Poslechněte si Ebury FX Talk kliknutím zde!

Dolar maže zisky poté, co Powell vyvrátil brzké zvýšení sazeb

( 3 )

  • Vrátit se zpět na blog
  • Blog
    Blog|Press
    Currency Updates
    In The News
  • Latest

3 srpna 2021

Autor
Roman Ziruk

Strategy Analyst ve společnosti Ebury. Jeho hlavní oblastí zájmu jsou rozvíjející se trhy ve střední a východní Evropě.

Zasedání FOMC minulou středu přineslo smíšené zprávy. Investoři reagovali na zprávu předsedy Powella, že nedávný nárůst inflace v USA bude pravděpodobně dočasný a že zvyšování úrokových sazeb je „ještě daleko“. Zdálo se, že Powella šíření delta varianty do značné míry neznepokojuje, ačkoli se domníváme, že zvýšené obavy z viru poskytují centrálním bankám přinejmenším důvod k opatrnosti. Tento čtvrtek bude zasedat Bank of England. Jako většina, tak i my očekáváme, že nepřinese kontroverzní zprávy a počká do zářijového zasedání, než nastíní plány na normalizaci politiky.

P
okud nedojde k žádnému překvapení ze strany BoE, bude tento pátek pravděpodobně hlavní globální událostí na devizovém trhu zpráva o nezaměstnanosti v USA. Mezitím však budeme pozorně sledovat revidované údaje o PMI v eurozóně (středa) a úterní zasedání australské centrální banky (Reserve Bank of Australia). Na druhém jmenovaném se očekává obrat v nedávném rozhodnutí o omezení nákupů aktiv.

How is the coronavirus outbreak impacting the FX market?

CZK

Česká koruna minulý týden posílila a vrátila se k hranici 25,50 vůči euru. Měnu podpořil slabší dolar i celkově lepší nálada ohledně rizika a evropských aktiv.

Předběžný údaj o růstu českého HDP za druhé čtvrtletí zklamal, když vykázal mezičtvrtletní expanzi pouze 0,6 % oproti konsensu očekávající 2% růst. Tato slabá dynamika by se mohla promítnout do poněkud méně jestřábího poselství České národní banky, i když při jádrové inflaci na úrovni 3,5 % očekáváme, že banka bude pokračovat ve zvyšování sazeb. Již tento čtvrtek pravděpodobně dojde k dalšímu posunu dvoutýdenní repo sazby o 25 bodů. Vzhledem k tomu, že zvýšení sazeb v tomto rozsahu je všeobecně očekáváno, bude důležitější rozhodování ohledně budoucnosti než samotné rozhodnutí. Domníváme se, že budoucnost bude pravděpodobně opatrně jestřábí a bude směřovat k dalšímu zvyšování sazeb.

EUR

Poměrně povzbudivý soubor makroekonomických údajů pomohl euru minulý týden krátce vystoupat zpět nad úroveň 1,19 vůči dolaru. HDP za druhé čtvrtletí pozitivně překvapilo, když růst dosáhl 2 % oproti očekávaným 1,5 %. Došlo také k většímu poklesu míry nezaměstnanosti než se očekávalo a prudkému zvýšení německé inflace. Inflační tlaky v eurozóně zatím zaostávaly za mnoha zeměmi G10, ale bude zajímavé sledovat, jak zareaguje dosud holubičí ECB, pokud se toto zvýšení cen ukáže jako rozsáhlé a trvalé.

Revidované údaje o PMI v eurozóně za tento týden pravděpodobně nepohnout zásadně kurzem, a tak můžeme být svědky toho, že euro budou ovlivňovat události v zámoří, konkrétně páteční zpráva o nezaměstnanosti v USA.

USD

Zasedání FOMC z minulého týdne poslalo dolar prudce dolů vůči téměř všem jeho protějškům a v pondělí ráno se dolarový index opět obchoval kolem měsíčního minima. Powell se nezdál být nijak zvlášť znepokojen nedávným rozšířením delta varianty. Poznamenal, že ekonomické důsledky měly s každou další vlnou viru tendenci být menší a lze tedy předpokládat, že tak tomu bude i tentokrát. Bagatelizoval také dopad rostoucí inflace v USA. Názor, že nedávný nárůst inflace bude pouze přechodný, je velmi kontroverzní. Je tedy možné, že se na srpnové konferenci v Jackson Hole dočkáme zpráv o zpřísnění měnové politiky. Je také možné, že si na zpřísnění monetární politiky budeme muset počkat až na zářijové zasedání FOMC.

Do té doby bude pro dolar klíčová páteční zpráva o nezaměstnanosti. Zdá se, že trh má poměrně vysoká očekávání, takže rizika pro USD mohou být vychýlena směrem dolů.

📩 Kliknutím zde, se přihlásite k odběru našich aktuálních zpráv o vývoji na trhu, novinkách týkajících se Ebury a o našich produktech.

🎙 Nebo si můžete poslechnout náš podcast Ebury FX Talk s 20-ti minutovými finančními analýzami trhu na SpotifyGoogle PodcastApple Podcast nebo jednoduše kliknutím zde si vyberte svou oblíbenou aplikaci.

SDÍLEJTE