Poslechněte si Ebury FX Talk kliknutím zde!

EUR/USD se vzdává některých zisků po přiblížení se k úrovni 1,20

  • Vrátit se zpět na blog
  • Blog
    Blog|Press
    Currency Updates
    In The News
  • Latest

25 srpna 2020

Autor
Roman Ziruk

Strategy Analyst ve společnosti Ebury. Jeho hlavní oblastí zájmu jsou rozvíjející se trhy ve střední a východní Evropě.

EUR/USD zakončil minulý týden níže poté, co se pár začal přibližovat (ale nepřekročil) klíčové psychologické úrovni 1,20. To vedlo k mírné volatilitě na páru USD/CZK (obr. 1).

Obrázek 1: Kurz USD/CZK a USD/EUR (17.08.20 – 25.08.20)

Zdroj: Bloomberg; Datum: 25.08.20

Pokles hlavního páru lze považovat za dlouho očekávanou korekci, ale byl také podpořen tokem novinek. Ve středu FOMC ve svých “minutes” naznačil, že ačkoli obava z koronaviru je stále na místě, nejsou přesvědčeni, že by bylo vhodným krokem cílování výnosové křivky. Toto vyjádření bylo vnímáno jako “jestřábí” výrok a vedlo ke zvýšení výnosů amerických dluhopisů. Ačkoli toto zvýšení bylo krátkodobé, zdá se, že výnosy od té doby získaly určitou stabilitu.

V pátek jsme obdrželi předběžné hodnoty PMI z obou stran Atlantiku za aktuální měsíc. Americká čísla se ukázala být lepší, než se očekávalo, zatímco eurozóna zklamala. Je to docela překvapivé, zejména s ohledem na rozdílné řešení koronavirové krize, ale americkému dolaru to umožnilo větší zisky.

Ekonomický kalendář tohoto týdne je zcela prázdný, zejména v první polovině. Druhá polovina týdne přinese týdenní čísla nároků na podporu v nezaměstnanosti a revidované údaje o HDP za druhé čtvrtletí z USA, ale investoři se pravděpodobně více zaměří na Jackson Hole Symposium. Tentokrát se centrální bankéři nesetkají osobně, ale v posledních dvou dnech týdne se setkají virtuálně.

Počty nakažených koronavirem v Česku překonaly denní rekord

Pár EUR/CZK zakončil minulý týden téměř beze změny, i když stojí za to dodat, že během minulého týdne dosáhl nejnižší úrovně od března (obr. 2).

Obrázek 2: Kurz EUR/CZK (2020)

Zdroj: Bloomberg; Datum: 24.08.20

Makroekonomické údaje z České republiky byly v posledních dnech relativně nevýznamné. Tento týden nepřináší v tomto ohledu žádnou změnu. Pozornost se proto zaměřuje na zprávy o vývoji koronaviru a ty, ke konci týdne, nebyly nijak zvlášť optimistické. V pátek jsme dosáhli rekordu v denním přírůstku nově nakažených (506).

Pozitivnější je, že v pondělí vláda prodloužila program podpory pracovních míst „Antivirus“ do konce října. Měl by pomoci českým podnikům a umožnit ekonomice rychleji se dostat zpět na nohy.

SDÍLEJTE