Poslechněte si Ebury FX Talk kliknutím zde!

Dolar oslabuje, trhy očekávají jen 0,5% zvýšení sazeb Fedu

  • Vrátit se zpět na blog
  • Blog
    Blog|Press
    Currency Updates
    In The News
  • Latest

6 prosince 2022

Autor
Roman Ziruk

Strategy Analyst ve společnosti Ebury. Jeho hlavní oblastí zájmu jsou rozvíjející se trhy ve střední a východní Evropě.

Relativně holubičí projev předsedy Fedu Powella a vyhlídka na odklon od nulových sazeb v Číně pomohly minulý týden mírnému růstu rizikových aktiv.

M
inulý týden se americký dolar zařadil mezi nejvíce oslabující měny na světě, když v listopadu zaznamenal nejhorší měsíční výkonnost od září 2010. V týdnu také oslabil vůči všem svým protějškům z G10 s výjimkou jednoho. Dolar je nyní ve srovnání s maximy z konce září znatelně levnější. Obchodníci jsou nyní v čistém vyjádření na dolaru tzv. krátcí a do konce roku bychom mohli být svědky určité konsolidace současných úrovní, vše však bude záviset na relativním jestřábím postoji příslušných centrálních bank na jejich nadcházejících prosincových zasedáních.

Tento týden bude z hlediska zveřejňovaných údajů a politických zpráv klidný a trhy budou pravděpodobně čekat na tři velká zasedání centrálních bank, která se uskuteční v rozmezí necelých 24 hodin příští týden. Ve středu večer zahájí zasedání Federální rezervní systém, patnáctého bude následovat zasedání Bank of England a ECB.

CZK

Podobně jako v předchozím týdnu skončila česká koruna vůči euru téměř beze změny. Volatilita EUR/CZK byla nízká i přes poměrně prudké pohyby na trhu. Zprávy z Česka byly smíšené. Index PMI ve zpracovatelském průmyslu v listopadu mírně poklesl na 41,6 bodu (očekávalo se zlepšení). Růst HDP za třetí čtvrtletí byl však nečekaně revidován z -0,4 % na -0,2 %. Pokles však nebyl tak výrazný jak očekávala ČNB. Meziročně ekonomika vzrostla o 1,7 %. Spotřeba (domácností i vládních institucí) byla výrazně slabší, než očekávala centrální banka, zatímco čistý vývoz byl poměrně silný.

Poptávka po zaměstnaní tlumená poklesem reálných mezd (-9,8 % meziročně ve 3. čtvrtletí v ČR) se stává tématem střední a východní Evropy (soudě podle posledních údajů z regionu). Ačkoli to pro ekonomické vyhlídky v nejbližším období není nejlepší, měla by působit směrem k dezinflaci. Podle guvernéra ČNB Michla, který na tento faktor nedávno upozornil ve svém týdenním sloupku v Mladé frontě Dnes, pokles inflace podpoří i klesající ceny komodit. V následujících dnech se zaměříme na tvrdá data z české ekonomiky, zejména na maloobchodní tržby (úterý) a průmyslovou výrobu (středa) za říjen. Obdobné údaje z Polska ukazují na nižší poptávku a mají dezinflační podtext.

EUR

Euro reagovalo převážně na pozitivní zprávy ze světa, zejména z USA a Číny. Powell naznačil zvýšení sazeb v prosinci pouze o 50 bazických bodů a čínské úřady signalizovaly, že budou uvolněna striktní koronavirová opatření.

Naděje, že politika nulových úrokových sazeb se už nevrátí, pomohla rizikovým aktivům a umožnila euru odrazit se kolem horní hranice pásma 1,00-1,05, kde se pohybovalo několik posledních týdnů. Ve čtvrtek budou zveřejněny údaje o HDP za 3. čtvrtletí. Jedná se pouze o revidovaná čísla, takže volatilita eura bude spíše nížší. Očekáváme, že projevy členů ECB si získají mnohem větší pozornost před velmi důležitým zasedáním Evropské centrální banky, které se uskuteční příští týden.

USD

Trhy zoufale čekaly na znamení, že Fed je připraven upustit od masivního zvyšování sazeb o 75 b.b., a to se jim minulý týden splnilo. Zvýšení sazeb o 50 b.b. v prosinci je nyní naceněno, a zatímco v předchozích cyklech by takovéto zvýšení sazeb bylo považováno za bezprecedentní krok, dnes se to považuje za dobrou zprávu. Zprávy z minulého týdne byly pozitivní pro ekonomiku a smíšené pro inflaci. Čísla o skutečné aktivitě jsou v USA zatím silná a trh práce zůstává napjatý. Zatímco zpráva o inflaci PCE potvrdila dobré zprávy z dřívější zprávy o CPI, mzdy v říjnu vzrostly výrazně více, než se očekávalo, a zdá se, že se snaží dohnat inflaci, což zvyšuje vyhlídky na sekundární inflační efekty. Prozatím je však vše ostatní opomíjeno v rámci oslav nenaplněných očekávání zvýšení o 75 b.b. Dluhopisy rostly společně s cenami rizikových aktiv a dolar pokračoval v ústupu od vrcholů roku 2022.

Graf 1: Míra inflace PCE v USA (2012-2022)

Zdroj: Refinitiv Datastream; Datum: 05.12.2022

📩  Klikněte zde a přihlaste se k odběru našich nejnovějších informací o trhu, které Vám pomohou orientovat se na neustále se měnících světových měnových trzích. Nebo se podívejte na náš blog a přečtěte si nejnovější přehledy trhu i speciální reporty.

🎙  Můžete také poslouchat náš podcast FX Talk na Spotify nebo Google Podcast.

SDÍLEJTE