Poslechněte si Ebury FX Talk kliknutím zde!

Na přelomu měsíce americký dolar klesá

  • Vrátit se zpět na blog
  • Blog
    Blog|Press
    Currency Updates
    In The News
  • Latest

5 května 2020

Autor
Roman Ziruk

Strategy Analyst ve společnosti Ebury. Jeho hlavní oblastí zájmu jsou rozvíjející se trhy ve střední a východní Evropě.

Česká koruna minulý týden ukončila posílením proti americkému dolaru, které nastalo v důsledku posílení EUR na měnovém páru EUR/USD (obr. 1).

Obrázek 1: Kurzy USD/CZK a USD/EUR (27.04.20 – 05.05.20)

 

Zdroj: Bloomberg; Datum: 05.05.20

Přestože zasedání Fedu nepřineslo žádné zvlášť důležité zprávy, ECB tento měsíc zavedla nový refinanční program určený pro operace evropských bank (PELTROs). Kromě toho se dále uvolnily podmínky pro TLTRO III, aby byly pro banky ještě velkorysejší. ECB nevyloučila další použití svých nástrojů, což naznačuje, že můžeme dále vidět rozšíření programu PEPP.

Během tiskové konference prezidentka ECB Christine Lagardeová varovala, že celoroční pokles HDP v eurozóně by mohl být v roce 2020 až 12%, přičemž citovala údaje o vývoji prvního čtvrtletí zveřejněné dříve v průběhu dne, které vykazovaly pokles o 3,8% oproti poslednímu čtvrtletí. Míra poklesu byla zhruba trojnásobná oproti stejnému číslu z USA, kde se ekonomika čtvrtletně snížila o 1,2%. V USA se však dopady koronaviru začaly projevovat se zpožděním.

Tento týden dostaneme spoustu makroekonomických údajů z hlavních ekonomik, z nichž některé mohou s trhy značně zahýbat. První polovina týdne přinese řadu ukazatelů obchodních činností, z nichž většina budou jen revizemi. Druhá část týdne bude zajímavější, protože dostaneme z amerického trhu práce mnoho důležitých údajů. Čtvrtek přinese typické týdenní žádosti o podporu v nezaměstnanosti, ale pátek měsíční zprávu o zaměstnanosti (NFP- Nonfarm payrolls). Očekáváme, že míra nezaměstnanosti v USA přeskočí 20%, i když konsenzus předpovídá, že dubnová čísla ukážou pozitivnější čísla. V tomto okamžiku by se však nemělo pochybovat o tom, že míra nezaměstnanosti v USA je nejméně na 80-letém maximu.

ČNB měla tento týden opět snížit sazby

Česká koruna skončila minulý týden jen mírně slabší vůči euru, na začátku tohoto týdne však znovu získala své ztráty zpět (viz. obr. 2).

Obrázek 2: Kurz EUR/CZK (27.04.20 – 05.05.20)

Zdroj: Bloomberg; Datum: 05.05.20

Včerejší české PMI výrobního sektoru vykázalo v dubnu pokles na 35,1, což je sice nejnižší úroveň v historii, a ukazuje na prudký pokles v tomto odvětví, ale stojí však za povšimnutí, že index vyšel nad očekáváními a zůstává vyšší než v sousedním Polsku natož v eurozóně. Tento týden dostaneme řadu hlavních ekonomických indikátorů, včetně údajů o maloobchodních prodejích za březen a průmyslovém výkonu.

Pozornost by se však měla soustředit na čtvrteční zasedání České národní banky. Trh i konsenzus Bloombergu očekávají snížení úrokové sazby o 50 bp. (0,5%), což by znamenalo dvoutýdenní repo sazbu na pouhých 0,5%. Vzhledem k tomu, že snížení sazby je očekáváno a naceněno trhem, je málo pravděpodobné, že by takový pohyb sazby korunu příliš ovlivnil. Pokud by se tento scénář uskutečnil, reakce měny by podle našeho názoru do značné míry byla závislá na komunikaci centrální banky ohledně možných dalších opatření a na posouzení hospodářské situace země v budoucnosti.

 

SDÍLEJTE