Poslechněte si Ebury FX Talk kliknutím zde!

EUR/USD ztrácí na síle po dosažení úrovně 1,22

  • Vrátit se zpět na blog
  • Blog
    Blog|Press
    Currency Updates
    In The News
  • Latest

9 prosince 2020

Autor
Roman Ziruk

Strategy Analyst ve společnosti Ebury. Jeho hlavní oblastí zájmu jsou rozvíjející se trhy ve střední a východní Evropě.

Hlavní měnový pár začal ztrácet na síle poté, co minulý týden vzrostl těsně pod úroveň 1,22. V důsledku nárůstu EUR/CZK však česká měna vůči dolaru mírně posílila. Rozsah výprodeje dolaru v posledních několika týdnech byl docela extrémní, protože měna výrazně snížila výkonnost téměř ke všem ostatním měnám po celém světě, a proto nejsou korekce překvapivé.

Nejnovější zprávy o makroekonomických a dalších ukazatelích byly smíšené. Začneme-li negativními, byla zaznamenána neuspokojivá data z amerického trhu práce, přičemž zpráva o zaměstnanosti ukazuje, že americký trh práce v listopadu přidal pouze 245 tis. pracovních míst, což je daleko pod očekáváním. Inflace v eurozóně nevykazuje známky oživení, protože jak jádrová, tak inflace měřená HICP v listopadu vykázaly stejné meziroční změny jako v předchozím měsíci. Ne všechna data však byla negativní, protože týdenní žádosti o podporu v nezaměstnanosti z USA a říjnový maloobchodní prodej z eurozóny vykazovaly významně pozitivní překvapení.

Ačkoli se zdá, že američtí zákonodárci jsou blízko dohodě na svém dalším fiskálním balíčku, tento týden se pozornost obrátí k Evropě, protože nás čekají tři klíčové události. První z nich jsou jednání o brexitu, která nabývají na důležitosti s blížícím se termínem uzavření obchodní dohody mezi EU a Spojeným královstvím. Bylo oznámeno, že obě strany dosáhly pokroku v oblasti rybolovných práv, ale ještě je třeba vyřešit „rovné podmínky“.

Ve čtvrtek se pozornost obrátí k Evropské centrální bance. Banka poměrně jasně uvedla, že prosinec by měl přinést další uvolnění měnové politiky a trhy naznačují rozšíření programu PEPP o zhruba 500 miliard EUR, což bude doprovázeno některými dalšími opatřeními, přičemž nejpravděpodobnější jsou další TLTRO (levné půjčky). Toto rozhodnutí bude doprovázeno revidovanými makroekonomickými prognózami. Důležitý bude rovněž tón prohlášení ECB, protože banka se bude pravděpodobně zabývat nedávným posílením eura, zejména s ohledem na nedostatek inflačních tlaků v eurozóně.

Čtvrtek bude navíc úvodem dvoudenního summitu EU zaměřeného na rozpočet. Počítáme s pozitivním řešením navzdory jistému odporu Polska a Maďarska v souvislosti se spojením rozdělování finančních prostředků se zásadami právního státu.

 

Koruna po nedávném výprodeji získává půdu pod nohama.

 

Česká koruna zakončila minulý týden výprodejem vůči euru. Chování koruny bylo celkem nesystematické – ostatní regionální měny (HUF, PLN) minulý týden spíše získaly.

Výprodej na české měně se nezdá nijak zvlášť oprávněný a některé ztráty se nyní již částečně umazávají. Nové případy COVID-19 se zdají relativně stabilní, zatímco počty úmrtí stále klesají. Nejnovější makroekonomická data překvapila svým vzestupem, vyhlídky jsou dobré i s ohledem na to, že země nedávno zmírnila některá z nejtvrdších opatření proti šíření Covid-19.

Tento týden přináší další pozitivní zprávy v podobě lepších než očekávaných maloobchodních tržeb a údajů průmyslové produkce za říjen. Kromě nich ve čtvrtek uvidíme listopadové údaje o inflaci, ale tu budou nejspíš investoři přehlížet a soustředit se na zprávy ze zahraničí.

SDÍLEJTE