Poslechněte si Ebury FX Talk kliknutím zde!

Měnové trhy berou jestřábí centrální banky s nadhledem

  • Vrátit se zpět na blog
  • Blog
    Blog|Press
    Currency Updates
    In The News
  • Latest

30 srpna 2022

Autor
Matthew Ryan

Senior Market Analyst at Ebury. Providing expert currency analysis so small and mid-sized businesses can effectively navigate international markets.

Výroční zasedání světových centrálních bankéřů v Jackson Hole přineslo jednoznačně jestřábí poselství, kterému ve velmi krátkém a jasném projevu vévodil předseda Fedu Powell. Zdá se však, že měnové trhy s tímto vývojem počítaly a reakce byla poměrně umírněná. Všechny měny zemí G10 se vychýlily maximálně o 1 % od hodnoty z minulého týdne. Mnohé měny rozvíjejících se trhů posílily, v čele s chilským pesem a ostatními latinskoamerickými měnam. Dokonce i euru se podařilo najít jakousi oporu na úrovni parity, a to navzdory cenám utržených z řetězu na trzích s elektřinou. Komentáře představitelů ECB o potřebě zvládnout inflaci byly nezvykle agresivní, přičemž se hovořilo o masivním posunu o 75 b.b. na zářijovém zasedání. To prozatím stačilo k zastavení poklesu eura.

O
bchodníci se nadále zaměřují na neuvěřitelně volatilní ceny plynu a elektřiny v Evropě, které vedly k mimořádným prohlášením představitelů EU naznačujícím omezení cen a možný přídělový systém. Podrobnosti tohoto plánu se objeví v nadcházejících dnech a očekáváme, že budou hlavními hybateli trhu. Středeční údaje o inflaci v eurozóně, čínské PMI a páteční zpráva o trhu práce v USA budou důležitými informacemi o stavu kompromisu mezi inflací a hospodářským růstem ve světě.

CZK

Minulý týden byl pro českou korunu velmi klidný a její kurz se vůči euru po většinu času pohyboval v poměrně úzkém pásmu kolem úrovně 24,60-24,65. Částečně to lze přičíst absenci zveřejnění významnějších domácích ekonomických dat, přičemž řada ekonomických tisků tzv. prvního řádu byla v druhé polovině srpna odložena kvůli tradičnímu období dovolených. V následujících týdnech nás čeká značné množství ekonomických dat, konkrétně indexy PMI (čtvrtek), průmyslová výroba (příští úterý), maloobchodní tržby (příští středa) a míra nezaměstnanosti (příští čtvrtek).

Tato nadcházející ekonomická data budou klíčová pro určení dalších kroků České národní banky, která se sejde na konci září. Za současného stavu trhy předpokládají až 50% šanci na zvýšení sazeb ČNB o 50 bazických bodů. Známky odolné ekonomiky a rostoucí inflační tlaky hovoří ve prospěch zvýšení sazeb. Negativní překvapení ve výše zmíněných ukazatelích, by mohlo signalizovat možné ukončení cyklu zpřísňování sazeb.

EUR

Indexy PMI v případě podnikatelské aktivity byly slabší, než se očekávalo, a nyní odpovídají mírnému poklesu ekonomické aktivity. Trhy se zemním plynem a elektřinou nadále dosahují nových rekordních hodnot v důsledku obav z nedostatku plynu a v době, kdy je tento článek psán, EU oznámila něco, co se zdá být začátkem faktického přídělového systému na těchto trzích. Nic z toho se netýká ECB, jejíž představitelé připravují trhy na rozsáhlé a trvalé zvyšování úrokových sazeb, které by mohlo začít masivním pohybem o 75 b.b. v září. Euro se nadále pohybuje kolem parity, zatížené hrozbou recese, ale podporované zmenšujícím se rozdílem mezi evropskými a americkými úrokovými sazbami. Tento týden bude veškerá pozornost upřena na středeční předběžnou zprávu o inflaci za srpen. ECB může očekávat jen malou úlevu, neboť se očekává, že jak celkové, tak (což je ještě znepokojivější) jádrové číslo bude dosahovat nových několikaletých rekordů.

USD

Protiklad mezi podnikatelskou důvěrou a silou trhu práce byl minulý týden patrný i v USA. Indexy PMI byly neutěšené, ale týdenní žádosti o podporu v nezaměstnanosti zůstávají velmi nízké a svědčí o síle trhu práce. Federální rezervní systém se i přes některé první známky úlevy na poli inflace nadále soustředí na inflaci a předseda Powell to dal jasně najevo ve svém krátkém a výstižném projevu v Jackson Hole. Klíčová bude příští týden zpráva o mzdách za srpen, která by měla opět ukázat silnou tvorbu pracovních míst, trh práce na úrovni plné zaměstnanosti nebo nad ní a silný růst mezd, i když prozatím ne tak silný, aby držel krok s celkovou inflací. Mezitím sazby nadále odpovídají vyšším hodnotám a stále existuje prostor pro to, aby Spojené státy nacenily růst sazby Federálních rezerv nad 4 %.

SDÍLEJTE