Poslechněte si Ebury FX Talk kliknutím zde!

Oslabování dolaru pokračuje stejně jako inflační optimismus

  • Vrátit se zpět na blog
  • Blog
    Blog|Press
    Currency Updates
    In The News
  • Latest

17 ledna 2023

Autor
Roman Ziruk

Strategy Analyst ve společnosti Ebury. Jeho hlavní oblastí zájmu jsou rozvíjející se trhy ve střední a východní Evropě.

Inflace v USA z minulého týdne potvrdila klesající trend cenových tlaků a zlepšila vyhlídky finančních trhů po celém světě v naději, že restriktivní politika Fedu brzy skončí.

R
ok 2023 začal velmi optimisticky. Zprávy o nižší inflaci se přidávají k mizejícím obavám z evropské recese a znovuotevření Číny po kovidu. Hodnota akcií a dluhopisů po celém světě prudce vzrostla. Investoři opouštěli bezpečný přístav dolaru, a proto minulý týden v oslabil vůči všem hlavním měnám (kromě švýcarského franku jakožto další bezpečné měny). Posilování měn rozvíjejících se trhů pokračovalo poháněno rostoucími cenami komodit a zvýšenou chutí podstupovat riziko.

Tento týden je na kurzotvorné události slabý. Ve středu nás čeká důležité zasedání Bank of Japan. Ta je pravděpodobně připravena se vzdát své pozice holubičí neutrálnosti a přidat je k ostatním světovým centrálním bankám. Klíčovou otázkou bude, zda dosavadní trendy pro rok 2023 (oživení rizikových aktiv, zmenšující se obavy z výhledu inflace a klesající dolar) zůstanou na svém místě až trhy stráví pozitivní inflační zprávy z minulého týdne. Pozornost obchodníků se zaměří na četné projevy světových centrálních bankéřů na ekonomickém fóru v Davosu koncem týdne. Očekáváme odlišný obsah a tón od mluvčích ECB a Fedu vzhledem k vyvíjející se propasti mezi trendy jádrové inflace v eurozóně (stále rostoucí) a USA (pomalu klesající).

Oslabování dolaru pokračuje stejně jako inflační optimismus

CZK

Po posílení koruny ke konci roku se EUR/CZK v posledních dnech stabilizoval kolem hranice 24,00. Volby nám kurz moc neovlivnili, a proto jsme se zaměřili na data o inflaci. Ta překvapila snížením a index CPI ve skutečnosti v měsíci stagnoval. To vedlo k poklesu inflace na 15,8 % v prosinci z 16,2 % oproti minulému měsíci. Jádrová inflace navíc také klesla na 13,3 %, což je nejnižší úroveň od dubna. To jsou pozitivní zprávy a přesně to, co centrální banka chce. Inflace je však jen předzvěstí před lednovým číslem, na kterém se projeví aktualizace ceníků a úpravy regulovaných cen.

Pondělní inflace PPI potvrzuje dezinflaci, protože nadále klesá a vykazuje slabé tempo – ceny výrobců klesly o 1,1 % za měsíc v prosinci po podobném poklesu v listopadu. Kromě těchto dat toho tento týden není moc k dispozici, a proto se zaměříme především na zahraniční zprávy.

EUR

Hlavní zprávou týdne mimo eurozónu bylo velké překvapení růstu průmyslové výroby za listopad. I když je toto číslo již zastaralé, je nepravděpodobné, že by eurozóna vykázala za zimu 2022 recesi. To je v souladu s našimi názory a v rozporu s chmurným sentimentem. Pokračující pokles cen energií dále posiluje sentiment v ekonomice eurozóny a společná měna minulý týden překonala mimo japonský jen všechny měny G10.

V příštích dnech budeme věnovat velkou pozornost projevu prezidentky ECB Lagardeové na fóru v Davosu. Potřeba, aby sazby v eurozóně dohnaly ty v USA, a další růst ekonomiky bloku od znovuotevření Číny zůstávají pilíři býčího argumentu pro euro.

USD

Zpráva o inflaci v USA z minulého týdne vyšla téměř přesně podle očekávání. To byla dobrá zpráva pro trhy. Měsíční celkové inflační číslo poprvé od května 2020 kleslo, zatímco klíčový index jádrové inflace, který je trvalejší a lepší prediktor budoucí inflace než celková, vzrostl mezimesíčné pouze o 0,3 %. Jádrová inflace je tak od loňského léta na jasné mírné sestupné cestě, i když je stále na úrovních vysoko nad cíli Fedu.

Nyní se zdá pravděpodobné, že jednodenní sazby v USA neporostou nad 5 %, dokud Fed nezaujme postoj vyčkávání, přičemž finanční trhy očekávají dvě další zvýšení o 25 bazických bodů (v únoru a březnu), než FOMC ukončí cyklus zpřísňování. Přesto si stále myslíme, že vyhlídky na snížení sazeb leží daleko v budoucnosti, rozhodně ne dříve než v roce 2024.

Obrázek 1: Míra inflace v USA (2012–2022)

Zdroj: Refinitiv Datastream; Datum: 16. 1. 2023

📩  Klikněte zde a přihlaste se k odběru našich nejnovějších informací o trhu, které Vám pomohou orientovat se na neustále se měnících světových měnových trzích. Nebo se podívejte na náš blog a přečtěte si nejnovější přehledy trhu i speciální reporty.

🎙  Můžete také poslouchat náš podcast FX Talk na Spotify nebo Google Podcast.

SDÍLEJTE