Poslechněte si Ebury FX Talk kliknutím zde!

Inflační optimismus podporuje rozvíjející se trhy

  • Vrátit se zpět na blog
  • Blog
    Blog|Press
    Currency Updates
    In The News
  • Latest

10 ledna 2023

Autor
Roman Ziruk

Strategy Analyst ve společnosti Ebury. Jeho hlavní oblastí zájmu jsou rozvíjející se trhy ve střední a východní Evropě.

Minulý týden přinesl na obou stranách Atlantiku díky inflačním číslům určitou úlevu.

C
eny energií v Evropě za měsíc prosinec klesly více, než se očekávalo. Zdálo se, že v USA se růst mezd zmírnil. V reakci na to úrokové sazby klesly a riziková aktiva zahájila rok vykročením pravou nohou a posílila se ve všech směrech. Měny zemí G10 dopadly smíšeně, ale rozvíjející se trhy si vzaly příklad z optimismu investorů a značně posílily v čele s asijskými a latinskoamerickými. Thajský baht se minulý týden umístil na prvním místě žebříčku, jelikož se očekává, že jeho turistický sektor bude významně profitovat z konce politiky nulového covidu v Číně.

Pozornost se tento týden bude obracet ke všem důležitým zprávám o inflaci CPI v USA ve čtvrtek. Tržní optimismus, dle kterého je vrchol inflace za námi, zde ponechává jen malý prostor pro pochybení. Stratégové a ekonomové většinou revidují své prognózy pro euro směrem nahoru, poněvadž mají pocit, že dopad energetické krize bude menší, než se očekávalo, a že jakákoliv recese bude krátká a mělká – což byl náš názor po celou dobu. Události týdne završí listopadové údaje o HDP ze Spojeného království. Dále pak vystoupí mnoho hlavních řečníků centrální banky BOE v čele s předsedou Fedu Powellem v úterý.

CZK

Česká koruna zahájila rok bouřlivě a minulý týden dosáhla vůči euru své nejsilnější pozice za více než deset let. Silný růst na koruně na přelomu roku zapadá do všeobecného zlepšení rizikového sentimentu. Evropské měny zůstávají dobře naladěny, protože klesající ceny plynu podporují očekávání poklesu inflace a poskytují naději, že hospodářský pokles na kontinentu bude omezený.

Nejnovější ekonomická data z Česka jsou smíšená, i když to nezkazilo sentiment vůči koruně. Nicméně korunu považujeme za relativně drahou a nevěstíme ji další výrazné zisky. Zejména proto, že pokles cen plynu v Evropě ve spojení se silnější měnou může přinést urychlení harmonogramu snižování sazeb ze strany ČNB. Tento týden se zaměříme na data o domácí inflaci (středa), která by měla v prosinci ukázat zpomalení inflační dynamiky. Trh se však více zaměřuje na lednová data, takže prosincový tisk nemusí mít nijak výrazný tržní dopad.

EUR

Nálada kolem ekonomiky eurozóny se za posledních několik týdnů pozoruhodně zlepšila, a to zejména díky mírnější zimě, nižším cenám energií a zdánlivě významnému zlepšení celkové inflace. Varujeme však před přílišným optimismem z inflačního překvapení v minulém týdnu. Bylo to způsobeno přímým zásahem států do cen elektřiny, zejména v Německu a Španělsku, spíše než smysluplným ustálením mezi nabídkou a poptávkou. Stabilnější číslo jádrové inflace se dále zvyšuje a nic nenasvědčuje tomu, že by ještě dosáhla vrcholu.

Zdá se, že představitelé ECB s námi souhlasí a tón jejich komunikace je mnohem více jestřábí, než naznačují současné tržní ocenění budoucího zvyšování sazeb. Zachováváme pozitivní pohled na společnou měnu na základě našich očekávání zvyšování sazeb od ECB.

Obrázek 1: Míra inflace v eurozóně (2013–2022)

Zdroj: Refinitiv Datastream; Datum: 9. 1. 2023

USD

Zpráva o americkém trhu práce za prosinec musela Fed potěšit, jelikož nevyzněla ani příliš negativně, ale ani pozitivně. Pracovní místa se nadále vytvářejí stabilním, i když zmírňujícím se tempem, a zatímco nezaměstnanost zůstala blízko svých minim, zdálo se, že růst mezd ochladl. Celkově jsou čísla v souladu se zmírňující se inflací i rostoucí ekonomikou. Jinými slovy, měkké přistání (tzv. soft landing).

Známky toho, že inflace by mohla vyvrcholit v krátké době, jsou přesvědčivější v USA než v Evropě, ale Fed sdílí zdravý skepticismus ECB a komentáře představitelů FOMC zůstávají jestřábí. Zdá se, že dolar si není jistý, kam až má zajít – zatížený optimismem ohledně inflace, ale podporován tónem sdělení Fedu. Nadcházející zpráva o inflaci by měla poskytnout určité vyjasnění situace.

Obrázek 2: Průměrný růst hodinového výdělku v USA [% za měsíc] (2021–2022)

Zdroj: Refinitiv Datastream; Datum: 9. 1. 2023

📩  Klikněte zde a přihlaste se k odběru našich nejnovějších informací o trhu, které Vám pomohou orientovat se na neustále se měnících světových měnových trzích. Nebo se podívejte na náš blog a přečtěte si nejnovější přehledy trhu i speciální reporty.

🎙  Můžete také poslouchat náš podcast FX Talk na Spotify nebo Google Podcast.

SDÍLEJTE