Poslechněte si Ebury FX Talk kliknutím zde!

Kurz EUR/USD klesá, trhy čekají na zasedání ECB

  • Vrátit se zpět na blog
  • Blog
    Blog|Press
    Currency Updates
    In The News
  • Latest

9 září 2020

Autor
Roman Ziruk

Strategy Analyst ve společnosti Ebury. Jeho hlavní oblastí zájmu jsou rozvíjející se trhy ve střední a východní Evropě.

Po překročení úrovně 1,20 EUR/USD minulý týden začal kurz páru klesat, přičemž oslabování pokračovalo i na začátku tohoto týdne, společně se slabou korunou to vedlo k oživení pohybů na páru USD/CZK (obr. 1).

Obrázek 1: Kurz USD/CZK & USD/EUR (31.08.20 – 08.09.20)

Zdroj: Bloomberg; Datum: 08.09.20

Minulý týden přinesl nečekané překvapení v podobě mnohem horšího srpnového čísla inflace v eurozóně než se očekávalo. Spotřebitelské ceny poklesly o 0,2% oproti předchozímu roku a klesly na nejnižší úroveň od roku 2016, zatímco jádrová inflace klesla z červencových 1,2% na pouhých 0,4% v srpnu, což je rekordně nízké číslo. Tato skutečnost společně se silným eurem v posledních několika měsících se rozhodně pro Evropskou centrální banku nevyvíjí vítaným směrem. I když neočekáváme žádné okamžité kroky, čtvrteční zasedání Rady guvernérů by nám mělo naznačit, jak moc nepříjemná současná situace pro ECB je.

Jakýkoliv náznak vážnějších obav ohledně inflačních výhledů nebo komentáře týkající se směnného kurzu budou pravděpodobně mít dopad na společnou měnu. Kromě zasedání ECB mohou na hlavní měnový pár působit také politické vlivy. Pokud jde o makroekonomická data, stojí za to věnovat pozornost údajům o nezaměstnanosti a inflaci v USA, které budou zveřejněny tento týden ve čtvrtek a pátek.

Denní nárůst nově nakažených koronavirem v Česku opět překonal rekord.

Pár EUR/CZK zakončil minulý týden znatelně výše (obr. 2). Zpočátku vypadal výprodej koruny jako pokračování poklesu z předchozího týdne. Ve druhé polovině týdne se však jeví pravděpodobněji, že oslabení koruny bylo podpořeno hlavně panikou na druhé straně Atlantiku – masivní výprodeje technologických akcií. Koruna nebyla jedinou obětí této zvýšené nejistoty, protože utrpěly všechny klíčové regionální měny.

Obrázek 2: Kurz EUR/CZK (31.08.20 – 08.09.20)

Zdroj: Bloomberg; Datum: 08.09.20

Páteční maloobchodní tržby (vyjma automobilů) vykázaly omezený, i když zdravý 3% nárůst oproti červenci předchozího roku. Byla také revidována čísla z minulého měsíce. Data z tohoto týdne přinášejí větší optimismus, protože průmyslová produkce v červenci zaznamenala nejnižší pokles od února a překonala tak očekávání.Údaje z minulého měsíce byly rovněž revidovány. Ve druhé části týdne, ve čtvrtek, obdržíme inflační čísla za srpen, přičemž se očekává, že růst cen bude klesat. Důležitost těchto dat však pravděpodobně nebude příliš vysoká.

Bohužel se nezdá, že by se vše v Česku vracelo do normálu. Počty nově nakažených rostou – v pátek se virem nakazilo téměř 800 lidí a dále roste. Vývoj je celkem znepokojivý, zejména když přepočteme případy na počet obyvatel v České republice.

SDÍLEJTE