Poslechněte si Ebury FX Talk kliknutím zde!

EUR i USD rostou díky trhu s dluhopisy

  • Vrátit se zpět na blog
  • Blog
    Blog|Press
    Currency Updates
    In The News
  • Latest

3 března 2021

Autor
Roman Ziruk

Strategy Analyst ve společnosti Ebury. Jeho hlavní oblastí zájmu jsou rozvíjející se trhy ve střední a východní Evropě.

Divoký týden na dluhopisových trzích měl značný vliv na devizový trh.

Špatný prodej státních dluhopisů v USA byl bezprostředním katalyzátorem prudkého zvýšení jejich výnosů. Dluhopisoví investoři se zjevně vyděsili kombinace měnové politiky (zvyšující se inflace) a celosvětových fiskálních deficitů (ovlivňující dodavatelské řetězce). Měny G10 a měny rozvíjejících se trhů se vyprodávaly až na dvě výjimky: euro a čínský jüan. Právě druhý zmíněný se v dobách volatility stále více chová jako bezpečné útočiště a spolehlivý uchovatel hodnoty.

Tento týden se pozornost bude i nadále obracet k dluhopisovým trhům. Výprodej na těchto trzích jsme identifikovali jako největší riziko, které by mohlo vést ke zhoršení našich optimistických makroekonomických prognóz. I když očekáváme, že výnosy na konci roku budou podstatně vyšší, předpokládáme, že případný výprodej bude postupný a bez významného dopadu na riziková aktiva nebo ekonomický růst.

Tento týden je na data bohatý. Dnes zveřejněná únorová inflace. V pátek se dočkáme americké zprávy o zaměstnanosti (tzv. NFP) za únor. Ta by měla ukázat čísla v souladu s trhem práce, který se i nadále vzpamatovává ze škod způsobenými pandemií.

CZK

Koruna minulý týden pokračovala v oslabení. EUR/CZK překročilo klíčovou hladinu 26,00 a dosáhlo nejvyšší pozice od začátku ledna. Zhoršující se epidemická situace v Česku tlačí také na měnu. Oslabení z minulého týdne nemuselo být tak významné nebýt investorů stahujících se z dluhopisových trhů.

Oproti minulému týdnu je tento naplněn makroekonomickými daty jako revize HDP. Zaměříme se především na vývoj epidemie a externí zprávy, které jsou klíčové pro vývoj české koruny.

EUR

I přes chaos na dluhopisových trzích bylo euro překvapivě odolné. Je tedy pravděpodobné, že euro bylo použito k financování obchodů typu “carry trade”, kde obchodníci “shortovaly” běžnou měnu (např. EUR) a nakupovali měny, které stále nabízejí kladné úrokové sazby. Odprodej těchto obchodů během úniku před rizikem proto může euro podpořit.

Tento týden se zaměříme na údaje o inflaci. Očekáváme pozitivní překvapení v inflaci nejen v EU, ale po celém světě. 

USD

Ekonomické zprávy z USA minulý týden pokračovaly v trendu pozitivních překvapení. Obzvláště pozoruhodný byl příval objednávek zboží dlouhodobé spotřeby, což je známkou toho, že domácnosti a podniky využívají extrémně uvolněných měnových a fiskálních podmínek.

Pro změnu našeho optimistického výhledu na americkou ekonomiku nevidíme prozatím důvod. Poslední vlna COVID ustupuje a proočkování populace pro většinu hlavních států postupuje pozitivně. Všichni nyní napjatě očekávají páteční zprávu o zaměstnanosti a mzdách, která by měla ukázat vývoj na trhu práce. Očekáváme vytváření nových pracovních míst a snižování počtu nezaměstnaných.

SDÍLEJTE