Poslechněte si Ebury FX Talk kliknutím zde!

Jak mohou malé a střední podniky správně připravit rozpočet na nadcházející rok?

  • Vrátit se zpět na blog
  • Blog
    Blog|Press
    Currency Updates
    In The News
  • Latest

23 prosince 2020

Autor
Mattew Hopper

V náročných dobách COVID-19 je obtížné předvídat objednávky i náklady. To platí zejména pro malé a střední podniky, které působí v mezinárodním měřítku, a jsou proto vystaveny fluktuacím měn a pohybům na trhu. Rozpočet je pro ně tedy nesmírně důležitý. Fintech společnost Ebury Vám proto přináší pětistupňovou příručku, abyste si byli jistí, že jej stihnete sestavit včas. 

Podzim je pro většinu společností rozpočtovou sezónou. Musí být definovány nebo předvídány budoucí náklady na projekt, prodej a fixní náklady. Plánování rozpočtu by mělo být co nejpřesnější hned od začátku procesu, aby na konci roku nevznikly žádné neočekávané důsledky. Zejména pro mladé společnosti je obtížné odhadnout budoucí náklady a výnosy. S dopady pandemie COVID se pro všechny společnosti bez ohledu na velikost nebo historii stalo obtížné plánovat a provádět prognózy prodeje. Včasné plánování a zajištění je zvláště důležité pro společnosti, které pracují v mezinárodním měřítku, a jsou proto navíc vystaveny měnovému riziku.

Fintech společnost Ebury se specializuje na ochranu společností před měnovým rizikem, a proto vypracovala 5 kroků, které pomohou malým a středním podnikům přijmout správná opatření pro nadcházející finanční rok.

 

Krok 1: Odhadněte své náklady nebo prodej v cizích měnách

Jakkoli se to může zdát obtížné, každá společnost musí odhadnout své očekávané fixní a variabilní náklady na příští rok. Většina společností může předpovědět své příjmy na základě zkušeností nebo stávajících objednávek.

Start-upy nebo mladé společnosti by však také měly být schopny odhadnout své náklady, včetně nájemného, ​​pojištění, mezd a výrobních nákladů. Zvláštní pozornost by měla být věnována nákladům nebo výnosům, které jsou utraceny nebo přijaty v cizí měně.

 

Krok 2: Zajištění zisku nebo nákladů – definujte strategii

Jakmile bude k dispozici přibližný plán pro nadcházející rok, měla by společnost zvážit důležitost zahraničních prostředků. Pravidelné výdělky nebo výdaje v cizích měnách jsou zjevně vystaveny pohybům směnných kurzů. Pokud mají být náklady v cizí měně předpovídány do konce roku, musí společnost minimalizovat volatilitu. To znamená, že směnný kurz by měl být stanoven tak, aby na konci roku nevznikly žádné neočekávané ztráty.

Další možností by byla ochrana provozního zisku. Kolísající směnné kurzy mohou rychle zničit zamýšlené ziskové marže. V tomto případě by se společnost mohla zaměřit na definování předpokládaných prodejů v cizí měně a na základě toho stanovit marži.

 

Krok 3: Opravte své rozpočtové sazby

Rozpočet je stanoven, jsou definovány cíle správy měny, hlavní část je hotová. Nyní je třeba definovat rozpočtové kurzy pro různé měny na základě aktuálního směnného kurzu. Při tom je vhodné počítat s možností pohybu kurzu a to až do výše přibližně 5%, tj. místo fixace směnného kurzu z amerického dolaru k švýcarskému franku na současných 91 centech lze počítat s sazbou 95 centů. Tímto způsobem je definován minimální rozpočtový kurz a jakýkoliv negativní pohyb měnového kurzu může být alespoň částečně kompenzován.

 

Krok 4: Definujte zajišťovací strategii

Se stanovenými cíli a rozpočtovým kurzem jsou další otázky následující: Jaký vývoj měn lze očekávat? Jaký je výhled odvětví? Je situace objednávky relativně bezpečná? Nebo neexistují prakticky žádná empirická data?

Ve čtvrtém kroku zodpoví všechny tyto otázky Vám přidělený specialista, který je odborníkem na devizové trhy. Ebury poté definuje individuální zajišťovací strategii v úzké konzultaci s klientem.

 

Krok 5: Zajistěte pružné uložení

Je hotovo a opatření byla připravena. Nyní je čas na implementaci. Zatímco Ebury implementuje diskutované kroky a neustále je sleduje, společnost se zaměřuje na své hlavní podnikání. Na rozdíl od tradičních poskytovatelů finančních služeb, jako jsou banky, Ebury neustále sleduje mezinárodní obchodní a politické události, aby pomohla klientům s úpravami strategie. Tým Ebury je podporován nejmodernějšími technologiemi a mezinárodními měnovými analytiky. Nezáleží na tom, zda jsou změny způsobeny měnovým trhem, nebo zda se mění samotná situace v objednávce společnosti. To umožňuje SME podnikům soustředit se na své podnikání, což je těchto nejistých dobách prioritou. 

 

SDÍLEJTE