Poslechněte si Ebury FX Talk kliknutím zde!

Ochlazení ekonomiky v USA oslabilo dolar; ECB připravilo jestřábí překvapení

  • Vrátit se zpět na blog
  • Blog
    Blog|Press
    Currency Updates
    In The News
  • Latest

25 července 2022

Autor
Roman Ziruk

Strategy Analyst ve společnosti Ebury. Jeho hlavní oblastí zájmu jsou rozvíjející se trhy ve střední a východní Evropě.

Zklamání z ekonomických údajů z USA snížilo šanci, že Federální rezervní systém příští týden zvýší úrokové sazby o 100 b. b.   

P
span style="font-weight: 400;">Překvapivé zvýšení sazeb o 50 b. b. ze strany ECB mělo pouze nepatrný dopad na euro, které se připojilo k měnám posilujícím vůči americkému dolaru. Komoditním měnám zemí G10 i rozvíjejících se trhů se dařilo zejména díky stabilizaci cen komodit.

Finančnímu zpravodajství bude tento týden dominovat středeční zasedání Federálního rezervního systému. Důležité budou také zprávy o inflaci v USA a v eurozóně, které vyjdou v pátek. Klíčovou otázkou pro trhy je, jak rychle se zpomalení aktivity (patrné ve většině ekonomických oblastí) promítne do inflace. Z touto otázkou se bude Federální rezervní systém potýkat na svém červencovém zasedání.

CZK

 

Česká koruna si minulý týden vedla hůře než její regionální protějšky a vůči euru mírně oslabila. Nedávný růst kurzu EUR/USD a posílení hlavních měnových párů koruny však naznačují, že se situace na trhu zlepšila. 

V nadcházejících dnech se trh zaměří na zasedání České národní banky, které se uskuteční příští čtvrtek (4. 8.). Jde o první zasedání pod vedením nové bankovní rady a také o první zasedání v tomto cyklu, které nemusí přinést zvýšení úrokových sazeb. Zdá se, že názory uvnitř bankovní rady na potřebu dalšího zpřísnění se různí. V rozhovoru pro Hospodářské noviny z minulého týdne nová viceguvernérka Eva Zamrazilová uvedla, že by preferovala stabilitu sazeb, maximálně jejich mírné zvýšení. Nechtěla se ale předem zavazovat s tím, že ještě není rozhodnuta, pro co bude hlasovat. Kromě samotného rozhodnutí se zaměříme na aktualizované ekonomické projekce a rétoriku bankovní rady týkající se intervencí. 

Tento týden se zaměříme na údaje o růstu HDP ve druhém čtvrtletí, které budou zveřejněny v pátek. Nejistota ohledně těchto údajů je poměrně vysoká.

 

EUR

 

ECB překvapila trhy zvýšením sazeb o 50 b. b., čemuž jsme přisuzovali 50% pravděpodobnost. Počáteční pozitivní reakce a posílení eura poněkud vyprchala, protože trhy nedostaly podrobnosti o novém proti-fragmentačním nástroji ECB. Na okraj dodejme, že ECB fakticky zrušila prognózy vývoje (tzv. forward guidance). To znamená, že už se nebude spoléhat na její zcela nedostatečné budoucí předpoklady, které jsme často komentovali.

 

Tato nejistota, v kombinaci s negativním překvapením indexu PMI, které naznačuje, že ekonomika eurozóny stagnuje, oslabila euro vůči dolaru až do blízkosti parity. Pozornost se nyní upře k pátečním předběžným údajům o inflaci, které by měly ukázat, že jádrová inflace v eurozóně ještě nedosáhla svého vrcholu.

 

USD

 

Minulý týden se v USA objevily nepopiratelné známky zpomalení ekonomického růstu. Týdenní počet žádostí o podporu v nezaměstnanosti nadále roste. Vyšší úrokové sazby hypoték jsou i nadále brzdou nových nákupů nemovitostí, i když počty zahájených staveb bytů zůstávají historicky vysoké. Nejvíce znepokojující byl podle našeho názoru pokles indexů PMI. 

 

Graf 1: PMI v USA (2019 – 2022)

Zdroj: Refinitiv Datastream; Datum: 25.07.2022 

 

Centrální banky po celém světě neustále překvapují jestřábím přístupem, přesto neočekáváme, že by tomu tak bylo i na červencovém zasedání Federálního rezervního systému. Známky zpomalení ekonomiky v USA by měly stačit k tomu, aby se zvýšení sazeb udrželo na 75 b. b. Domníváme se, že nadměrné zvyšování sazeb je již minulostí a po červencovém zasedání bychom se měli vrátit k 25 nebo 50 b. b., což by mohlo omezit posilování  dolaru.

SDÍLEJTE