Poslechněte si Ebury FX Talk kliknutím zde!

Koruna posiluje a převládá optimismus

  • Vrátit se zpět na blog
  • Blog
    Blog|Press
    Currency Updates
    In The News
  • Latest

11 listopadu 2020

Autor
Roman Ziruk

Strategy Analyst ve společnosti Ebury. Jeho hlavní oblastí zájmu jsou rozvíjející se trhy ve střední a východní Evropě.

Česká koruna minulý týden posílila vůči euru. Tento týden v posilování pokračuje. Důvodem posílení jsou hlavně vnější zprávy. Trhy zpočátku reagovaly na vidinu Bidenova vítězství, které se o víkendu potvrdilo. V pondělí pak riziková aktiva reagovala zejména na zprávy týkajících se vakcíny společnosti Pfizer / BioNTech. V současné době se pár EUR / CZK obchoduje okolo úrovně 26,50.

Posílení koruny zajistili také pozitivní zprávy z domova. Podíváme-li se na týdenní průměr, začaly nám od konce října klesat nové případy koronavirů.. Sedmidenní průměr nových úmrtí souvisejících s COVID také začal klesat.

Čtvrteční zasedání České národní banky nepřineslo (podle očekávání) snížení úrokových sazeb. Rovněž jsme se nedočkali dalšího monetárního uvolňování. Nová prognóza ČNB naznačuje, že se v roce 2021 počítá s postupným zvýšením úrokových sazeb. První zvýšení se očekává ve druhém čtvrtletí. Představenstvo ČNB i trh zaujímají k těmto očekáváním poněkud rezervovaný přístup, ale koruna tímto získala další důvod k posílení.

Kromě úterního zveřejnění inflace, která v říjnu klesla na 2,9%, nás v listopadu nečeká žádné další oznámení důležitých ekonomických ukazatelů. Pozornost se proto zaměří na zprávy a události týkající se koronaviru ve světě.

 

Trhy reagují na Bidenovu výhru, naděje v podobě vakcíny

 

Minulý týden došlo k pohybu EUR / USD, který dále pokračoval toto pondělí, když pár překonal hranici 1,19. To spolu s posilováním koruny mělo za následek pokles USD / CZK na nejnižší úroveň od začátku září. Většinu pohybů u této dvojice lze připsat očekávanému vítězstvím Joe Bidena v amerických prezidentských volbách, které se potvrdilo o víkendu.

Ačkoli republikáni dosáhli mnohem lepšího výkonu, než předvolební průzkumy naznačovaly, pravděpodobně si udrží kontrolu v Senátu (stále čekáme na výsledky). Dolar oslabil, protože investoři očekávají, že Bidenova administrativa přinese do Bílého domu po bouřlivých čtyřech letech klid, což dává naději na zlepšení vztahů USA s EU a Čínou.

V pondělí získal pár EUR / USD další podporu, když se objevily zprávy o 90% účinnosti vakcíny COVID od společností Pfizer / BioNTech. Toto je dosud nejpozitivnější zpráva o vývoji vakcín, ale zbývá ještě urazit dlouhou cestu, než bude vakcína distribuována veřejnosti a dodána ve velkém měřítku.

Míra nezaměstnanosti v USA za říjen klesla na 6,9%.

Tento týden přinese řadu makroekonomických údajů z obou stran Atlantiku, přičemž nejdůležitější jsou čtvrteční údaje o inflaci z USA. Investoři se rovněž budou nadále soustředit na pandemii, veškeré zprávy z USA týkající se voleb a na vyjádření ECB, jelikož tento týden dojde k mnoha projevům představitelů klíčových centrálních bank.

SDÍLEJTE