Poslechněte si Ebury FX Talk kliknutím zde!

Inflační šok posílil dolar a měny rozvíjejících se trhů

( 3 )

  • Vrátit se zpět na blog
  • Blog
    Blog|Press
    Currency Updates
    In The News
  • Latest

16 listopadu 2021

Autor
Roman Ziruk

Strategy Analyst ve společnosti Ebury. Jeho hlavní oblastí zájmu jsou rozvíjející se trhy ve střední a východní Evropě.

Reakce trhu na zprávu o inflaci v USA byla neobvyklá. Tentokrát neměl dolar žádné potíže s růstem vůči svým protějškům z G10. Skutečnými hvězdami týdne však byly měny rozvíjejících se trhů v čele s brazilským realem. Možným vysvětlením této dichotomie je rozdělení měnových reakcí na celosvětové inflační tlaky. Zatímco centrální banky zemí G10 většinou s radostí nechávají inflaci volně plynout a udržují reálné sazby na extrémně záporných úrovních, autority rozvíjejících se trhů jsou mnohem méně optimistické a již před několika měsíci začaly agresivně zvyšovat sazby. Proces normalizace měnové politiky je stále ještě na začátku, ale pohyby z minulého týdne jsou zajímavé.

O
čekáváme, že obchodování na měnových trzích se bude i nadále řídit především zprávami o inflaci a rozdílnou rychlostí, jakou centrální banky normalizují měnovou politiku. Tento týden je obzvláště bohatý na první z těchto faktorů, neboť budou zveřejněny inflační zprávy v eurozóně, Velké Británii, Kanadě a Japonsku. Důležité budou také projevy ne méně než osmi představitelů Federálního rezervního systému a zprávy týdne doplní dva projevy prezidenta ECB lagarda.

CZK

Česká koruna skončila minulý týden vůči euru téměř beze změny, což je v ostrém kontrastu s jejími regionálními protějšky (polským zlotým a maďarským forintem), které se poměrně agresivně vyprodávaly.

Minulý týden přinesl z Česka další překvapení v podobě vyšší než očekávané inflace, která v říjnu vyskočila na 5,8 % z 4,9 % v předchozím měsíci. Zarážející je, že na meziměsíční bázi se ceny zvýšily o celé 1 %. Rychlý růst cen zřejmě zajišťuje, že zvyšování sazeb bude pokračovat, přičemž další zvýšení, které v prosinci posune dvoutýdenní repo sazbu snadno nad 3 %, je velmi pravděpodobné. Zatím se pyšníme nejagresivnější zvyšování sazeb v regionu, což upevňuje naše očekávání ohledně posilování koruny.

EUR

Minulý týden nebyla sděleny žádné významné zprávy z eurozóny, a proto se euro obchodovalo hlavně na základě zpráv z jiných zemí, především zprávy o monstrózní inflaci ze Spojených států a nárůstu tamních výnosů. Tento týden bude makroekonomických údajů rovněž málo. Pozornost se bude upínat ke komunikaci centrálních bank. Konkrétně Lagardeová vystoupí v Evropském parlamentu s projevem na téma „od oživení k posílení“. Díky tomu zjistíme, zda ECB bude i nadále tlačit proti tržním cenám budoucího zvyšování sazeb ECB.

USD

Zprávu o inflaci v USA za říjen nelze nijak zlehčovat. Celková i jádrová míra inflace dopadly výrazně nad již tak vysoká očekávání. Inflace je nyní na čtyřicetiletém maximu a jen málokdo předpovídá její brzký ústup. Dluhopisy se prudce vyprodaly a očekáváme jejich vyšší výnosy. Z inflačního překvapení a pohybu sazeb dolar tentokrát těžil, alespoň ve srovnání s ostatními měnami vyspělých trhů. Pokud se představitelům Federálního rezervního systému, kteří tento týden vystoupí, nepodaří zatlačit na nedávné pohyby v očekávání zvyšování sazeb, mohlo by posilování dolaru ještě nějakou dobu trvat.

📩 Klikněte zde a přihlaste se k odběru našich nejnovějších informací o trhu, které Vám pomohou orientovat se na neustále se měnících světových měnových trzích. Nebo se podívejte na náš blog a přečtěte si nejnovější přehledy trhu i speciální reporty.

🎙 Můžete také poslouchat náš podcast FX Talk na Spotify nebo Google Podcast.

SDÍLEJTE