Poslechněte si Ebury FX Talk kliknutím zde!

Dolar znatelně oslabuje

  • Vrátit se zpět na blog
  • Blog
    Blog|Press
    Currency Updates
    In The News
  • Latest

15 dubna 2020

Autor
Roman Ziruk

Strategy Analyst ve společnosti Ebury. Jeho hlavní oblastí zájmu jsou rozvíjející se trhy ve střední a východní Evropě.

Česká koruna minulý týden prudce posílila vůči americkému dolaru, a to jak díky vlastnímu posílení, tak i posunu v EUR / USD. Tento týden jsme mohli pozorovat tlak na oslabení dolaru (obr. 1).

Obrázek 1: Kurzy USD / CZK a USD / EUR (06.04.20 – 15.04.20)

Zdroj: Bloomberg; Datum: 15.04.20

Pokles dolaru lze dát do spojitosti se zlepšujícím se sentimentem – minulý týden jsme viděli riziková aktiva, konkrétně třeba globální akcie, posilovat. Posledních několik dní přineslo stabilizaci nebo pokles nových případů v epicentrech pandemie, jmenovitě klíčových evropských zemích (Itálie, Španělsko, Francie, Německo), ale také USA, což poskytuje důvod pro naději v současné situaci. Toto zlepšení sentimentu může souviset také s počtem opatření, která centrální banky i další orgány oznámily minulý týden, konkrétně s novým úvěrovým programem od Fedu ve výši 2,3 biliónů USD a 540 miliardami EUR pomoci zemím EU dohodnutou Euroskupinou.

Na druhou stranu, ekonomické údaje nebyly nijak zvlášť dobré, ale neodchylovaly se dramaticky od očekávání: USA dostaly další ránu ve formě nových týdenních žádostí o podporu v nezaměstnanosti, kdy ke 4.dubnu bylo 6,6 milionů hledajících novou práci potom, co o ni přišli. Tento týden očekáváme další nehezký obrázek z amerického trhu práce (čtvrtek). Za pozornost by také stály březnové americké maloobchodní tržby (středa) a údaje o HDP za první čtvrtletí z Číny (pátek).

Česká koruna nadále posiluje proti euru

Česká koruna si v posledních několika dnech vedla výjimečně. Podporovaná posunem sentimentu, v předchozím týdnu proti euru posílila o 3%. Nebyla však nejvýkonnější regionální měnou, protože byla překonána maďarským forintem, podpořeným zvýšením úrokových sazeb. Začátek tohoto týdne se vyvíjel více méně podobně, když koruna pokračovala v posilujícím trendu, i když některé ze svých nedávných zisků během dneška opět ztratila (obrázek 2).

Obrázek 2: Kurz EUR / CZK (06.04.20 – 15.04.20)

Zdroj: Bloomberg; Datum: 15.04.20

Údaje o devizových rezervách ČNB za březen se oproti předchozímu měsíci příliš nezměnily a přímo nenaznačují žádné intervence na devizovém trhu. Údaje o trhu práce se ukázaly být zajímavější, protože míra nezaměstnanosti v březnu se nezměnila od 3% v předchozím měsíci a byla mnohem nižší než počet očekávaný ekonomy (konsenzus Bloomberg byl 3,6%). To poskytuje důvody k naději a potenciálně naznačuje, že pracovní trh v zemi je o něco odolnější. Ale také to neznamená, že vlna propouštění zaměstnanců nemůže v nadcházejících měsících přijít.

Obrázek 3: Míra nezaměstnanosti v České republice (2015 – 2020)

Zdroj: Bloomberg; Datum: 15.04.20

Ve zprávách za tento týden stojí za zmínku, že inflace CPI v březnu klesla z 3,7% na 3,4%. Pokles byl očekáván, ale jeho míra byla o něco výraznější, než bylo očekáváno v Bloomberg konsensu. Inflace CPI zůstává nad cílem ČNB (2% ± 1%), nemyslíme si však, že by to omezovalo potenciál možného dalšího uvolňování měnové politiky od České národní banky.

SDÍLEJTE