Poslechněte si Ebury FX Talk kliknutím zde!

Dolar klesá, trhy nadále posilují

  • Vrátit se zpět na blog
  • Blog
    Blog|Press
    Currency Updates
    In The News
  • Latest

16 února 2021

Autor
Roman Ziruk

Strategy Analyst ve společnosti Ebury. Jeho hlavní oblastí zájmu jsou rozvíjející se trhy ve střední a východní Evropě.

Akcie a úvěrová aktiva vzrostla, ceny komodit se zvýšily a dolar oslabil (mírněji než minulý týden). Powell dal jasně najevo, že Federální rezervní systém se bude v dohledné budoucnosti snažit stimulovat ekonomiku. Zdá se, že Bidenova administrativa také preferuje tuto strategii. Tím vytváří tlak na ECB a evropské vlády, aby učinily totéž.

V tomto týdnu vyjdou důležitá čísla PMI. První únorový pohled na ekonomickou aktivitu nám v pátek zveřejní USA, Velká Británie a Eurozóna. Indexy pro EU a Velkou Británii mohou překvapit. Očekáváme, že dolar zůstane silný. Pokud jsou naše predikce správné, je před námi velmi pozitivní týden pro riziková aktiva a měny rozvíjejících se trhů.

CZK

Koruna zakončila minulý týden vůči euru výše a tento týden pokračuje ve stejném trendu. Vzhledem k faktu, že situace ohledně epidemie je smíšená (úmrtnost na COVID-19 v ČR klesá, ale případů stále přibývá), a že se prodloužil nouzový stav o dva týdny, je odolnost koruny opravdu působivá – koruna znovu těží z rizikového sentimentu.

Nejnovější ekonomické zprávy z Česka byly smíšené a na trh neměly vliv. Nezměnily se tedy ani naše predikce. Tento týden se zaměříme na zprávy mimo ČR. Nadále však budeme sledovat český boj proti viru.

EUR

Minulý týden byl na ekonomické ukazatele nevýrazný, a proto se trhy zaměřily na zprávy z Itálie, kde pan Draghi (bývalý prezident ECB) sestavil vládu, která se snaží zvýšit poptávku po italských dluhopisech. Euro mírně posílilo vůči dolaru (spolu s většinou měn G10). Přesto je jeho výkon oproti ostatním měnám slabý. Důvodem je pravděpodobně velmi pomalé tempo očkování.

Tento týden se kromě tempa očkování v celé eurozóně budeme soustředit také na index PMI, který by mohl příjemně překvapit zvýšenými hodnotami. Podniky se totiž přizpůsobují omezením a poptávka spotřebitelů se hromadí.

USD

Předseda Powell minulý týden vyjádřil extrémně holubičí postoj Federálního rezervního systému. Naznačil, že Fed letos přehlédne vyšší cílovou inflaci. Co se týká fiskální politiky, tak Bidenova administrativa tvrdě prosazuje velký stimulační balíček. V této souvislosti je působivé, že americké ministerstvo financí dokázalo uvolnit velké množství státních dluhopisů bez okamžitého dopadu na jejich cenu.

Kromě PMI si proto myslíme, že je čas věnovat zvýšenou pozornost americkým dluhopisovým trhům. Věříme, že lidé budou zpochybňovat výnosnost amerických dluhopisů, které vydělávají méně než je výše inflace.

SDÍLEJTE