Poslechněte si Ebury FX Talk kliknutím zde!

Hlavní měny se obchodují v úzkém rozmezí, rozvíjející se trhy přicházejí o zisky

  • Vrátit se zpět na blog
  • Blog
    Blog|Press
    Currency Updates
    In The News
  • Latest

25 dubna 2023

Autor
Roman Ziruk

Strategy Analyst ve společnosti Ebury. Jeho hlavní oblastí zájmu jsou rozvíjející se trhy ve střední a východní Evropě.

Vzhledem k nedostatku důležitých makroekonomických zpráv se euro, dolar a libra obchodovali s nízkou volatilitou, zatímco riziková aktiva mírně ustoupila z ročních maxim dosažených v předchozím týdnu.

T
yto pohyby nebyly dostatečně silné na to, aby změnily celkový trend roku 2023: oslabení amerického dolaru a posílení měn rozvíjejících se trhů v čele s tichomořskými a latinskoamerickými měnami.

Také tento týden pravděpodobně zažijeme klid před bouří, která přinese květnová zasedání několika centrálních bank. Pozornost se zaměří na březnovou inflaci PCE v USA a čtvrteční zprávu o HDP za první čtvrtletí, po níž budou následovat předběžné dubnové inflační zprávy z jednotlivých zemí eurozóny (pátek). V pátek brzy ráno také zasedá Centrální banka Japonska a vždy je zde potenciál pro překvapení vzhledem k napětí mezi extrémně holubičí politikou představitelů banky a rostoucími inflačními tlaky.

CZK

Po týdnech vytrvalého růstu zaznamenala koruna minulý týden vzácný pokles vůči euru i dolaru a ocitla se na dně středoevropského žebříčku. Korekce nebyla úplně nečekaná, pokud přihlédneme k dřívějšímu rozsahu posilování koruny.

Jediný důležitý makroekonomický údaj z Česka z minulého týdne – inflace výrobců (tzv. PPI), zaznamenal pokles prudší než bylo očekávání a v březnu se ocitla na nejnižší úrovni od září 2021. Normalizace cenových tlaků podporuje dezinflační narativ. Domácí data, jak už to tak bývá, neměla výrazný vliv na pohyb měny. Vzhledem k tomu, že z našeho pohledu nejsou očekávané žádné relevantní makroekonomické údaje, bude koruna pravděpodobně reagovat na zprávy a podněty ze zahraničí.

 

EUR

Hlavní ekonomickou zprávou minulého týdne byly indexy PMI podnikatelské aktivity. Z nich vyplývají dva trendy. Zaprvé, ekonomika eurozóny zrychluje v čele se sektorem služeb. Za druhé, průmyslový sektor zaostává a v náladě zpracovatelského průmyslu se zatím neprojevil vliv plného otevření Číny po kovidu. V každém případě je zřejmé, že riziko recese mizí, a proto bude mít ECB před sebou ještě hodně práce při krocení inflačních tlaků, zejména vzhledem k inflační a mzdové dynamice v eurozóně ve srovnání s USA. To nám také naznačuje, že střednědobý trend vývoje eura by měl být rostoucí.

 

USD

Minulý týden byl z hlediska makroekonomických údajů chudý, ale týdenní počty žádostí o podporu v nezaměstnanosti přinesly další důkazy o tom, že americký trh práce ochlazuje, protože zpřísnění FEDu se do ekonomiky promítá s obvyklým zpožděním. Na druhou stranu čísla PMI podnikatelské aktivity překvapila pozitivně. Je zřejmé, že známky zpomalování ekonomiky zůstávají velmi nejisté a údaje je třeba pozorně sledovat. Tento týden bude v centru pozornosti zpráva o PCE inflaci za březen a předběžný odhad růstu HDP za první čtvrtletí, i když oba údaje jsou poněkud zpětně orientované a je nepravděpodobné, že by změnily názor nebo pohnuly trhy.

SDÍLEJTE