Poslechněte si Ebury FX Talk kliknutím zde!

Měny rizikových trhů posilují, cena komodit roste

( 3 )

  • Vrátit se zpět na blog
  • Blog
    Blog|Press
    Currency Updates
    In The News
  • Latest

2 června 2021

Autor
Roman Ziruk

Strategy Analyst ve společnosti Ebury. Jeho hlavní oblastí zájmu jsou rozvíjející se trhy ve střední a východní Evropě.

Hlavní témata ovlivňující trhy zůstávají stále stejná.

K
omodity silně zdražují, údaje o inflaci v USA překvapily pohybem vzhůru, riziková aktiva se vzchopila a výkonnostního vedení se ujímají měny rozvíjejících se trhů citlivé na komodity. Sazby v zemích měn G10 nerostou, ale myslíme si, že je jen otázkou času, než obnoví svou předchozí výši v důsledku silnějšího hospodářského oživení a neúnavného tlaku na dodavatelské řetězce. Z těchto důvodů zvítězil minulý týden brazilský real, chilské peso a novozélandský dolar. Bezpečný japonský jen byl překvapivě nejhorší.

Tento obchodní týden je zkrácen pondělními svátky v Londýně a New Yorku, ale přesto bude bohatý na data. Údaje o inflaci v eurozóně za květen v úterý ukáží, do jaké míry nám inflační tlaky následují tlaky v USA. V úterý také americký index ISM a zvláštní pozornost bude věnována i inflačnímu indexu PPI. Nakonec se v pátek dočkáme zprávy o stavu trhu práce v USA za květen (tzv. NFP). Očekává se opět vyšší počet nově vytvořených pracovních míst.

 

CZK

Česká koruna zakončila minulý týden vůči euru téměř beze změny. Oddechla si tak od neustálého posilování. Pár EUR/CZK se aktuálně obchoduje mírně pod úrovněmi 25,50.

Zprávy z Česka jsou však i nadále převážně pozitivní. Sedmidenní klouzavý průměr úmrtí na COVID klesl poprvé od září na jednociferná čísla. PMI průmyslu, zveřejněné toto úterý, ukázalo nárůst na 61,8, což je nejvyšší číslo za 20 let. To naznačuje pozitivní dynamiku v tomto odvětví.

EUR

Některé holubičí komentáře členů bankovní rady ECB zastavily posilování eura. I když se trhy nadále soustředí na zasedání ECB (10.06.), myslíme si, že předběžným údajům o inflaci za květen bude věnována větší pozornost.

Inflační cíl ECB (pod 2%), je již na trhu naceněn, stejně jako jádrová inflace. Ekonomové po celém světě však zaostávají s aktualizaci svých odhadů, takže si myslíme, že existuje možnost pozitivního překvapení, která by podpořila euro.

USD

Další týden, další vzestupné překvapení v údajích o inflaci mimo USA. Minulý týden překvapil deflátor HDP pro první čtvrtletí a deflátor PCE. Tyto údaje jsou preferovanou metrikou inflace Federálního rezervního systému. Posledně jmenovaný vyskočil meziročně na 3,6%, což je nejvyšší úroveň od září 2008. Dluhopisové trhy to zatím berou s rezervou a desetiletý dluhopisový výnos se téměř nepohnul.

 

Obrázek 1: Inflace USA PCE (2012 – 2021)

Zdroj: Refinitiv Datastream; Datum 01.06.2021

📩 Kliknutím zde, se přihlásite k odběru našich aktuálních zpráv o vývoji na trhu, novinkách týkajících se Ebury a o našich produktech.

🎙 Nebo si můžete poslechnout náš podcast Ebury FX Talk s 20-ti minutovými finančními analýzami trhu na SpotifyGoogle PodcastApple Podcast nebo jednoduše kliknutím zde si vyberte svou oblíbenou aplikaci.

SDÍLEJTE