Poslechněte si Ebury FX Talk kliknutím zde!

Frank prudce posílil díky jestřábímu překvapení Švýcarské národní banky

( 3 )

  • Vrátit se zpět na blog
  • Blog
    Blog|Press
    Currency Updates
    In The News
  • Latest

20 června 2022

Autor
Roman Ziruk

Strategy Analyst ve společnosti Ebury. Jeho hlavní oblastí zájmu jsou rozvíjející se trhy ve střední a východní Evropě.

Žebříčku měn minulý týden vévodil neobvyklý vítěz, švýcarský frank.

Š
výcarská národní banka se připojila ke skupině jestřábích centrálních bank a překvapila trhy zvýšením úrokových sazeb o 50 bazických bodů, ačkoli se to neočekávalo, čímž poslala frank nahoru vůči všem ostatním měnám. Prudký pokles rizikových aktiv ve světě měl na měny smíšený dopad. Euro se dolaru drželo poté, co mimořádné zasedání ECB uklidnilo trhy s dluhy jižních států. Měny rozvíjejících se trhů měly smíšený týden, některé rostly, jiné klesaly, bez jasného tématu, které by určovalo jejich výkonnost.

Nyní, když jsou klíčová zasedání centrálních bank za námi, se trhy zaměří na dopřednost a vzájemný souhlas makroekonomických údajů, aby zjistily, zda jsou obavy z recese na akciových trzích oprávněné. Klíčovým dnem se z tohoto ohledu stává čtvrtek, kdy budou zveřejněny indexy PMI podnikatelské aktivity v eurozóně, Spojeném království a USA. Ty jsou informativní zejména v prvních dvou jmenovaných zemích. Očekáváme, že všechny indexy ve všech třech ekonomických zónách zůstanou konzistentní s pokračující expanzí, což může zmírnit obavy z recese.

CZK

Koruna skončila minulý týden vůči euru mírně níže, ale vedla si lépe než většina jejích protějšků. Tento týden bude pozornost v souvislosti s Českem upřena přímo na měnovou politiku. Středeční zasedání ČNB se zdá být zajímavé, především proto, že je poslední, které vede jestřábí guvernér Jiří Rusnok.

Inflace v květnu opět překvapila růstem, když dosáhla 16 %, zatímco jádrová inflace se vyšplhala na 13,9 %, což je její nejvyšší hodnota v historii. Vzhledem k tomu, že neexistují jasné známky utlumení inflačních tlaků, je banka připravena opět zpřísnit svou politiku, což signalizoval guvernér Rusnok i řada členů bankovní rady. Většina ekonomů očekává, že ČNB zvýší sazby o 100 nebo 125 bazických bodů. Tato očekávání považujeme za přiměřená a přikláníme se k vyšší z obou hodnot. Zároveň nemůžeme vyloučit ani mírně vyšší zvýšení. Vzhledem k tomu, že v důsledku personálních změn můžeme být od července svědky změny přístupu banky, může být současná jestřábí bankovní rada povzbuzena k rozhodným krokům na zasedání v tomto týdnu.

Vzhledem k tomu, že tržní ocenění sazeb v Česku je vysoké a minulý týden se dokonce zvýšilo, podpořeno zahraničním vývojem, myslíme si, že ani zvýšení o 125 bazických bodů nemusí korunu posílit. Otázky, které vrtají hlavou všem, jsou, zda banka po červnu přestane zvyšovat sazby a kdy přijde zvrat. S rostoucím počtem vyspělých ekonomik, které agresivně zvyšují sazby, a silnými cenovými tlaky se nejistota v tomto ohledu zvyšuje.

EUR

Mimořádné ad hoc zasedání ECB, které bylo vyvoláno prudkým nárůstem spreadů mezi státními dluhy periferních zemí, většinou jižních, a zemí tzv. jádra, trhy uklidnilo, přestože chyběly podrobnosti. To sice stačilo k dočasnému podepření společné měny, očekáváme však, že trhy budou brzy požadovat podrobnosti.

Plánovaní řečníci ECB v tomto týdnu by mohli vnést do tohoto nástroje tolik potřebné světlo. Kromě toho by čtvrteční indexy PMI měly zažehnat obavy z okamžité kontrakce a mohly by posloužit jako katalyzátor silnějšího kurzu eura.

USD

Federální rezervní systém reagoval na inflační překvapení z předchozího týdne zvýšením sazeb o 75 b. b., prvním za posledních třicet let, a výrazně jestřábím poselstvím. V aktualizovaném „dot plot“ členové Fedu naznačili, že ve druhé polovině roku 2022 vidí mnohem agresivnější tempo zvyšování sazeb, než se předpokládalo ještě v březnu, přičemž sazby by měly na konci roku vzrůst o 175 bazických bodů oproti současným úrovním. Zatímco akciové trhy a riziková aktiva obecně reagovaly tak, jak se dalo očekávat (negativně), výkonnost dolaru byla smíšenější a nepodařilo se mu předvést trvalé přesvědčivé posílení.

Obrázek 1: Graf předpokládané úrovně sazeb (tzv. Dot plot FOMC, červen 2022)

Zdroj: Refinitiv Datastream; Datum: 20.06.2022

Indexy PMI obecně hýbou trhem v USA méně než jinde. Místo toho se trh bude hodně soustředit na pololetní vystoupení předsedy Fedu Powella v kongresu, které se uskuteční ve středu a ve čtvrtek a kde očekáváme, že dále objasní, do jaké míry je Federální rezervní systém ochoten omezit ekonomickou aktivitu, aby se inflace vrátila zpět k cíli.

📩  Klikněte zde a přihlaste se k odběru našich nejnovějších informací o trhu, které Vám pomohou orientovat se na neustále se měnících světových měnových trzích. Nebo se podívejte na náš blog a přečtěte si nejnovější přehledy trhu i speciální reporty.

🎙  Můžete také poslouchat náš podcast FX Talk na Spotify nebo Google Podcast.

SDÍLEJTE