale Fed se nemůže dlouhodobě na tato čísla jen tak dívat.

SDÍLEJTE