Poslechněte si Ebury FX Talk kliknutím zde!

Koruna výkonem překonává ostatní regionální měny, přírůstky nakažených ubývají

  • Vrátit se zpět na blog
  • Blog
    Blog|Press
    Currency Updates
    In The News
  • Latest

16 března 2021

Autor
Roman Ziruk

Strategy Analyst ve společnosti Ebury. Jeho hlavní oblastí zájmu jsou rozvíjející se trhy ve střední a východní Evropě.

Zatímco investoři věnují zvýšenou pozornost rostoucí volatilitě na dluhopisovém trhu, rizikovější měny se vyprodávají podobně jako suroviny na komoditním trhu. Koruna těží z poklesu počtu nových případů koronaviru, což kontrastuje se situací v Maďarsku a Polsku.

Historická korelace mezi vyššími výnosy amerických dluhopisů a silnějším dolarem se zatím nepotvrdila. Evropské dluhopisové výnosy poklesly v reakci na holubičí zasedání ECB. Euro zakončilo minulý týden beze změny proti dolarům. Vítězi minulého týdne se staly komoditní měny G10 (norská koruna, australský a kandiánský dolar) a latinskoamerické měny, podporované vyššími cenami ropy.

Tento týden bude v centru pozornosti březnové zasedání Federálního rezervního systému. Ačkoli se neočekává žádná změna politiky, trhy se zaměří na výrazné zvýšení dlouhodobých výnosů a výrazný skok v očekávaném zvýšení sazeb pro rok 2023, který je v rozporu s prognózou Fedu. Týden týkající se měn G10 ukončí ve čtvrtek setkání Bank of England.

CZK

Česká koruna minulý týden lehce posílila a vůči euru skončila pod úrovní 26,2. Koruna byla nejvýkonnější regionální měnou a daleko předčila své nejbližší kolegy. Věříme, že hlavním důvodem je zlepšení epidemické situace v zemi, přičemž 7denní průměr nově nakažených se od začátku března snížil přibližně o 10%. Tím se Česko odlišuje od Maďarska a Polska, kde se situace stále zhoršuje.

Nejnovější makroekonomické hodnoty byly smíšené. Inflace v únoru dosáhla 2,1%, což je mírně pod očekáváním, ale její zveřejnění zůstalo bez povšimnutí. Navzdory faktorům, které v krátkodobém horizontu zakrývají inflační tlaky (zejména lockdown) se zdá, že tempo inflace v letošním roce je vyšší, zejména s ohledem na prudké zvýšení cen komodit. Samotné únorové zveřejnění inflace by na jednání ČNB nemělo mít výrazný vliv. Podle našeho názoru je zpřísnění měnové politiky v roce 2021 stále možné. Zvýšení sazeb pravděpodobně nebude uspěchané, protože covid nadále negativně ovlivňuje ekonomickou aktivitu v Česku. Jedním z jasných příkladů bylo zveřejnění výsledků maloobchodního prodeje. Ten v lednu meziročně klesl o 9%, což je největší pokles od dubna 2020.

EUR

ECB jasně uvedla, že na rozdíl od Federálního rezervního systému je znepokojena rostoucími dluhopisovými výnosy a možným dopadem na oživení ekonomiky. Oznámila, že v rámci programu PEPP zahájí nákupy státních dluhopisů s cílem bojovat proti trendu vyšších výnosů. Prognóza HDP pro tento rok byla poněkud překvapivě ponechána v podstatě beze změny, a to navzdory pomalému očkování v EU. Ve zbývající části roku by se měla dočasně zvýšit inflace (obrázek 1).

Obrázek 1: Prognóza inflace ECB (březen 2021)

Zdroj: Refinitiv Datastream; Datum: 15.03.2021

Je pozoruhodné, že ani tento významný vývoj, ani pomalý proces očkování v evropě nezpůsobil výraznější oslabení eura, zejména vůči dolaru. Myslíme si, že tato odolnost eura je smysluplná a vidíme potenciál dokonce pro posílení eura (pokud se evropské očkování populace konečně rozběhne).

USD

USA s pevným příjmem minulý týden obnovily výprodej. Tahy však byly relativně mírné a velké aukce státních dluhopisů trhy nezlomily. Zatímco únorová inflace přišla zhruba podle očekávání, ostatní údaje, jako jsou týdenní žádosti o dávky v nezaměstnanosti, obecně překonávají očekávání.

Klíčovou informací týkající se dolaru bude tento týden jednání Federálního rezervního systému. Budeme velmi pozorně sledovat aktualizaci hospodářských projekcí FEDu a jakýkoliv pokus bojovat proti rostoucím výnosům dluhopisů. Na tiskové konferenci bude jistě upravena prognóza dluhopisových výnosů do roku 2023.

 

SDÍLEJTE