Poslechněte si Ebury FX Talk kliknutím zde!

Klesající HDP, nezávazný Fed potápí americký dolar

  • Vrátit se zpět na blog
  • Blog
    Blog|Press
    Currency Updates
    In The News
  • Latest

1 srpna 2022

Autor
Roman Ziruk

Strategy Analyst ve společnosti Ebury. Jeho hlavní oblastí zájmu jsou rozvíjející se trhy ve střední a východní Evropě.

Americká ekonomika nyní fakticky splňuje definici technické recese a zvyšování sazeb Federálního rezervního systému je nyní plně závislé na tom, zda se sejdou údaje o inflaci a zaměstnanosti.

T
ato skutečnost vedla k prudkému poklesu výnosů v USA, které následně srazily kurz dolaru vůči téměř všem hlavním světovým měnám s výjimkou eura, které nadále trpí pomalým, ale vytrvalým snižováním toku ruského plynu.

Nyní, když Federální rezervní systém i ECB fakticky zrušily forward guidance, je zvyšování sazeb centrálních bank více než kdy jindy závislé na datech. Pozornost se proto zaměří na páteční zprávu o trhu práce ze Spojených států. Tamní trh práce zatím zůstává vůči zpomalení ekonomiky pozoruhodně odolný. Očekává se, že čtvrteční zasedání Bank of England přinese zvýšení sazeb o 50 bazických bodů a i ona pravděpodobně sníží nebo zcela zruší jakékoli výslovné dopředné pokyny ohledně sazeb.

CZK

Česká koruna zakončila minulý týden vůči euru bez větších změn, když se měnový pár EUR/CZK pohyboval kolem úrovně 24,6.

Ekonomické údaje z minulého týdne byly smíšené. Oproti konsenzu, HDP ve druhém čtvrtletí skutečně vzrostl (+0,2 % mezičtvrtletně), což znamená, že se česká ekonomika téměř vrátila do své předpandemické velikosti. Aktuálnější a výhledové údaje však již tak pozitivní nebyly, když indikátory sentimentu a PMI ve zpracovatelském průmyslu v červenci dále poklesly.

Tento týden se pozornost obrací k České národní bance. První zasedání nové bankovní rady se uskuteční ve čtvrtek a trhy jsou rozděleny mezi očekávání nezvyšování sazeb nebo mírného zvýšení o 25 bazických bodů. Existují dobré argumenty ve prospěch obou možností a rozhodnutí o sazbách bude pravděpodobně záviset i na diskusi banky ohledně devizových intervencí, nástroje aktivně využívaného v posledních měsících.

Domníváme se, že pohyb úrokových sazeb v tomto týdnu je 50 na 50. Nedostatek silného tržního konsenzu znamená, že aktiva budou pravděpodobně určitým způsobem reagovat na jedno z obou rozhodnutí. Kromě samotného rozhodnutí a rétoriky banky ohledně intervencí čekáme na aktualizované ekonomické prognózy. Ty by nám měly poskytnout lepší představu o tom, co bychom mohli od ČNB v příštích měsících očekávat, i když vzhledem k nejistému prostředí může banka naznačit vyšší míru závislosti na datech, podobně jako ECB nebo Fed.

EUR

Inflace v eurozóně opět překvapila dalším růstem. To potvrzuje náš názor, že zvyšování úrokových sazeb ECB má před sebou ještě dlouhou cestu. Rozhodně delší než jsou zatím trhy s úrokovými sazbami zatím ochotny akceptovat. Inflace však byla zastíněna pokračujícím snižováním přílivu plynu z Ruska a oznámením různých opatření ke snížení poptávky, která pochopitelně nejsou vnímána jako pozitivní pro euro. Trhy většinou přehlédly údaje o HDP z minulého týdne, které vykázaly větší než očekávanou expanzi, ve prospěch zlověstných titulků o energetice.

Graf 1: Míra růstu HDP v eurozóně (2016 – 2022)

Zdroj: Refinitiv Datastream; Datum: 01.08.2022

USD

Je sice pravda, že americká ekonomika vykázala ve dvou po sobě jdoucích čtvrtletích mírný pokles, ale současnou ekonomickou situaci bychom nenazvali recesí. Neobvyklá kombinace zastavení růstu, plné zaměstnanosti a velmi vysokých inflačních tlaků přiměla Fed, aby na svém středečním zasedání de facto zastavil další publikace tzv. forward guidance a oznámil, že další kroky budou záviset na datech. Páteční údaje o mzdách a inflaci neukázaly žádné známky toho, že by se inflace stahovala zpět na žádoucí úroveň, a vysoké údaje o indexu nákladů na zaměstnanost ECI nesly rostoucí náznaky rozvíjející se mzdově-cenové spirály. Celkově se domníváme, že tržní očekávání dosažení vrcholu sazeb u Fedu těsně pod 3,25 % jsou příliš optimistická.

Graf 2: Míra růstu HDP USA [přepočteno na roční bázi] (2017 – 2022)

Zdroj: Refinitiv Datastream; Datum: 01.08.2022

Trhy se nyní zaměří na páteční zprávu o počtu pracovních míst mimo zemědělství v USA, která by měla ukázat další měsíc zdravého růstu počtu pracovních míst v kontextu plné zaměstnanosti. Budeme bedlivě sledovat údaje o mzdách, aby se potvrdila výše zmíněná zpětná vazba mezi vyššími cenami a vyššími mzdami.

SDÍLEJTE