Poslechněte si Ebury FX Talk kliknutím zde!

Koruna a forint nejúspěšnější v regionu CEE

( 5  )

  • Vrátit se zpět na blog
  • Blog
    Blog|Press
    Currency Updates
    In The News
  • Latest

10 ledna 2022

Autor
Roman Ziruk

Strategy Analyst ve společnosti Ebury. Jeho hlavní oblastí zájmu jsou rozvíjející se trhy ve střední a východní Evropě.

Nejdramatičtější pohyby na finančních trzích se minulý týden odehrály na trzích s pevným výnosem. Ceny státních dluhopisů se nadále propadají, protože Fed ustupuje od jejich odkupů a zdá se, že nikdo jiný nemá zájem o jejich nákup.

P
ozoruhodné je, jak málo dolar těžil z prudkého nárůstu nominálních i reálných výnosů, díky němuž desetileté státní dluhopisy atakovaly dvouleté maxima na úrovních 1,8 %, Euro se také drželo pozoruhodně úspěšně a zakončilo týden vůči dolaru beze změny, zatímco libře se skutečně podařilo opět vyhoupnout a skončit v čele žebříčku G10. Měny rozvíjejících se trhů se vyvíjely smíšeně, ale vzhledem ke zmatkům na trhu s dluhopisy nebyly pohyby opět nijak dramatické.

Obrázek: Výnosy 10-ti letých státních dluhopisů USA (prosinec ’21 – leden ’22)

Zdroj: Refinitiv Date: 10/01/2022

Pozornost se nyní přesouvá na středeční zprávu o prosincové inflaci v USA. Zprávy o inflaci budou zveřejněny také v řadě měn rozvíjejících se trhů – jakýkoli náznak, že inflace dosahuje vrcholu, by mohl být katalyzátorem růstu. Nálada na trhu dluhopisů je však po brutálním výprodeji z minulého týdne křehká a další překvapení v podobě inflace v USA směrem nahoru by mohlo otestovat tamní nervy. Pokud by k němu došlo, neřízený výprodej dluhopisů by měl být pro americký dolar podpůrný, alespoň v krátkodobém horizontu.

CZK

Česká koruna zažila hvězdný týden, který vůči euru posílila o téměř 2 % a zakončila ho jako jedna z nejvýkonnějších měn na světě a druhá nejlepší v regionu střední a východní Evropy po maďarském forintu. Domníváme se, že nedávný růst je do značné míry oprávněný, a očekáváme, že koruna v roce 2022 ještě o něco posílí.

Rally na koruně může souviset s prosincovým zvýšením úrokových sazeb ČNB, které překvapilo směrem vzhůru, a celkovým jestřábím postojem banky, který činí měnu stále atraktivnější z pohledu tzv. carry-trade obchodů. Na základě sazeb FRA se implikovaná sazba 3M PRIBOR za 3 měsíce pohybuje kolem 5 %, což naznačuje, že obchodníci sázejí na zvýšení úrokových sazeb v blízké budoucnosti do blízkosti této úrovně.

Tento týden se zaměříme na domácí prosincové údaje o inflaci, které vyjdou ve středu a které by měly vykázat další zvýšení. Řada zveřejněných prosincových inflačních výtisků z jiných zemí již překvapila zvýšením, včetně sousedního Polska a eurozóny.

EUR

Další měsíc, další proinflační překvapení v eurozóně. Oproti očekávání trhu inflace opět vzrostla a v celkových číslech dosáhla 5 % a v jádrových číslech činila 2,6 %, což je dalším důkazem, že se inflační tlaky šíří i v bloku.

Domníváme se, že dalším velkým posunem v politice centrálních bank bude uznání ECB, že zpřísnění politiky nemůže čekat až do roku 2023. V tomto smyslu víkendový projev Isabel Schnabelové zdůraznil potenciální inflační důsledky přechodu na zelenou energii a naznačil, že v radě ECB se začíná vytvářet jestřábí nesouhlas. Až se tento posun více projeví, mohl by společné měně poskytnout silný impuls.

USD

Dvě hlavní složky prosincové zprávy o mzdách v USA, průzkum v podnicích (slabší) a průzkum v domácnostech (mnohem silnější), přinesly smíšené signály. Celkově zpráva naznačuje, že Spojené státy se nyní blíží rozumné definici plné zaměstnanosti a že expanze nabídky nebude v nejbližší době stačit ke zmírnění inflačních tlaků. Vyhlídky na jakékoli zpřísnění fiskální politiky zůstávají vzdálené, což jen zvyšuje tlak na Federální rezervní systém, aby začal zpřísňovat politiku dříve.

Nyní očekáváme první zvýšení v březnu a domníváme se, že čtyři zvýšení v průběhu roku 2022 jsou reálnou možností. Středeční zpráva o inflaci opět zůstává klíčovým tématem pro obchodníky na všech finančních trzích. Očekává se další nárůst nad desetiletá maxima jak u celkových, tak u jádrových čísel a naše očekávání od těchto neliší.

📩 Klikněte zde a přihlaste se k odběru našich nejnovějších informací o trhu, které Vám pomohou orientovat se na neustále se měnících světových měnových trzích. Nebo se podívejte na náš blog a přečtěte si nejnovější přehledy trhu i speciální reporty.

🎙 Můžete také poslouchat náš podcast FX Talk na Spotify nebo Google Podcast.

SDÍLEJTE