Poslechněte si Ebury FX Talk kliknutím zde!

Naznačí FED konec zvyšování sazeb?

  • Vrátit se zpět na blog
  • Blog
    Blog|Press
    Currency Updates
    In The News
  • Latest

31 ledna 2023

Autor
Roman Ziruk

Strategy Analyst ve společnosti Ebury. Jeho hlavní oblastí zájmu jsou rozvíjející se trhy ve střední a východní Evropě.

Čínské úřady nejspíše mají v úmyslu dohnat čas ztracený během politiky nulového COVIDu. Experimentují se zvyšováním spotřeby a řada firem z vyšší poptávky těží.

K
omoditní měny, jako je australský, novozélandský a kanadský dolar, byly za minulý týden nejvýkonnější z G10 měn, zatímco zbytek se obchodoval prakticky beze změny. Latinskoamerické měny pokračují v posilování a v roce 2023 výrazně posílily vůči dolaru, v čele s brazilským realem a kolumbijským a chilským pesem. Hlavním důvodem je, že investoři se hrnou do ekonomik produkujících komodity.

Tento týden se téměř výhradně zaměříme na hlavní zasedání centrálních bank. Federální rezervní systém začíná ve středu, přičemž Evropská centrální banka a Bank of England budou následovat ve čtvrtek. U FEDu trhy očekávají zpomalení rychlosti zvyšování sazeb a tedy jejich zvýšení jen o 25 b. b. ECB a BoE budou nejspíše nuceny zvýšit sazby o 50 b. b. kvůli absenci klesajícího trendu jádrové inflace v obou ekonomikách. Zasedání ECB bude předcházet předběžná zpráva o inflaci v eurozóně za leden, která pravděpodobně neukáže zlepšení tlaků na jádrovou inflaci jako v USA. Celkově vzato očekáváme měnově nestabilní týden.

Naznačí FED konec zvyšování sazeb?

 

CZK

 

Česká koruna jako většina jejích regionálních protějšků minulý týden posílila vůči euru. V důsledku toho EUR/CZK skončil týden na úrovni 23,80.

Tento týden v České republice vypadá, že bude zajímavý. Začínáme vítězstvím prozápadního generála Pavla v prezidentských volbách. To znamená významnou politickou změnu v zemi, přesto by tato skutečnost neměla být pro korunu zásadní. Trhy jsou tento týden více zaměřeny na ekonomická data a měnovou politiku. V úterý vyjde HDP za čtvrté čtvrtletí a ve středu aktuální hodnoty PMI ve výrobě za leden. Očekává se, že HDP vykáže další pokles ve čtvrtletních hodnotách, čímž se upevní technický stav recese. Ten může vykazovat nárůst, ale očekává se, že zůstane hluboko pod úrovní expanze.

Ve čtvrtek bude ČNB rozhodovat o měnové politice. Zatímco změna úrokových sazeb (nebo tón banky) je nepravděpodobná, aktuální makroekonomické projekce se mohou upravit. Myslíme si, že s každým dalším setkáním (zejména po prvním čtvrtletí), by se měli investoři zaměřit na odhad snížení sazeb v České republice. Zatímco si myslíme, že bude ještě chvíli trvat, než se škrty stanou tématem diskuse rady, signály v tomto ohledu budou pravděpodobně důležité v následujících měsících.

 

EUR

 

PMI podnikatelské aktivity v eurozóně za leden prudce vyskočily a jsou nyní v souladu s mírnou expanzí, což potvrzuje, že eurozóna pravděpodobně v dohledné době nevstoupí do recese. To ECB umožní zaměřit se přímo na inflační otázku na svém čtvrtečním zasedání. Všeobecně se očekává zvýšení o 50 b. b., ale klíčová bude rétorika pro příští zasedání. Mezi členy rady se vyvinul rozkol mezi holubicemi a jestřáb. Myslíme si, že jestřábi si prosadí další zvýšení o 50 bazických bodů v březnu.

Obrázek 1: PMI eurozóny (2019–2022)

Zdroj: Refinitiv Datastream Datum: 30. 1. 2023

 

V neobvykle rušném týdnu se dočkáme několika klíčových makroekonomických dat, zejména růstu HDP ve čtvrtém čtvrtletí v úterý a předběžné inflaci za leden ve středu. Očekáváme potvrzení, že eurozóna není v recesi, a že tlaky na jádrovou inflaci ještě neustoupí.

 

USD

 

Vzhledem k tomu, že oficiální komunikace Federálního rezervního systému byla omezena obdobím informačního sucha před zasedáním, pozornost v USA se většinou soustředila na zprávu o inflaci PCE. To bylo v souladu s očekáváním a dřívější zprávou CPI, a proto americký dolar reagoval převážně na zprávy ze zahraničí. Úrokové sazby většinou stagnovaly a riziková aktiva pokračovala v růstu i v roce 2023.

 

Obrázek 2: Míra inflace PCE v USA (2013–2022)

Zdroj: Refinitiv Datastream Datum: 30. 1. 2023

 

Vzhledem k tomu, že se všeobecně očekává zvýšení o 25 bazických bodů, klíčem k zasedání Fedu bude Powellova rétorika během tiskové konference po zasedání. Ekonomika v poslední době vydala smíšené signály, ale vzhledem k tomu, že počet žádostí o podporu v nezaměstnanosti se blíží historickému minimu a málo nasvědčuje tomu, že napjatost na trhu práce se zmírňuje. Očekáváme, že předseda Powell navrhne sazby na úrovni 5 % nebo vyšší. Pozitivní vývoj inflace však znamená, že Fed bude moci velmi brzy zaujmout vyčkávací postoj, na rozdíl od svých protějšků za Atlantikem.

SDÍLEJTE