Poslechněte si Ebury FX Talk kliknutím zde!

Dolar opět posiluje

  • Vrátit se zpět na blog
  • Blog
    Blog|Press
    Currency Updates
    In The News
  • Latest

12 května 2020

Autor
Roman Ziruk

Strategy Analyst ve společnosti Ebury. Jeho hlavní oblastí zájmu jsou rozvíjející se trhy ve střední a východní Evropě.

Česká koruna zakončila minulý týden oslabením vůči americkému dolaru přibližně o 1,2%. Tento posun nastal v důsledku změn na páru EUR/USD (viz. obr. 1).

 

 

Obrázek 1: Kurz USD/CZK a USD/EUR (04.05.20 – 11.05.20)

 

Zdroj: Bloomberg; Datum: 11.05.20

Jednou z hlavních zpráv, která minulý týden ovlivňovala hlavní světový měnový pár, bylo rozhodnutí německého Ústavního soudu v Karlsruhe o „tradičním QE“ – programu nákupu aktiv ve veřejném sektoru (PSPP) na tzv. sekundárním trhu. Přestože Ústavní soud neviní ECB z přímého financování vlád, rozhodnutí zpochybňuje „proporcionalitu“ programu a žádá ECB, aby odůvodnila své chování. V praxi budou důsledky tohoto rozhodnutí pravděpodobně mírné. Předsedkyně EK, Ursula von der Leyen, také nedávno poznamenala, že by z tohoto důvodu proti Německu mohlo být zahájeno řízení pro porušení stanoveného nařízení.

Posledních několik dní přineslo mnoho zpráv potvrzujících zemětřesení na globálním trhu práce. Mezi sledovanými trhy, se zdá, že největší problém nastal v USA, kde v rozmezí jednoho týdne, který končil 3. května, požádalo o dávky v nezaměstnanosti 3,2 milionu lidí. V minulém týdnu byla zveřejněna klíčová zpráva týkající se trhu práce za měsíc duben. Ta zobrazuje rozsah procesu úbytku pracovních míst daleko komplexnějším způsobem než týdenní žádosti o dávky. Míra nezaměstnanosti dosáhla až 14,7%, což je nejvyšší úroveň od Velké hospodářské krize, i když finální čísla nakonec vyšla lépe, než očekával konsensus Bloombergu nebo i my. V širším pojetí, míra nezaměstnanosti – tzv. míra nezaměstnanosti U6 – vyskočila na 22,8%, přičemž rozdíl mezi těmito dvěma ukazateli pocházel hlavně z velkého nárůstu počtu pracujících, kteří na částečný úvazek pracují z ekonomických důvodů. Je však nutné poznamenat, že údaje pokrývají pouze polovinu měsíce.

Velmi zajímavý je také značný nárůst v oblasti mezd – průměrný týdenní výdělek meziročně vzrostl o 7,9%, což je pro rozvinutou ekonomiku skutečně bezprecedentní úroveň. Domníváme se, že je to pravděpodobně způsobeno skutečností, že nejčastěji byly propouštěním postiženy nízkokvalifikovaní pracovníci: zvýšení jejich platů v USA má tendenci zpožďovat průměrný růst ostatních skupin a snižovat průměr. Ukázalo se, že změna v počtu nezaměstnaných byla nižší, než se očekávalo, ale stále dosahovala ohromujících 20,5 milionu, což v grafu vyhlazuje nárůsty minulých recesí tak, že jsou stěží viditelné (viz. obr. 2).

Obrázek 2: Změna počtu vytvořených pracovních míst v USA (tzv. Non-farm payrolls – NFP) (1939 – 2020)

Obrázek 1: Kurz USD/CZK a USD/EUR (04.05.20 - 11.05.20)

Tento týden bude zveřejněna řada ekonomických údajů z hlavních ekonomik. Klíčem bude spotřebitelská inflace v USA – CPI (v úterý) a maloobchodní tržby s hodnotami průmyslové výroby (pátek). Tyto ukazatele nám pomohou posoudit škody, kterým americká ekonomika čelila na začátku druhého čtvrtletí.

ČNB snižuje sazby, očekává, že koruna zůstane slabá

Česká koruna zakončila minulý týden jen malým oslabením vůči euru (viz. obr. 3). V pondělí však značně oslabila především díky komentáři člena bankovní rady pana Holuba. Koruna tak ve skutečnosti byla nejméně výkonnou měnou mezi regionálními měnami.

Obrázek 3: Kurz EUR/CZK (04.05.20 – 11.05.20)

Zdroj: Bloomberg; Datum: 11.05.20

Hospodářské zprávy z minulého týdne z České republiky nebyly nijak zvlášť pozitivní. Maloobchodní tržby v březnu meziročně poklesly o 15,5%, tedy více, než se očekávalo. Míra poklesu byla bezprecedentní, ale dubnová čísla téměř jistě ukáží ještě daleko větší propad.

Zdá se, že Česká republika uspěla ve svém úsilí dostat pod kontrolu šíření koronaviru, a proto může dále pomalu rozvolňovat přijatá opatření. Česká národní banka také nadále hodlá  podporovat své dosavadní rozhodnutí, které mají usnadnit  fungování v této situaci. Během minulého týdne byla referenční sazba banky pro dvoutýdenní repo sazbu snížena o 75 b.b. (viz. obr. 4). Hlasování nebylo jednomyslné – dva ze sedmi členů rady hlasovali jen pro snížení o 50 b.b.. Rozsah snížení sazeb byl vyšší, než se očekávalo, ale okamžitá reakce koruny byla jen mírná. Za zmínku také stojí, že kromě snižování sazeb, centrální banka oznámila, že pracuje na zavedení krátkodobých úvěrů pro nebankovní instituce s licencí od centrální banky a na uvolnění požadavků na zajištění úvěrových institucí.

Obrázek 4: Dvoutýdenní repo sazba ČNB (2015–2020)

Zdroj: Bloomberg; Datum: 11.05.20

ČNB také představila své nové ekonomické prognózy. Centrální banka očekává, že HDP klesne v roce 2020 o 8% a poté v roce 2021 vzroste o 4%. 3M Pribor a prognózy inflace naznačují, že úrokové sazby by měly zůstat nízké v letech 2020 a 2021. Zajímavé však je, že banka také očekává, že koruna zůstane relativně stabilní vůči euru jak tento, tak i příští rok. Důvodem bude přetrvávající „nepříznivý ekonomický vývoj“.

Klíčovými zprávami z České republiky v tomto týdnu bude oznámení růstu HDP za první čtvrtletí, a to v pátek. Konsenzus Bloombergu v současné době ukazuje na meziroční pokles o 2% oproti +2% ve čtvrtletí předchozím.

 

SDÍLEJTE