Poslechněte si Ebury FX Talk kliknutím zde!

Extrémní posilování USD způsobil jestřábí FED

  • Vrátit se zpět na blog
  • Blog
    Blog|Press
    Currency Updates
    In The News
  • Latest

26 září 2022

Autor
Matthew Ryan

Senior Market Analyst at Ebury. Providing expert currency analysis so small and mid-sized businesses can effectively navigate international markets.

Minulý týden byl za poslední dobu jedním z nejbouřlivějších na měnových trzích.

P
ozornost směřovala k jednoznačné jestřábí politice Federálního rezervního systému. Další centrální banky také zvyšují sazby a spouští inflační poplach (Švýcarsko, Švédsko, Jižní Afrika a Spojené království, aj.). Jedinou výjimkou byla Bank of Japan, kde tamní úřady trh zastavily znehodnocování jenu pomocí intervencí na devizovém trhu. Výnosy dluhopisů celosvětově vzrostly, riziková aktiva se propadla a investoři se přesunuli do bezpečí amerického dolaru, který masivně posílil proti každé měně.

V inflačním kontextu je devalvace měny velmi nevítaným vývojem a očekáváme fiskální a monetární protioperace po celém světě. Zejména euro bude nyní v centru pozornosti. Trh ještě stále reaguje na volební vítězství pravice v Itálii a čeká nás klíčová zářijová předběžná zpráva o inflaci (pátek). Dluhopisová katastrofa ve Velké Británii a měnové trhy naznačují, že trpělivost investorů ohledně masivních fiskálních deficitů konečně došla.

CZK

Česká koruna překonala své protějšky ve střední a východní Evropě, i když minulý týden stále patřila mezi jednu z nejméně výkonějších měn rozvíjejících se trhů. Vůči dolaru se koruna propadla téměř o 4 % své hodnoty a nyní se obchoduje na nejnižší úrovni od vrcholu pandemické paniky v březnu 2020. Citlivost trhu připisujeme zejména probíhající energetické krizi v Evropě.

Pozornost se tento týden bude upínat na Českou národní banku, která by měla ve čtvrtek ohlásit ukončení cyklu zvyšování sazeb, protože nedávná inflační čísla jsou pod očekáváním centrální banky, zatímco růst mezd a čísla HDP je překonaly. Pozornost se zaměří na to, kdy ČNB očekává, že začne uvolňovat svou měnovou politiku.

EUR

Indexy PMI ekonomické aktivity podle očekávání mírně oslabily. Je možné, že eurozóna směřuje ke stagnaci nebo mělké recesi. Výjimku tvoří Německo a Francie, které jsou stále rostoucí. Euro bylo taženo dolů všeobecným útěkem k dolaru. Za zmínku ale stojí, že minulý týden vzrostly sazby více v eurozóně než v USA. ECB se snaží dohnat ostatní centrální banky a její politika se stává stále více jestřábí.

Očekává se, že inflace v září dosáhne dalšího rekordního maxima a devalvace eura problém jen zhoršuje. I po masivním zvýšení sazeb trhy odhadují, že ECB zvýší sazby pouze o 3 %

USD

Federální rezervní systém zvýšil sazby o 75 b. b. a vyslal neomylně jestřábí zprávu v rámci grafu „dots plot“. Střední hodnota tohoto grafu napovídá, že úroveň sazeb na konci roku 2022 přesáhne 4,5 %. Předseda Powell ohlásil, že sazby půjdou nahoru dokud inflace zůstane nepřijatelně vysoká a to i za cenu zvýšené nezaměstnanosti.

Graf 1: FOMC ‘Dot Plot’ [září 2022]

Zdroj: Refinitiv Datastream; Datum: 26.09.2022

Jedinou pozoruhodnou makroekonomickou zprávou tohoto týdne je páteční zpráva o inflaci PCE. Zaznamenáváme také neobvykle velký počet projevů představitelů Federálního rezervního systému. U nich ale neočekáváme žádné výrazné odchylky od Powellovy jestřábí linie.

SDÍLEJTE