Poslechněte si Ebury FX Talk kliknutím zde!

Dolar posiluje díky vyšším výnosům dluhopisů, zatímco euro klesá pod tzv. paritu

  • Vrátit se zpět na blog
  • Blog
    Blog|Press
    Currency Updates
    In The News
  • Latest

22 srpna 2022

Autor
Matthew Ryan

Senior Market Analyst at Ebury. Providing expert currency analysis so small and mid-sized businesses can effectively navigate international markets.

Očekávání nárůstu úrokových sazeb v USA se nyní vzpamatovává z poklesu, který následoval po pozitivní zprávě o inflaci z předchozího týdne. Představitelé Federálního rezervního systému hovořili o vyhlídkách na další skokové zvýšení sazeb v září a trhy jsou nyní rovnoměrně rozděleny mezi zvýšení o 50 b.b. a opakování předchozího zasedání s 75 b.b. Riziková aktiva se vzdala části svých nedávných zisků a dolar se pochopitelně silně posílil ke všem hlavním světovým měnám. V tomto kontextu se čínský jüan i přes nedávnou slabost čínské ekonomiky držel relativně dobře a rostl vůči všem měnám G10 kromě amerického dolaru.

T
ento týden budou zveřejněny kritické předběžné indexy PMI podnikatelské aktivity ve Spojených státech, Velké Británii a eurozóně. Současné úrovně se většinou pohybují kolem hranice 50, která odděluje expanzi od kontrakce, takže tato čísla nabývají na důležitosti. Na konci týdne trhy čekají na titulky a projevy z výročního zasedání světových centrálních bankéřů v Jacksonhole ve Wyomingu. Očekává se, že zejména páteční projev předsedy Powella vnese jasno do rychlosti nadcházejícího zvyšování sazeb a stejně tak důležitá budou jeho očekávání ohledně toho, jak vysoko budou muset sazby jít, než se inflace dostane opět pod kontrolu.

CZK

Česká koruna byla minulý týden stejně jako téměř všechny její protějšky ve střední a východní Evropě vůči euru celkově slabší, protože na měny v regionu působily obavy z globálního růstu, zejména v Evropě. Evropské ceny plynu pokračovaly na nová maxima poté, co Rusko oznámilo, že plánuje třídenní odstávku plynovodu Nord Stream 1 na začátku příštího měsíce. Tento vývoj je problematický zejména pro Českou republiku, která v roce 2021 dovážela téměř 90 % svého dovozu plynu z Ruska. ČNB, která má svou měnu pod větší kontrolou než její regionální kolegové, omezila ztráty koruny, ačkoli koruna se kvůli výrazně silnějšímu americkému dolaru přesto propadla na nejnižší úroveň od května 2020.

Tento týden z České republiky nepřišla žádná skutečně významná makroekonomická data – na aktualizované údaje o HDP za 2. čtvrtletí si budeme muset počkat do 30. srpna. Do té doby se zdá, že vývoj na energetických trzích bude hlavním motorem pro všechny evropské měny, zejména ty ve střední a východní Evropě.

EUR

Minulý týden byl v eurozóně typicky letní a pomalý. Vzhledem k malému množství makroekonomických nebo politických zpráv se euro obchodovalo převážně na slabších úrovních, protože očekávání růstu sazeb v USA rostlo a nálada vůči ekonomice eurozóny se zhoršila v důsledku rostoucích cen energií. Stejně jako jinde budou klíčové úterní předběžné indexy PMI. Nicméně vzhledem k tomu, jak daleko se zvyšováním sazeb za rostoucí inflací se ECB nachází, nemyslíme si, že si může dovolit polevit v normalizaci politiky, i kdyby došlo k mírné recesi.

USD

Silné ekonomické indikátory tzv. druhého řádu a rozhodný odpor představitelů Fedu proti jakýmkoli představám o „holubičím obratu“ vyhnalo minulý týden očekávání růstu amerických sazeb zpět nahoru, což podpořilo dolar. Tento týden budou indexy PMI zveřejněny v úterý, stejně jako jinde. V USA však obvykle vyvolávají menší rozruch. Trhy budou v tomto týdnu spíše očekávat zprávu o inflaci PCE, která by měla potvrdit dobré zprávy ze reportu CPI. Bez ohledu na to je nepravděpodobné, že by se Fed nechal odradit od své kampaně na zvyšování sazeb, a hlavní otázkou pro předsedu Powella v Jackson Hole bude, zda v září přijde 50 nebo 75 b.b. zvýšení sazeb.

SDÍLEJTE