Poslechněte si Ebury FX Talk kliknutím zde!

Euro oslabuje, investoři se obávají třetí vlny v Evropě

  • Vrátit se zpět na blog
  • Blog
    Blog|Press
    Currency Updates
    In The News
  • Latest

30 března 2021

Autor
Roman Ziruk

Strategy Analyst ve společnosti Ebury. Jeho hlavní oblastí zájmu jsou rozvíjející se trhy ve střední a východní Evropě.

Pokles eura, který jsme většinu března očekávali, se minulý týden začal projevovat. S nárůstem počtu případů nakažených a prodloužením nebo opětovným zavedením nouzového stavu ve většině velkých evropských zemí jsou výhledy investorů poněkud pesimistické. USA naproti tomu pokračují v podávání očkování rychlým tempem a již ve smysluplném rozsahu zrušily virová omezení. To se i nadále projevuje v rozdílu výkonu ekonomiky mezi USA a eurozónou. Poprvé od poloviny listopadu se nám tak euro propadlo zpět pod hranici 1,18 USD.

S nárůstem počtu případů nakažených a prodloužením nebo opětovným zavedením nouzového stavu ve většině velkých evropských zemí jsou výhledy investorů poněkud pesimistické. USA naproti tomu pokračují v podávání očkování rychlým tempem a již ve smysluplném rozsahu zrušily virová omezení. To se i nadále projevuje v rozdílu výkonu ekonomiky mezi USA a eurozónou. Poprvé od poloviny listopadu se nám tak euro propadlo zpět pod hranici 1,18 USD.

Dolar minulý týden posílil vůči měnám G10 a téměř každé měně rozvíjejících se trhů. Nejhorší výkon vykazuje turecká lira (důvodem je odstranění hlavy centrální banky) a brazilský real (znepokojivý nárůstu COVID úmrtí), který se blíží ke svému novému minimu.

Investoři budou mít tento týden k dispozici řadu makroekonomických dat. Zejména inflaci v eurozóně (středa), Index nákupních manažerů – PMI (čtvrtek) a zprávu o stavu pracovního trhu v USA (pátek).

CZK

Česká koruna zakončila minulý týden poblíž úrovně 26,00. Oslabování měny z předchozího týdne se zdá být pozastaveno jak posunem kurzu EUR / USD směrem dolů, tak i návrhem předsedy vlády, aby Česká národní banka nespěchala se zvyšováním úrokových sazeb, ale spíše použila část svého zisku na pomoc rozpočtu země.

Klíčovou událostí minulého týdne bylo jednání ČNB. Jak se dalo očekávat, nepřineslo žádné změny v měnové politice. Tón prohlášení banky se oproti předchozímu jednání téměř nezměnil. ČNB se nadále distancovala od prognózy zpřísnění měnové politiky od poloviny roku. Současné hodnocení situace bylo kladné a výhled ČNB zněl optimisticky (navzdory třetí vlně viru).

Zlepšení stavu epidemie v zemi podporuje náš názor, že koruna by se od tohoto bodu měla zotavovat. Trh poněkud snížil svá očekávání ohledně zpřísnění měnové politiky, ale nadále věříme, že rok 2021 by měl přinést alespoň jedno zvýšení úrokových sazeb.

EUR

Řada zemí EU v posledních několika dnech zpřísnila pandemická opatření, protože počet nakažených stoupá. Evropský blok pokračuje v pomalé vakcinaci. Odborníky trápí dominance kmene viru, který se šíří zrychleně. To způsobuje exponenciální nárůst případů. Díky tomu má euro nejhoršího měsíční výkon oproti americkému dolaru od poloviny roku 2019.

Údaje o inflaci ve středu a revidované březnové PMI ve čtvrtek by mohly tento týden zamíchat kartami. Předběžný odhad PMI vyskočil na dosud nejvyšší úroveň z minulého týdne (62,4), ačkoli celkový výhled pro první kvartál zůstává ponurý a vstup do recese s dvojitým dnem se jeví jako nevyhnutelný.

USD

Makroekonomickým číslům USA z minulého týdne se většinou nepodařilo naplnit očekávání. Nadále však poukazovala na náskok ekonomiky země před svými rivaly (zejména před eurozónou). Údaje o HDP ve čtvrtém čtvrtletí byly revidovány vyšší a žádosti o podporu v nezaměstnanost klesly na nejnižší úroveň za celé období pandemie. Spotřebitelské výdaje prudce také poklesly. Vzhledem k prudkému zpřísnění COVID opatření v lednu to však investoři přehlíželi .

Páteční zpráva o mzdách bude tento týden hlavní událostí v USA. Spojené státy nadále uvolňují opatření proti šíření viru, proto se domníváme, že se dočkáme vyššího počtu pracovních míst. Ekonomové očekávají prudký nárůst čistého přírůstku pracovních míst na více než 600 000 a pokles míry nezaměstnanosti na pouhých 6%, to by byla nejnižší úroveň zaznamenaná od začátku pandemie v březnu.

SDÍLEJTE