Poslechněte si Ebury FX Talk kliknutím zde!

Koruna zůstává imunní vůči zhoršujícím se pandemickým zprávám

  • Vrátit se zpět na blog
  • Blog
    Blog|Press
    Currency Updates
    In The News
  • Latest

13 ledna 2021

Autor
Roman Ziruk

Strategy Analyst ve společnosti Ebury. Jeho hlavní oblastí zájmu jsou rozvíjející se trhy ve střední a východní Evropě.

Obchodování na páru EUR/CZK postrádá volatilitu, ale trend je stále klesající, a to i přes poslední nárůst počtu nových případů koronavirů a registrovaných úmrtí v zemi. Sedmidenní průměr nových případů právě překonal předchozí rekord zaznamenaný koncem října a šíření viru nevykazuje známky zpomalení. Rychlost očkování populace se také zatím zdá velmi pomalý.

Nejnovější makroekonomické údaje ČR byly smíšené. Celkově však poukazují na sílu a odolnost naší ekonomiky. Obzvláště vítané byly prosincové PMI z průmyslu, které byly na nejvyšších hodnotách od dubna 2018.

Příštích několik dní přinese řadu důležitých čísel, včetně středeční inflace a údajů o maloobchodním prodeji. Investoři se jistě zaměří hlavně na pandemický vývoj v zemi. Ten nám pravděpodobně poskytne lepší představu o budoucnosti, než zpětné makroekonomické údaje.

Rostoucí výnosy tlačí dolar

Americký dolar zakončil minulý týden o něco výše a na začátku tohoto roku pokračuje v posilování vůči euru i české koruně.

Kromě rychlého tempa a velkého rozsahu posílení EUR vůči USD na konci roku, které vyžadovalo korekci, se zdá, že jedním z důvodů oživení USD je zvýšení výnosů amerických dluhopisů, které přitahují investory ze zemí s ultra nízkými úrokovými sazbami. Očekávání rostoucí inflace a očekávání dalšího fiskálního uvolňování v USA, které je jistější poté, co demokraté minulý týden získali kontrolu nad senátem, bylo zásadní pro jeho posílení.

Dalším důvodem posílení dolaru je režim risk-off, tedy prodejem rizikovějších aktiv, do kterého trhy vstoupily tento týden. To může souviset s nárůstem nových případů koronavirů (celosvětový 7 denní průměr se od začátku roku zvýšil přibližně o 1/4) či se zprávami o prodloužení nebo zpřísnění opatření omezující pohyb osob po celém světě a obavami z nových mutací koronaviru. Po objevení dalších mutací z Velké Británie a Jižní Afriky v předchozích týdnech oznámilo o víkendu i Japonsko objevení nového kmene tohoto viru. Někteří odborníci se domnívají, že poslední prudký nárůst případů lze spojit s těmito novými mutacemi.

Kromě zpráv o pandemii a neklidné politické situaci v USA se tento týden zaměříme také na dnešní zprávu o inflaci. Uvidíme, zda tato tvrdá data podpoří očekávaný zvýšený růst cen.

SDÍLEJTE