Poslechněte si Ebury FX Talk kliknutím zde!

Federální rezervní systém je v úzkých, nezaměstnanost v USA oslabuje dolar

( 3 )

  • Vrátit se zpět na blog
  • Blog
    Blog|Press
    Currency Updates
    In The News
  • Latest

6 září 2021

Autor
Roman Ziruk

Strategy Analyst ve společnosti Ebury. Jeho hlavní oblastí zájmu jsou rozvíjející se trhy ve střední a východní Evropě.

Slabší růst zaměstnanosti na straně jedné se mísí v titulcích novin se silným růstem mezd na druhé straně, což naznačuje, že inflační tlaky nebudou tak přechodné, jak se předpokládalo. Americký dolar se okamžitě začal vyprodávat, i když americké výnosy vzrostly. To popírá obvyklou korelaci mezi nimi. Riziková aktiva podala minulý týden smíšený výkon. Komodity silně posílily (překonaly pětileté maximum) a táhly s sebou měny rozvíjejících se trhů. To dokazuje, že inflační tlaky nepolevují. Nepříznivá zpráva o mzdách ovlivnila také akcie, které zažívají těžké období. Jednoznačným poraženým týdne byl však americký dolar, který klesl vůči téměř všem hlavním měnám.

S
koncem prázdnin se nyní pozornost přesouvá na hlavní zářijová zasedání centrálních bank, kterým bude ve čtvrtek vévodit ECB a za několik týdnů Fed. Vzhledem k neobvyklému stagflačnímu tónu posledních makroekonomických zpráv, zejména z USA, je obzvláště obtížné předvídat, jak budou tvůrci měnové politiky reagovat. Očekáváme přinejmenším živou debatu v rámci Rady guvernérů ECB, i když zatím není jasné, zda existuje konsenzus ohledně zahájení snižování měsíčních nákupů státních dluhopisů v rámci programu PEPP.

CZK

Česká koruna minulý týden vůči euru posilovala, stejně jako její další regionální protějšky (polský zlotý a maďarský forint). Příznivější rizikový sentiment vůči měnám rozvíjejících se trhů (tzv. EM) podpořil pokles EUR/CZK na nejnižší úroveň od poloviny června.

Poslední ekonomické údaje z Česka byly převážně pozitivní. Většina údajů v minulém týdnu a na začátku tohoto týdne překvapila pozitivními daty. Údaje o HDP za druhé čtvrtletí byly revidovány z 0,6 % na 1 % mezičtvrtletně. Aktuální údaje z průmyslového sektoru ukázaly v červenci lepší expanzi než se očekávalo. To je vítané znamení, zejména s ohledem na vysoký význam tohoto sektoru pro českou ekonomiku. Nejaktuálnější čísla PMI vykázala pokles na 61,0, přestože sektor stále naznačuje silnou expanzi.

Následující dny přinesou několik dalších údajů prvního a druhého stupně, přičemž největší pozornost pravděpodobně upoutá páteční zpráva o inflaci za srpen, která by mohla poskytnout náznaky ohledně tempa zpřísňování měnové politiky v České republice.

EUR

Nejčerstvější zpráva o inflaci v eurozóně přinesla další nepříjemné překvapení. Celková i jádrová složka výrazně vzrostly a nárůst lze jen částečně přičíst jednorázovým faktorům. Zdá se být jasné, že ECB bude čelit stejné hádance jako Federální rezervní systém: jak se vypořádat s přetrvávajícími inflačními tlaky, přestože se trhy práce ještě nevrátily na úroveň před pandemií. Zasedání tento týden nebude jednomyslné a očekáváme, že jsme přinejmenším na začátku vážných rozporů v radě, což by mohlo podpořit společnou měnu.

USD

Zpráva o nezaměstnanosti v USA (tzv. NFP) nesla zřetelný stagflační odér, když vedle silného nárůstu mezd přinesla zklamání v podobě nízké tvorby pracovních míst. Ten by byl sice obecně vítaný, ale je třeba si uvědomit, že tyto přírůstky nadále zaostávají za většinou inflačních ukazatelů a že v reálném vyjádření jsme zatím celkově svědky snižování mezd. Stejně jako v případě ECB i nadále očekáváme, že debata v rámci Fedu se bude zintenzivňovat, protože je stále nejasnější, zda další měnové stimuly za těchto okolností přinesou více užitku než škody. Bez ohledu na to je pokles amerického dolaru navzdory rostoucím výnosům snadněji vysvětlitelný v kontextu stagflace.

📩  Kliknutím zde, se přihlásite k odběru našich aktuálních zpráv o vývoji na trhu, novinkách týkajících se Ebury a o našich produktech.

🎙 Nebo si můžete poslechnout náš podcast Ebury FX Talk s 20-ti minutovými finančními analýzami trhu na SpotifyGoogle PodcastApple Podcast nebo jednoduše kliknutím zde si vyberte svou oblíbenou aplikaci.

SDÍLEJTE