Poslechněte si Ebury FX Talk kliknutím zde!

Obavy z inflace posílají výnosy dluhopisů výše, zatímco ECB oznamuje změnu PEPP

( 3 )

  • Vrátit se zpět na blog
  • Blog
    Blog|Press
    Currency Updates
    In The News
  • Latest

13 září 2021

Autor
Roman Ziruk

Strategy Analyst ve společnosti Ebury. Jeho hlavní oblastí zájmu jsou rozvíjející se trhy ve střední a východní Evropě.

Obavy ze stagflace vyplývající ze srpnové zprávy o mzdách v USA potvrdila další zpráva z trhu práce (JOLTS), která ukázala, že počet neobsazených volných pracovních míst v červenci vzrostl na další historické maximum. Výnosy po celém světě pokračovaly cestou nahoru, riziková aktiva kolísala, hlavní měny si příliš nepomohly a většinou se držely v rozmezí 1 %. Americký dolar překonal výkonnost všech svých protějšků z G10 a většiny měn EM. ECB oznámila snížení měsíčních nákupů dluhopisů v rámci programu PEPP, ale prezidentka Lagardeová trvala na tom, že se nejedná o snížení, ale o „rekalibraci“, zatímco obchodníci se eurem se nad touto událostí většinou příliš nepozastavovali.

T
ento týden se hlavní makrodata zaměří na inflaci. V úterý budou zveřejněny údaje o inflaci v USA za srpen, ve středu budou zveřejněny údaje o inflaci ve Spojeném království, což naznačuje, že bychom mohli být svědky určité volatility uprostřed týdne. Očekává se, že v obou zemích budou nadále patrné inflační tlaky. Kromě toho budou obchodníci opatrní před kritickým zasedáním Federálního rezervního systému a Bank of England, které se uskuteční týden po tomto zasedání, a také před nadcházejícími volbami v Německu.

CZK

Česká koruna se minulý týden ukázala být odolnější než zlotý a maďarský forint a vůči euru jej zakončila mírně silnější. Klíčový důvod této lepší výkonnosti je zcela zřejmý, neboť k rallye měny došlo v pátek po zveřejnění zprávy o vývoji spotřebitelských cen, která ukázala mnohem výraznější nárůst inflace, než se očekávalo. Spotřebitelské ceny vzrostly meziročně o 4,1 % a meziměsíčně o 0,7 %, což je na všechny poměry rychlé tempo. To vedlo k prudkému nárůstu očekávání ohledně zpřísnění měnové politiky, přičemž trh nyní sází na to, že se úrokové sazby v Česku do 12 měsíců vrátí na předpandemickou úroveň.

Tento týden není ekonomický kalendář nijak zvlášť nabitý, ale vzhledem k nedávným překvapením na poli inflace se zaměříme na čtvrteční údaj o inflaci producentů PPI za srpen, který by měl vykázat další nárůst, a to na nejvyšší úroveň od roku 1993.

EUR

Výsledek zářijového zasedání ECB byl v souladu s očekáváním trhu. Bylo oznámeno snížení měsíčních nákupů státních dluhopisů eurozóny v rámci programu PEPP v blíže nespecifikovaném rozsahu. Prezidentka Lagardeová však poněkud bizarně vyšla trhům vstříc a ujistila, že toto snížení ve skutečnosti není zúžením. Méně pozornosti vzbudily inflační projekce ECB, které předpokládají návrat inflace pod cílovou hodnotu 1,5 % v roce 2023. To by se dalo interpretovat jako holubičí signál, a tedy negativní pro euro, ale neutěšená historie inflačních projekcí ECB svědčí proti tomu, abychom je brali příliš vážně.

USD

Zpráva JOLTS z trhu práce, která ukázala další nárůst počtu neobsazených pracovních míst v USA, poměrně dobře připravuje půdu pro úterní inflační zprávu. Další překvapení směrem vzhůru zde může vážně zkazit náladu na zasedání Federálního rezervního systému, které se bude konat příští týden. Dopad nedávných stagflačních zpráv a následného růstu výnosů na americký dolar je však, jak známo, těžko předvídatelný. Kromě toho budou obchodníci hledat potvrzení toho, že trend zmírňování údajů o růstu zůstává zachován, a to zvláště v dříve méně důležitých údajích druhé úrovně.

📩  Kliknutím zde, se přihlásite k odběru našich aktuálních zpráv o vývoji na trhu, novinkách týkajících se Ebury a o našich produktech.

🎙 Nebo si můžete poslechnout náš podcast Ebury FX Talk s 20-ti minutovými finančními analýzami trhu na SpotifyGoogle PodcastApple Podcast nebo jednoduše kliknutím zde si vyberte svou oblíbenou aplikaci.

SDÍLEJTE