Poslechněte si Ebury FX Talk kliknutím zde!

Dolar oslabuje, FED možná nakonec sazby nezvýší

  • Vrátit se zpět na blog
  • Blog
    Blog|Press
    Currency Updates
    In The News
  • Latest

10 května 2023

Autor
Roman Ziruk

Strategy Analyst ve společnosti Ebury. Jeho hlavní oblastí zájmu jsou rozvíjející se trhy ve střední a východní Evropě.

FED i ECB postupovaly přesně podle scénáře a zvýšily sazby o 25 bazických bodů. FED naznačil, že by si na červnovém zasedání přál, ale potřebuje vidět nižší inflaci. Naproti tomu ECB cyklu zvyšování sazeb ještě neskončila. Obě banky zůstávají velmi závislé na datech. Dolar se po těchto zprávách vyprodával vůči evropským měnám, a ještě výrazněji vůči měnám zemí vyvážejících komodity. Rozpětí vůči euru a libře se však nadále drží.

Z
eurozóny mnoho významných zpráv nepřichází, ale ve Spojených státech bude ve středu zveřejněna dubnová zpráva o indexu spotřebitelských cen –⁠ jedna ze dvou, které zbývá zveřejnit před dalším zasedáním FEDu v červnu. Dluhový strop ve Washingtonu se také dostává do centra pozornosti, protože do termínu dosažení dohody zbývají už jen týdny, prozatím však zůstává dopad na devizový trh minimální.

CZK

Po oslabení přišel obrat a česká koruna zakončila týden na vyšší úrovni, čímž překonala své regionální protějšky. Ačkoli k posílení měny mohlo přispět vnější prostředí, domníváme se, že klíčovým katalyzátorem bylo zasedání ČNB. Tón zasedání byl jednoznačně jestřábí. Struktura hlasování o úrokových sazbách se změnila z 6-1 ve prospěch zachování sazeb na 4-3, přičemž tato menšina podpořila zvýšení sazeb o 25 bazických bodů.

Guvernér Michl zdůraznil, že zvýšení sazeb je možné, a poznamenal, že tři členové podpořili zvýšení sazeb kvůli mzdovým tlakům a expanzivní fiskální politice. Znovu se také ohradil proti tržním očekáváním snižování sazeb a označil je za „předčasná“. ČNB nyní očekává silnější základní cenové tlaky v horizontu prognózy a vyšší celkovou inflaci v letošním roce. Očekává také silnější ekonomickou aktivitu včetně kladného růstu HDP o 0,5 % v roce 2023 oproti dřívější prognóze -0,3 %. Domníváme se, že jestřábí obrat banky je zaměřen především na podporu koruny a také na tlak na vládu, aby se vážněji zabývala fiskální konsolidací. Zvýšení sazeb však není naším základním scénářem a nadále se domníváme, že Česko bude mezi prvními zeměmi v regionu, které sníží sazby, a to ve druhé polovině roku.

Přesto nemůžeme vyloučit, že ke změně měnové politiky dojde o něco později, než jsme se původně domnívali, a udržování jestřábí rétoriky v nadcházejících měsících může měnu udržovat silnou. V souvislosti s měnovou politikou budeme ve čtvrtek sledovat údaje o inflaci za duben, které by měly vykázat další pokles tempa růstu cen.

 

EUR

Zasedání ECB proběhlo téměř přesně podle scénáře. Sazba byla zvýšena o 25 bazických bodů na 3,25 %, banka v prohlášení upustila od jakýchkoliv výhledů a zdůraznila, že rozhodnutí budou od nynějška záviset na datech. Klíčovou otázkou samozřejmě je, kolik dalších zvýšení je na cestě. Současná tržní očekávání sotva dvou dalších zvýšení o 25 bazických bodů se nám zdají vzhledem k setrvalosti jádrové inflace v eurozóně příliš optimistická a očekáváme nejméně tři další zvýšení pomáhající následnému posilování eura.

 

USD

FED minulý týden potvrdil, že hodlá pozastavit nejagresivnější zvyšování sazeb za mnoho desetiletí, ale že k tomu potřebuje údaje o inflaci. Americký trh práce zůstává i nadále napjatý, což potvrdila i silná dubnová zpráva o mzdách zveřejněná dva dny po zasedání FEDu. Vzhledem k tomu, že obavy z bankovního sektoru pokračují a přibývá náznaků, že pokles úvěrů je méně závažný, než jaké byly obavy, zpráva o indexu spotřebitelských cen v tomto týdnu bude mít zásadní význam. Pozitivní překvapení může trhy přinutit k revizi názorů, že již zažíváme vrchol v oblasti krátkodobých sazeb.

SDÍLEJTE