Poslechněte si Ebury FX Talk kliknutím zde!

Nový rok máme za měsíc, ale šampaňské bouchá už nyní, protože EUR/USD překračuje hranici 1,20

  • Vrátit se zpět na blog
  • Blog
    Blog|Press
    Currency Updates
    In The News
  • Latest

2 prosince 2020

Autor
Roman Ziruk

Strategy Analyst ve společnosti Ebury. Jeho hlavní oblastí zájmu jsou rozvíjející se trhy ve střední a východní Evropě.

Trhy zůstávají ve sváteční náladě a optimismus se valí z každého koutu. V první polovině tohoto týdne jsme zaznamenali pokračující růst páru EUR/USD z minulého týdne. Po pondělním koketování s úrovní 1,20 se přes ní pár hned další den prudce přehoupl. Změny hlavního světového páru spolu s posilováním koruny z minulého týdne tlačily kurz USD/CZK dolů na nejnižší úroveň od září 2018.

Trhy zůstávají ve sváteční náladě a optimismus se valí z každého koutu. V první polovině tohoto týdne jsme zaznamenali pokračující růst páru EUR/USD z minulého týdne. Po pondělním koketování s úrovní 1,20 se přes ní pár hned další den prudce přehoupl. Změny hlavního světového páru spolu s posilováním koruny z minulého týdne tlačily kurz USD/CZK dolů na nejnižší úroveň od září 2018.

Existuje mnoho faktorů, které udržují investory v dobré náladě. Se třemi vysoce účinnými vakcínami vypadají vyhlídky na vítězství v boji s pandemií stále optimističtěji. Kromě toho se na globální úrovni začal vyrovnávat počet nových a vyléčených případů, přičemž situace v Evropě se výrazně zlepšuje. Zdá se, že politické riziko spojené s americkými volbami je snad zažehnáno, trhy i nadále vyhlížejí vyřešení brexitu a pozitivní vyhlídky globální ekonomiky v roce 2021.

Minulý týden byl z hlediska zpráv relativně klidný, z části kvůli Dni díkůvzdání v USA, ale také se ukázalo, že zápisy ze zasedání FOMC a ECB byly relativně nezajímavé. Místo toho se tedy trh zaměřil na předběžná data PMI z hlavních ekonomik, která  ukázala na zajímavé rozdíly mezi situací v eurozóně a ve Spojených státech. Data eurozóny vykreslila spíše negativní obraz situace, kdy souhrnný index klesl na 45,1 hluboko do pásma kontrakce. USA naopak vykázaly jednoznačné zlepšení, kdy souhrnný index neočekávaně vzrostl na 57,9, což je nejvyšší úroveň za více než pět a půl roku. Tento rozdíl jasně ukazuje, kde byla opatření k omezení šíření koronaviru nejtvrdší. Prakticky univerzální odolnost průmyslového sektoru však dává důvod k optimismu.

Po poněkud neuspokojivé zprávě o inflaci z eurozóny, která neukázala žádné zvýšení indexu cen, se zaměříme na páteční americkou zprávu o zaměstnanosti (NFP) za listopad. Zpráva budeme bedlivě sledována, jelikož je důležité vědět, zda vykazuje klesající dynamiku v údajích o zaměstnanosti za posledních několik týdnů.

 

Koruna se po nedávném zotavení vzdává části zisků

 

Česká koruna minulý týden postupně vyšplhala na nejsilnější úroveň vůči euru za zhruba tři měsíce. Zotavení lze připsat jak širokému tržnímu optimismu, tak pozitivním zprávám z České republiky. Začátek tohoto týdne přináší koruně určité oslabení, což je v rozporu s posilováním dalších klíčových regionálních měn. Na měsíční bázi si ale měna stále drží nejlepší výkonnost.

Pandemická situace v České republice se nadále zlepšuje. Týdenní průměr nových případů klesl ze svého vrcholu přibližně o 2/3. Země má v současné době zhruba stejný počet aktivních případů jako v polovině října. Zlepšení umožňuje určité zmírnění koronavirových opatření, přičemž ty nejtvrdší budou zítra zrušena. Otevření restaurací, fitness center a dalších podniků dává naději na zlepšení v sektoru služeb v zemi.

Pokud jde o makroekonomická data, nejnovější domácí hodnoty pozitivně překvapily. HDP ve třetím čtvrtletí zaznamenalo zlepšení a vykázalo tak pokles o 5% oproti předchozímu roku (ve srovnání s počátečním odečtem -5,8%). Aktualizované číslo – průmyslového PMI – vykázalo v listopadu neočekávaný skok indexu na 53,9, což je nejvyšší úroveň od srpna 2018, což je vzhledem k důležitosti tohoto sektoru pro Českou republiku značně pozitivní. Výsledek je to neočekávaný, vzhledem k tomu, že Česká republika a mnoho jejích klíčových ekonomických partnerů zavedlo během tohoto období přísná omezení.

 

SDÍLEJTE