Poslechněte si Ebury FX Talk kliknutím zde!

Dolar posiluje díky vysoké inflaci v USA a možnému růstu sazeb

  • Vrátit se zpět na blog
  • Blog
    Blog|Press
    Currency Updates
    In The News
  • Latest

20 září 2022

Autor
Roman Ziruk

Strategy Analyst ve společnosti Ebury. Jeho hlavní oblastí zájmu jsou rozvíjející se trhy ve střední a východní Evropě.

Federální rezervní systém se minulý týden dočkal nepříjemného překvapení v podobě vyšší než očekávané inflace, která nenaznačila, že by cenové tlaky polevovaly.

V
ýnosy amerických státních dluhopisů po této zprávě prudce vzrostly a nyní koketují s úrovní 3,5 %, která je nejvyšší od roku 2011. Riziková aktiva byla zasažena a dolar prudce vzrostl vůči všem ostatním hlavním měnám v důsledku vyšších výnosů a jeho pověsti bezpečné měny. V zemích G10 se nejhůře dařilo komoditním měnám, jako je australský, novozélandský a kanadský dolar. Švýcarský frank a japonský jen skončily týden vůči dolaru téměř beze změny. Euro se pozoruhodně drželo. Bylo podpořeno ukrajinskými vojenskými úspěchy a náznaky, že energetická krize v Evropě polevuje.

Tento týden je ve znamení zasedání centrálních bank. Středeční zasedání Federálního rezervního systému dominuje programu, ale zasedat budou také centrální banky Japonska, Velké Británie, Švýcarska a Norska (čtvrtek). U všech kromě Bank of Japan se očekává výrazné zvýšení sazeb a jestřábí politika. Švédsko již přineslo zvýšení sazeb o 100 bazických bodů, což naznačuje, že bude ve zvyšování sazeb pokračovat. Očekává se, že Fed i Bank of England výrazně zvýší sazby, přičemž zůstanou jestřábí a zopakují trhům, že se soustředí výhradně na to, aby dostaly inflaci pod kontrolu. Pravděpodobně se nacházíme v bodě, kdy by jakékoli selhání centrální banky v plnění jestřábího poselství způsobilo krach její měny.

CZK

Kurz EUR/CZK se nadále obchoduje kolem hranice 24,5 a v uplynulém týdnu byl převážně stabilní. Koruna si vedla lépe než její regionální protějšky, na které dolehla zpráva o inflaci v USA a následné posílení amerického dolaru. Některé z nich utrpěly také vlivem vnitřních faktorů.

Současné období je spíše klidné, v kalendáři nejsou téměř žádná důležitá ekonomická data z Česka. Blíží se zasedání ČNB 29. září, i když to nevypadá, že by mělo být nějak zvlášť rušné. Banka nezměnila sazby ani na svém posledním zasedání a zdá se, že je ponechá stabilní i tentokrát. Zdá se totiž, že některé další regionální banky budou v nepříliš vzdálené budoucnosti následovat jejího příkladu, zejména polská centrální banka, která v září dále zpomalila tempo zvyšování sazeb.

EUR

Minulý týden byl na makroekonomické zprávy z eurozóny chudý, ale ceny zemního plynu a elektřiny signalizovaly potenciální zmírnění energetické krize v Evropě, což euro alespoň relativně vykoupilo. Ve skutečnosti euro v uplynulém měsíci překonalo všechny své hlavní protějšky včetně amerického dolaru.


Graf 1: Ceny zemního plynu v EU (2021 – 2022)

Zdroj: Refinitiv Datastream; Datum: 20.09.2022

Zasedání Federálního rezervního systému bude tento týden pravděpodobně hnacím motorem obchodování s eurem, přinejmenším do pátku, kdy se dozvíme důležité indexy PMI podnikatelské aktivity. Očekávání jsou poměrně nízká, takže překážka pro pozitivní překvapení zde není vysoká. Řečníci ECB na dni otevřených dveří Bundesbanky se pravděpodobně budou úzce držet jestřábího tónu, který tato instituce v poslední době nasadila, a udržovat tlak na růst sazeb a měnu.

USD

Jednoznačně špatná zpráva o inflaci jistě udrží tlak na Federální rezervní systém, aby tento týden přistoupil k dalšímu masivnímu zvýšení sazeb o 75 b. b. Trhy počítají s 20% šancí na téměř bezprecedentní zvýšení o 100 b. b. Předchozí náznaky zmírnění tlaků na jádrovou inflaci zmizely a zdá se, že se tento klíčový ukazatel stabilizuje kolem nebývale vysoké úrovně 6 %.


Graf 2: Míra inflace v USA (2012 – 2022)

Zdroj: Refinitiv Datastream; Datum: 20.09.2022

Očekávání maximální sazby Federálního fondu se nyní pohybují kolem 4,5 %. Posílení dolaru se dalo plně očekávat. Očekávání ohledně středečního zasedání jsou však tak vysoká, že i mírné zklamání by mohlo vést k výraznému výprodeji dolaru. Jako vždy bude pro trhy velmi důležitý aktualizovaný „dot plot“ Federálního rezervního systému, zejména názor Fedu na úroveň konečné sazby.

SDÍLEJTE