Poslechněte si Ebury FX Talk kliknutím zde!

Páteční výprodej dolaru

( 3 )

  • Vrátit se zpět na blog
  • Blog
    Blog|Press
    Currency Updates
    In The News
  • Latest

17 srpna 2021

Autor
Roman Ziruk

Strategy Analyst ve společnosti Ebury. Jeho hlavní oblastí zájmu jsou rozvíjející se trhy ve střední a východní Evropě.

Nepříznivý výsledek tzv. indexu očekávání amerických spotřebitelů měl značný dopad na dolar. Přestože se jedná o druhořadou informaci o trhu, nových zpráv není mnoho a proto dokázal způsobit rozruch na trhu. Americké dluhopisy přišly během pár hodin o výnosy, které týdny budovaly. Dolar následně prudce oslabil. Nejvíce z toho těžily komoditní měny, s výjimkou brazilského realu, který se ocitl v pasti domácích politických problémů.

T
ento týden se z USA ani z eurozóny nedočkáme důležitých zpráv. Zpráva o inflaci ve Spojeném království (středa) by mohla pohnout s kurzem libry. Hlavní událostí týdne však bude očekávané zvýšení sazeb novozélandskou centrální bankou (středa), která nejspíše bude první vyspělou ekonomikou, jež tak učiní od začátku pandemie.

CZK

Česká koruna zakončila minulý týden bez větších změn. Nadále se vůči euru pohybuje kolem úrovně 25,4. 

Klíčový údaj minulého týdne (inflace za červenec) překvapil vyšším než očekávaným růstem, vykázal růst cen o 3,4 % oproti 2,9 % v červnu, což je nejvyšší hodnota za poslední rok. V kombinaci s neočekávaně pozitivní nezaměstnaností to zvyšuje pravděpodobnost dalšího zvýšení sazeb ze strany České národní banky. Trh počítá se zvýšením na každém z následujících tří zasedání až do konce roku. Tento týden je z hlediska domácích zpráv nezajímavý, proto se zaměříme především na zahraniční informace.

 

EUR

Euro, které se utápí v typické srpnové obchodní letargii a v téměř úplné absenci nových makroekonomických údajů či oznámení, by se mělo vůči ostatním hlavním měnám nadále obchodovat v úzkém rozpětí až do největší letní události: setkání světových centrálních bankéřů v Jackson Hole koncem srpna. Domníváme se však, že minimální úroveň 1,17 vůči americkému dolaru by mohla vydržet a poskytnout příležitost k nákupu dolaru.

 

USD

Dlouho očekávané údaje o inflaci za červenec zveřejněné minulý týden v USA nepřinesly žádné velké překvapení. Inflace se sice stabilizovala, i když na vysoké úrovni, a holubice se toho rychle chopily jako důkazu, že inflační skok bude mít krátké trvání. Sazby a měny však příliš nereagovaly. O dva dny později výnosy klesly po špatné zprávě o spotřebitelské důvěře. Tento týden jsou v USA k dispozici převážně údaje třetího řádu. Zápis z posledního zasedání FOMC pravděpodobně (vzhledem k prodlevě ve zveřejnění) mnoho informací neposkytne. Dolar se bude pravděpodobně obchodovat beze změny až do setkání centrálních bankéřů v Jackson Hole na konci srpna.

 

📩  Kliknutím zde, se přihlásite k odběru našich aktuálních zpráv o vývoji na trhu, novinkách týkajících se Ebury a o našich produktech.

🎙 Nebo si můžete poslechnout náš podcast Ebury FX Talk s 20-ti minutovými finančními analýzami trhu na SpotifyGoogle PodcastApple Podcast nebo jednoduše kliknutím zde si vyberte svou oblíbenou aplikaci.

SDÍLEJTE