Poslechněte si Ebury FX Talk kliknutím zde!

Obavy z covidu zasáhly trhy, pomohly EURu

( 3 )

  • Vrátit se zpět na blog
  • Blog
    Blog|Press
    Currency Updates
    In The News
  • Latest

30 listopadu 2021

Autor
Roman Ziruk

Strategy Analyst ve společnosti Ebury. Jeho hlavní oblastí zájmu jsou rozvíjející se trhy ve střední a východní Evropě.

Obvykle klidný svátek Dne díkůvzdání v USA byl přerušen výprodejem na finančních trzích, když obchodníci reagovali na novou variantu viru objevenou v Jihoafrické republice a zbavovali se rizikových aktiv. V případě měn měl tento strach tradiční podobu útěku do bezpečných přístavů jako je japonský jen a švýcarský frank. Euro rovněž posílilo, protože se snížila očekávání ohledně zvyšování úrokových sazeb Federálního rezervního systému. Všechny ostatní hlavní měny se vůči americkému dolaru vyprodávaly. Mezi rozvíjejícími se trhy byl jedinou výjimkou brazilský real, který se dokázal udržet. Turecká lira zažila další katastrofální týden, když trhy jednomyslně hlasovaly proti Erdoganovým výstředním názorům na měnovou politiku.

Z
a normálních okolností by klíčové údaje, na které se tento týden soustředí pozornost trhů, byly úterní zpráva o inflaci v eurozóně za listopad a páteční zpráva o mzdách v USA za říjen. Avšak nejistota ohledně nové varianty viru omicron a dosud málo dostupných informací znamená, že trhy budou pravděpodobně reagovat na zprávy zdravotnických orgánů. Očekáváme, že korelace mezi averzí k riziku a měnami zůstane zachována, dokud se nejistota nerozptýlí.

CZK

Česká koruna byla minulý týden nejhůře se vyvíjející regionální měnou, na kterou tlačily nejen zprávy týkající se varianty omicron, ale také vnitřní vývoj, zejména zavedení třicetidenního výjimečného stavu, který byl vyhlášen ve čtvrtek a začal platit následující den. Nová omezení v Česku zahrnují zákaz vánočních trhů, pití alkoholu na veřejnosti, dřívější uzavření řady veřejných míst (včetně restaurací, barů) a omezení shromáždění včetně sportovních a kulturních akcí. Jsou důsledkem nedávného prudkého nárůstu počtu případů: denní průměr za posledních 7 dnů činil přibližně 18 000 případů. Část z toho lze přičíst zvýšenému testování, ale pozorujeme také rostoucí počet hospitalizací a úmrtí.

Zprávy z minulého týdne vedly ke snížení tržních očekávání ohledně zpřísnění měnové politiky v Česku. Trh na základě sazeb FRA přecenil zvýšení sazeb v příštích třech měsících jen přibližně o 50 b.b. Zdá se, že další zpřísnění je stále v plánu, ale existuje určitá nejistota ohledně toho, jak ČNB zareaguje na situaci s koronavirem. Současné tržní ceny kurzu naznačující, že sazby se v příštích třech měsících zvýší pouze o 60 b.b. Vzhledem k vývoji inflace v zemi se tyto odhady zdají být poněkud nízké.

Podle našeho názoru je nárůst obav trhu ohledně situace v Česku dočasný a v následujících čtvrtletích nadále očekáváme silnější korunu. Jak již bylo řečeno, budeme se i nadále soustředit na vývoj kovidové situace v rámci Česka a Evropy. Samozřejmě se tento týden zaměříme také na ekonomická data. Čeká nás několik informací včetně středečních údajů PMI zpracovatelského průmyslu za listopad.

EUR

Minulý týden se zprávy z eurozóny začaly obracet k lepšímu. Klíčové indexy PMI podnikatelské aktivity za listopad jednoznačně překvapily růstem. Nové případy covidu jsou stále znepokojivé, ale zdá se, že ekonomický dopad této vlny je menší. Zprávy PMI pomohly stabilizovat euro, které v pátek uprostřed výprodejů na trzích prudce vzrostlo.

Zpráva o inflaci v tomto týdnu má rušivý potenciál. Celková míra inflace by se mohla pohybovat blíže k 5 % než ke 4 %, což by byla nejvyšší úroveň za poslední desetiletí. Jádrová úroveň se také pravděpodobně dostane výrazně nad teoretický cíl ECB. Jak budou tyto údaje skloubeny s pokračující holubičí politikou ECB, je otázka, která podle našeho očekávání bude nejednou tázána před jejím prosincovým zasedáním.

USD

Zápis z listopadového zasedání Federálního rezervního systému byl více jestřábí, než se očekávalo, což dolaru zajistilo pevnou pozici před americkými svátky Díkůvzdání. Dopad výprodeje na dolar byl smíšený. Na jedné straně částečně těžil z pozice bezpečného přístavu. Na druhé straně utrpěl, protože trhy posunuly očekávání zvýšení úrokových sazeb v roce 2022. Očekává se, že zpráva o mzdách v USA za říjen bude silná, s dalším poklesem míry nezaměstnanosti, solidní tvorbou pracovních míst a vyššími mzdami, i když ne dost vysokými na to, aby udržely krok s inflací. Očekáváme však, že zprávy ohledně omicron varianty covidu přehluší dopad z plánovaných zveřejněných údajů a zpráv o měnové politice.

📩 Klikněte zde a přihlaste se k odběru našich nejnovějších informací o trhu, které Vám pomohou orientovat se na neustále se měnících světových měnových trzích. Nebo se podívejte na náš blog a přečtěte si nejnovější přehledy trhu i speciální reporty.

🎙 Můžete také poslouchat náš podcast FX Talk na Spotify nebo Google Podcast.

SDÍLEJTE