Poslechněte si Ebury FX Talk kliknutím zde!

Dolar oslabuje stejně jako obavy z recese

  • Vrátit se zpět na blog
  • Blog
    Blog|Press
    Currency Updates
    In The News
  • Latest

28 listopadu 2022

Autor
Roman Ziruk

Strategy Analyst ve společnosti Ebury. Jeho hlavní oblastí zájmu jsou rozvíjející se trhy ve střední a východní Evropě.

Riziková aktiva minulý týden celosvětově posilovala, protože se zlepšuje tržní situace. 

Z
dá se, že obavy z recese se celosvětově zmírňují (zejména v eurozóně), ale úrokové sazby nerostou souběžně. To je výborná příležitost pro akciové trhy, úvěry a komoditní měny. Dolaru se nedařilo vůči žádné měně G10. Vítězi byly latinskoamerické měny. Výjimkou byl brazilský real, který nadále brzdí obavy, že Lulova vláda zruší hospodářskou stabilizaci, které bylo v Brazílii dosaženo.

V době psaní této zprávy dominují titulkům novin zprávy o protestech proti uzavření Číny a riziková aktiva jsou v ranním asijském obchodování velmi nejistá. Tento týden měl být pro trhy velmi rušný. Očekává se, že předběžná zpráva o inflaci z eurozóny (středa) zůstane na rekordních hodnotách, zejména v jádrovém ukazateli, což je v příkrém rozporu se zbožným přáním ECB, že inflace sama od sebe odezní. Druhé polovině týdne bude dominovat Amerika. Zejména budeme sledovat zprávy o inflaci PCE (čtvrtek) a kritické zprávy o listopadové nezaměstnanosti (pátek).

CZK

Minulý týden byl poměrně klidný a česká koruna jej vůči euru zakončila beze změny. V projevu na Masarykově univerzitě v Brně se guvernér ČNB Michl podělil o svůj názor, že Česko by mělo mít silnou měnu a že k jejímu dosažení jsou potřeba tři složky: měnová, fiskální a dlouhodobá růstová politika. Komentáře k první z nich, zejména důraz na prodlevu mezi měnověpolitickými rozhodnutími a jejich dopadem na inflaci, naznačují, že nadále upřednostňuje stabilitu úrokových sazeb. Jeho nedávná rétorika dále podporuje náš názor, že sazby v Česku v nadcházejících měsících pravděpodobně zůstanou beze změny.

Tento týden vypadá líně, stejně jako ten předchozí, i když návrat amerických traderů po Dni díkůvzdání, nabitý globální ekonomický kalendář a zprávy z Číny by mohly přinést trochu více volatility. Pokud jde o domácí zprávy, pozornost se zaměří na čtvrteční údaje o listopadovém PMI z průmyslu a páteční revizi růstu HDP za třetí čtvrtletí.

EUR

Ačkoli nálada v ekonomice eurozóny zůstává negativní, všechny klíčové průzkumy z minulého týdne dopadly lépe, než se očekávalo. Patří sem nejen průzkum PMI podnikatelské aktivity, ale také důvěra spotřebitelů a investorů. Slabé výsledky průzkumů se prozatím plně neprojevily v aktuálních ekonomických číslech, která se za daných okolností nadále drží poměrně dobře.

Graf 1: Indexy PMI v eurozóně (2019 – 2022)

Zdroj: Refinitiv Datastream; Datum: 28.11.202

Tento týden se pozornost zaměří na předběžné údaje o inflaci za listopad, které budou zveřejněny ve středu. Nadšení vztahující se k pravděpodobnému ústupu inflace (i když stále dvouciferná), by mohla zmírnit absence malá šance poklesu trvalejšího jádrového čísla. To pravděpodobně zůstane nad 5 %.

USD

Ve Spojených státech se během zkráceného svátečního týdne objevilo jen málo ekonomických nebo politických zpráv, které by ovlivnily trhy. Výjimkou bylo zveřejnění zápisu z posledního zasedání Fedu. Zápis posílil názor, že Fed se v prosinci pravděpodobně vrátí ke zvýšení sazeb o 50 bazických bodů, ale o důležitější otázce, co očekávat v příštím roce, nám prozradil jen málo.

Zatímco páteční zpráva o nezaměstnanosti by měla dominovat novinovým titulkům, domníváme se, že trhy nevěnují dostatečnou pozornost zprávě o inflaci za říjen, která byla zveřejněna den předtím. Bude zajímavé sledovat, zda se potvrdí inflační zprávy, které trhy tolik povzbudily. Pokud by čísla vyšla vyšší, než se očekávalo, mohli bychom být svědky prudkého posunu v očekáváních ohledně konečné sazby Fedu.

📩  Klikněte zde a přihlaste se k odběru našich nejnovějších informací o trhu, které Vám pomohou orientovat se na neustále se měnících světových měnových trzích. Nebo se podívejte na náš blog a přečtěte si nejnovější přehledy trhu i speciální reporty.

🎙  Můžete také poslouchat náš podcast FX Talk na Spotify nebo Google Podcast.

SDÍLEJTE