Poslechněte si Ebury FX Talk kliknutím zde!

Dolar roste, pozornost se upíná ke zpřísnění měnové politiky

( 3 )

  • Vrátit se zpět na blog
  • Blog
    Blog|Press
    Currency Updates
    In The News
  • Latest

23 listopadu 2021

Autor
Roman Ziruk

Strategy Analyst ve společnosti Ebury. Jeho hlavní oblastí zájmu jsou rozvíjející se trhy ve střední a východní Evropě.

Posilování dolaru v minulém týdnu nabralo na rychlosti, protože trhy zvýšily očekávání ohledně zpřísnění měnové politiky Fedu. Holubičí komunikace Evropské centrální banky navíc vytvářela tlak na oslabení eura. Politika centrální banky se stala hlavním motorem na měnových trzích a ostatní zprávy jsou teď proto ignorovány – s výjimkou těch, které ovlivňují očekávání budoucího zvyšování sazeb. Zvláštní zmínku si zaslouží libra, která si vedla lépe než většina ostatních a zakončila týden vůči americkému dolaru téměř beze změny. Naproti tomu turecká lira byla zdaleka nejhůře se vyvíjející měnou, protože Erdogan nutí svou centrální banku snížit sazby tváří v tvář téměř panickému prodeji měny místními obyvateli.

A
čkoli Den díkůvzdání v USA obvykle sníží obchodní aktivitu, letošní rok může být výjimkou. Americké ministerstvo financí prodává v aukci neobvykle velké množství dluhopisů a není jasné, zda nervózní trh s pevným výnosem tuto masivní nabídku vstřebá. Zejména po nedávném výprodeji dluhopisů a jestřábímu tónu ze strany představitelů Federálního rezervního systému (FEDu). Očekává se také, že prezident Biden před svátky oznámí svého kandidáta na post předsedy Federálního rezervního systému. Ve středu bude zveřejněna zpráva o inflaci PCE, v úterý indexy podnikatelské aktivity v eurozóně za listopad, které budou ovlivněny dopadem nedávných zpráv týkajících se COVIDu. Týden nabitý zprávami v kombinaci s nižší likviditou spojenou s americkým svátkem by mohl způsobit značnou volatilitu.

CZK

Česká koruna se minulý týden vyprodala, přičemž k největšímu oslabení došlo v pátek. V minulých týdnech se ukázalo, že měna je poměrně odolná vůči silnějšímu americkému dolaru a vyhlídkám na zpřísnění americké měnové politiky, ale oslabila kvůli obavám z covidových omezení v Evropě. Situace s koronavirem v Evropě i v Česku se zhoršuje. V minulém týdnu byl v Česku zaznamenán nejvyšší počet nových denních případů od začátku pandemie. Sedmidenní klouzavý průměr činí v době psaní tohoto článku přibližně 15 000 případů.

Domníváme se, že se jedná o dočasné obavy, které nemění naše očekávání ohledně silnější koruny v následujících čtvrtletích. V nejbližším období bude chování měny pravděpodobně záviset na vnějších faktorech, zejména na sentimentu vůči Evropě. Jak již bylo řečeno, budeme se nadále zaměřovat na vývoj pandemie v rámci Česka, protože by mohl být pro investory důvodem k obavám.

EUR

Euro pokračuje v poklesu jak v důsledku odmítavého postoje ECB k očekávání zvýšení sazeb, tak negativních reakcí na další kolo covidových lockdownů. Zveřejnění indexů PMI v tomto týdnu ukáže dopady na podnikatelskou důvěru, a proto je budou trhy bedlivě sledovat. Zprávy nebyly pro euro příznivé, ale po brutálním výprodeji v posledních několika týdnech může najít spodní hranici, pokud ECB tento týden nebude znít příliš znepokojeně kvůli covidové situaci.

USD

Federální představitelé vydali koncem pátku několik jestřábích vyjádření, které naznačují, že tempo utahování měnové politiky se může zrychlit, a signalizují, že FOMC stále více znepokojuje inflace. Kromě středečních údajů o inflaci PCE, těsně před svátky, budou klíčové pondělní a úterní aukce státních dluhopisů, které umožní posoudit apetit trhu po dalším americkém dluhu v kontextu masivní nabídky, snížené podpory Fedu a masivně záporných reálných sazeb. Zápis z posledního zasedání Federálního rezervního systému a Bidenovo rozhodnutí o příštím předsedovi Federálního rezervního systému, kde se očekává, že vybere buď současného předsedu Powella, nebo ještě více holubičího kandidáta Brainarda, doplní nezvykle nabitý týden před Dnem Díkůvzdání.

📩 Klikněte zde a přihlaste se k odběru našich nejnovějších informací o trhu, které Vám pomohou orientovat se na neustále se měnících světových měnových trzích. Nebo se podívejte na náš blog a přečtěte si nejnovější přehledy trhu i speciální reporty.

🎙 Můžete také poslouchat náš podcast FX Talk na Spotify nebo Google Podcast.

SDÍLEJTE