Poslechněte si Ebury FX Talk kliknutím zde!

Měny zemí G10 se obchodují beze změny, posílení měn rozvíjejících se trhů pokračuje

  • Vrátit se zpět na blog
  • Blog
    Blog|Press
    Currency Updates
    In The News
  • Latest

6 června 2023

Autor
Roman Ziruk

Strategy Analyst ve společnosti Ebury. Jeho hlavní oblastí zájmu jsou rozvíjející se trhy ve střední a východní Evropě.

Zatímco euro, dolar a britská libra se vůči sobě příliš nemění, měny rozvíjejících se trhů se minulý týden opět dostaly do popředí zájmu.

Z
ejména latinskoamerické měny dále navázaly na svou dosavadní bouřlivou výkonnost v roce 2023, podpořenou návratem zájmu o riziko na finančních trzích. Dá se očekávat, že víkendová zpráva o snížení těžby ropy Saúdskou Arábií posílí pozitivní trend cen komodit a poskytne komoditním měnám další podporu. Poraženými týdne byl švýcarský frank, protože se snižuje apetit po bezpečných přístavech, a turecká lira, která se v reakci na Erdoganův volební triumf a slábnoucí vyhlídky na návrat k finančnímu zdraví, propadá.

Tento týden bude neobvykle klidný, s malým množstvím makroekonomických nebo politických zpráv, které by mohly pohnout trhy v některé z hlavních ekonomických oblastí. Určitou pozornost obchodníkům poskytne několik projevů představitelů centrálních bank. Nejdůležitější z nich bude vystoupení prezidentky ECB Lagardeové a hlasující členky FOMC Mesterové.

CZK

Koruna stejně jako většina jejích protějšků zakončila týden vůči euru o něco silnější. Po neuspokojivých datech HDP, která ukázala na stagnaci růstu v prvních třech měsících letošního roku. Přišly také údaje o PMI ve zpracovatelském průmyslu, které byly o něco pozitivnější. Nadále poukazují na potíže sektoru, ale příjemně překvapily, když ukázaly nezměněnou hodnotu 42,8 oproti předchozímu měsíci.

Údaje o mzdách ukázaly zvýšení růstu nominálních mezd v 1. čtvrtletí na 8,6 % revidovaných 6,6 % ve 4. čtvrtletí. Takto výrazné zvýšení se nám v kontextu inflace nezdá znepokojivé, zejména když růst reálných mezd se nadále nachází hluboko v záporném teritoriu, a to na úrovni -6,7 %. Neměla také žádný výrazný bezprostřední vliv na trh. Bude zajímavé sledovat, jak na data zareagují členové ČNB. Zdá se, že jsou nakloněni argumentům pro snížení sazeb.

Tento týden se zaměříme především na data z české ekonomiky za měsíc duben. V úterý budou zveřejněna čísla průmyslové produkce, ve středu pak údaje o maloobchodních tržbách. Ve čtvrtek budeme sledovat údaje o nezaměstnanosti za květen.

 

EUR

Předběžné údaje o květnové inflaci v eurozóně obsahují první významnou dobrou zprávu v této oblasti za mnoho měsíců. Jak celkové číslo, tak jádrový subindex klesly o mnohem více, než se původně očekávalo. Klíčové jádrové číslo meziročně kleslo z 5,6 % na 5,3 %, což je první výrazný ústup z rekordních hodnot, a meziměsíčně vzrostlo pouze o 0,2 %, což je výrazně pod očekávanými +0,8 %.

Se sazbami na úrovni 3,25 %, tedy hluboko pod jádrovým číslem, má ECB stále spoustu práce a úroveň inflace v eurozóně zůstává nepřijatelně vysoká, i když se zdá, že i tak je na konci tunelu přece jen světlo. Euro se z tohoto čísla a následného poklesu očekávání ohledně sazeb ECB oklepalo, což je znamením, že společná měna se možná blíží k jakémusi dnu.

 

Graf 2: Míra inflace v eurozóně (2013-2023)

Zdroj: Eurostat: Refinitiv Datastream, Datum: 5. 6. 2023

 

USD

Květnová zpráva o nezaměstnanosti v USA byla silná ve všech směrech. Tvorba pracovních míst je nadále vysoká a USA zůstávají na úrovni plné zaměstnanosti. V minulém měsíci přibylo dalších 339 tisíc pracovních míst, což opět překonalo očekávání – již čtrnáctý měsíc v řadě tak předběžný odhad překonal odhady ekonomů. Zdá se však, že růst mezd se pomalu zmírňuje.

 

Obrázek 3: Mzdy v nezemědělském sektoru v USA (2022-2023)

Zdroj: ČSÚ, Ústřední kontrolní a zkušební ústav zemědělský (ÚKZÚZ), Datum: 5. 6. 2023

Tato zpráva snižuje tlak na FED, aby na červnovém zasedání opět zvýšil své sazby, což nyní trhy oceňují zhruba 30 % šancí. Vysoké číslo inflace (příští týden) by opět převrátilo všechna očekávání. Očekávání snížení však do budoucna nadále ustupují. Celkově se zdá, že FED je blíže k dosažení “měkkého přistání”, než se zdálo ještě před několika týdny.

SDÍLEJTE