Poslechněte si Ebury FX Talk kliknutím zde!

Jestřábí postoj ECB překvapuje trhy

  • Vrátit se zpět na blog
  • Blog
    Blog|Press
    Currency Updates
    In The News
  • Latest

15 září 2020

Autor
Roman Ziruk

Strategy Analyst ve společnosti Ebury. Jeho hlavní oblastí zájmu jsou rozvíjející se trhy ve střední a východní Evropě.

Kurz USD/CZK minulý týden prudce vzrostl, což bylo výsledkem vlastního oslabení koruny, protože pár EUR/USD skončil prakticky beze změny (obr. 1).

Obrázek 1: Kurz USD/CZK a USD/EUR (07.09.20 – 14.09.20)

Zdroj: Bloomberg; Datum: 14.09.20

I přes výrazný pokles inflace v srpnu ECB nevypadala příliš znepokojena vyhlídkami na růst cen. Prognóza inflace banky na rok 2021 byla dokonce vylepšena. Síla eura byla rozsáhle diskutována, ale ECB nenavrhla v tomto ohledu podniknout jiné kroky než sledování směnného kurzu – tento postoj vyústil v prudký růst hlavního páru na 1,19 již během tiskové konference, což byla nejvyšší úroveň za cca 8 dní. Komentáře hlavního ekonoma banky Philipa Lanea i od samotné Lagardeové byly holubičí, ale nespustily významné pohyby trhu.

Euro však nakonec své zisky z průběhu tiskové konference neudrželo. Pravděpodobně to mělo co do činění s informacemi o brexitu, které minulý týden poslaly libru dolů, přičemž měna v průběhu pěti dnů ztratila vůči svým hlavním partnerům kolem 3,5%.

Tento týden je v makroekonomických datech slabý. Trhy se pravděpodobně zaměří na zasedání FOMC, které nám poskytne aktualizované makroekonomické výhledy, krom toho mohou jakékoliv politické výroky nebo zprávy o boji s koronavirem hýbat trhy.

Tok negativních zpráv z boje s koronavirem se nezastavuje.

Pár EUR/CZK zakončil minulý týden výše (obr. 2). Koruna byla ve srovnání s hlavními měnami střední a východní Evropy nejslabší. Jedním z důvodů by mohly být špatné zprávy týkající se koronaviru. Od začátku měsíce počet nových denních případů koronaviru vzrostl přibližně trojnásobně a v sobotu dosáhl více než 1 500 případů. To je špatná zpráva, zejména s přihlédnutím k velikosti populace země. Některé skoky lze skutečně připsat zvýšenému testování, ale jen z malé části. Neuvěřitelně vysoký počet nových případů se naštěstí neprojevuje ve stejně velkém nárůstu počtu úmrtí, ale bylo by nerozumné očekávat, že se neprojeví vůbec později. V tomto okamžiku se nezdá, že by zavedení dalších karanténních opatření v zemi bylo pravděpodobné, ale je důležité sledovat situaci a posoudit, jaký typ zmírňujících opatření by mohl být zaveden, pokud by se situace i nadále zhoršovala.

Obrázek 2: Kurz EUR/CZK (07.09.20 – 14.09.20)

Zdroj: Bloomberg; Datum: 14.09.20

Tento týden budou zprávy o koronaviru z České republiky nejdůležitější, hlavně proto, že ekonomický kalendář je prázdný.

SDÍLEJTE