Poslechněte si Ebury FX Talk kliknutím zde!

Dolar posiluje, akcie padají, sazby rostou

( 3 )

  • Vrátit se zpět na blog
  • Blog
    Blog|Press
    Currency Updates
    In The News
  • Latest

3 května 2022

Autor
Roman Ziruk

Strategy Analyst ve společnosti Ebury. Jeho hlavní oblastí zájmu jsou rozvíjející se trhy ve střední a východní Evropě.

Neustálý růst úrokových sazeb ve světě pokračoval i minulý týden, kdy klíčový desetiletý výnos amerických státních dluhopisů koketoval s psychologickou hranicí 3 %. Akcie oslabovaly a dolar posiloval díky statutu bezpečné země a také díky úrokovému diferenciálu. Dolar zakončil týden na vrcholu G10 měn a rostl i vůči většině měn rozvíjejících se trhů. Jüan a asijské měny jsou taženy dolů kvůli aktuální averzi vůči riziku.

P
ozornost investorů se tento týden zaměří především na centrální banky. Ve středu zasedá Federální rezervní systém. Zvýšení sazeb o 50 b. b. je naceněno trhem a v centru pozornosti bude jestřábí komunikace předsedy Powella. Neočekáváme žádné jestřábí překvapení. Následující den se předpokládá, že zasedání Bank of England přinese zvýšení úrokových sazeb o 25 b. b., a nadále panuje značná nejistota ohledně tónu, který rada zvolí. Týden zakončí páteční zpráva o mzdách v USA za duben. Klíčovým číslem budou mzdy, kde uvidíme, zda se projevují druhotné efekty, které by ztížily léčbu inflačního problému.

CZK

Česká koruna se minulý týden prodávala spolu se svými protějšky ze zemí rozvíjejícího se trhu, protože nálada na trhu se zhoršila. Obavy z důsledků čínské politiky nulového tolerance vůči COVID a možného narušení dodávek energií do Evropy přispěly k všeobecnému pocitu znepokojení nad inflací. Tyto obavy zůstávají přítomny a na začátku tohoto týdne se koruna dále vyprodává, zřejmě i kvůli prudkému nárůstu amerických výnosů, kdy desetiletý dluhopis v pondělí vyskočil na 3 %.

Tento týden se zaměříme na čtvrteční zasedání České národní banky. Prakticky jednomyslně se očekává, že dvoutýdenní repo sazba bude zvýšena o 50 bazických bodů na 5,50 %. Tento názor sdílíme, i když nevylučujeme možnost mírnějšího zvýšení, zejména s ohledem na některé opatrné komentáře členů bankovní rady. Domníváme se, že sazby dosáhnou svého maxima na úrovni kolem 5,50 %, protože by banka měla směřovat pozornost více k ekonomickému růstu.
Předběžné číslo HDP za první čtvrtletí, které bylo zveřejněno minulý týden, překvapilo pozitivně a ukázalo růst o 0,7 % oproti předchozímu čtvrtletí. Nadcházející měsíce však vypadají náročněji a Česko patří mezi regionální země, kde se riziko recese ve střednědobém horizontu zdá být nejvýraznější. Nová ekonomická prognóza ČNB zveřejněná tento týden se zcela jistě dočká výrazných revizí a měla by nám objasnit, co můžeme očekávat v následujících čtvrtletích, a kdy může dojít ke snížení nedávno zvýšených sazeb.

EUR

Předběžná zpráva o inflaci za duben z eurozóny přinesla další nepříjemné překvapení pro ECB. Inflace zůstala stabilní na vysoké úrovni 7,5 %, ale jádrový index zrychlil z 2,9 % na 3,5 %, což je další známka toho, že inflace není tažena pouze cenami energií a cenové tlaky jsou rozsáhlé. Mezitím ceny výrobců opět zrychlily na rekordních 36,8 %, což ukazuje na ještě větší inflaci, která se blíží. Sdělení přicházející z ECB se pomalu začínají měnit a reflektovat tuto skutečnost, ale prozatím nedostatečně rychle na to, aby podpořila euro vůči americkému dolaru.

USD

Růst HDP v prvním čtvrtletí z USA byl způsoben vnitrostátním maloobchodem, což významně nemění obraz ekonomiky trpící nadměrnou poptávkou a rozsáhlými cenovými tlaky. Očekáváme, že Federální rezervní systém to ve středu uzná a oznámí jak zvýšení o 50 bazických bodů, tak rychlé zvýšení tempa normalizace rozvahy. Otázkou pro dolar je, zda se dočkáme korekce ve stylu „buy the rumor, sell the news“, zejména vzhledem k rychlosti posílení v posledních dnech. Nadále zastáváme názor, že pro Fed bude těžké být více jestřábí, než trhy očekávají, a které nacenili.

📩 Klikněte zde a přihlaste se k odběru našich nejnovějších informací o trhu, které Vám pomohou orientovat se na neustále se měnících světových měnových trzích. Nebo se podívejte na náš blog a přečtěte si nejnovější přehledy trhu i speciální reporty.

🎙 Můžete také poslouchat náš podcast FX Talk na Spotify nebo Google Podcast.

SDÍLEJTE